Search

Bolest mokraćnog sustava

Glavni uzrok oštećenja bubrega i mokraćnog mjehura je infekcija. Štoviše, infekcije mogu izazvati bolest, na primjer, glomerulonefritis (javlja se nakon akutnih infektivnih bolesti: angine, grimiza, upala pluća, otitis, bolesti koje su uzrokovane hemolitičkim streptokokusom, a posebno su važne, no može se razviti i sa drugim infektivnim sredstvima: pneumokokci, stafilokok) i sami uzrokuju bolest, kao što je cistitis, pijelonefritis.

Nephrotoksični otrovi poput živinog klorida, ugljikovih tetraklorida, nespojivih transfuzija krvi i masivnih opeklina mogu također biti uzrok.

Od ostalih uzroka oštećenja organa mokraćnog sustava treba dodijeliti hipotermiju, osobito učinke vlažne hladnoće, traume, stagnaciju urina, beriberi, drugih bolesti (dijabetes, netretirana nefropatija trudnica). I naravno, ne smijemo zaboraviti na takav razlog kao nasljednu predispoziciju.

Simptomi oštećenja bubrega i mjehura.

Najčešće se bolesnici s bolestima mokraćnog sustava žale na bol, probleme s urinom, otekline, glavobolje, vrtoglavicu. Može se pojaviti i poremećaj vida, bol u srcu, otežano disanje, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, vrućica. Bol je najčešće poremećena u lumbalnom području (oštećenja bubrega), duž uretera (odnosno ureternih lezija), preko pubisa (bolest mokraćnog mjehura), au bolestima urolitijaze bol se zrači do perineuma.

U akutnom glomerulonefritisu, kroničnom pijelonefritisu i rjeđe u kroničnom glomerulonefritisu, opaža se bolna boli. Oštra, akutna jednostrana bol u lumbalnoj regiji može biti znak infarkta bubrega i traje od nekoliko sati do nekoliko dana. Kod akutnog pijelonefritisa oni su trajni.

U nekim pacijentima može doći do izuzetno akutne unilateralne bolove u leđima ili niže, koje se tada pogoršavaju, a zatim oslabljuju - bubrežni kolik, s urolitijazom ili savijanjem uretera.

U gotovo svim bolestima bubrega ili mokraćnog mjehura, postoji kršenje urina. Izlučivanje urina tijekom određenog vremenskog razdoblja naziva se diureza. Može biti pozitivno (otpuštanje više urina nego unos tekućine kada edem padne, nakon uzimanja diuretika) i negativan (protok urina manji je od unosa tekućine tijekom perioda povećanja bubrežnog ili srčane edemije).

Poliurija (povećanje dnevne količine urina, više od 2 litre) dolazi kada se edem spušta, produljena poliurija je karakteristična za dijabetes melitus i dijabetes. Postojanu poliuriju s urinom male gustoće (hypostenuria) obično se opaža kod kroničnog nefritisa, kroničnog pijelonefritisa.

Smanjenje količine urina dnevno naziva se oligurija. Može i fiziološki, uz smanjenje unosa tekućine, kada je u vrućoj sobi, s teškim povraćanjem ili proljevom i patološkim, kao u akutnom glomerulonefritisu, uz sublimno trovanje.

Potpuni prekid urina naziva se anurija, razvija se s teškim oblikom glomerulonefritisa, blokiranjem kamenom i klijavom malignih tumora.

Ponekad je česte mokrenje - pollakiuria. Uobičajeno, uriniranje se javlja 4-7 puta dnevno, jednu količinu urina s 200-300 ml. Povećani poriv za uriniranjem pri ispuštanju beznačajnih količina urina svaki put obično su znakovi cistitisa. Povećana mokrenja noću - nocturia, dogodi se s kroničnim glomerulonefritisom. U nekim bolestima mokraćnog mjehura i uretre može biti teško i bolno uriniranje (cistitis, uretritis).

Ponekad se bolesnici žale na diskoloraciju mokraće, pojavu zamućenosti u njemu, mješavini krvi.

Edem uočen u akutnom glomerulonefritisu, amiloidozu. Glavobolja, vrtoglavica, bol u srcu može biti praćena akutnim i kroničnim glomerulonefritisom, vaskularnom nefrosklerozom. Može postojati i slabost, slabost, gubitak pamćenja i performansi, slab san, zamagljen vid, svrbež kože - sve to može biti znak otkazivanja bubrega.

U slučaju upalnih bolesti mokraćnog sustava uzrokovane infekcijama, pacijenti će se i dalje žaliti na groznicu. Na pregledu su otkrivene edeme, karakteristične za akutni i kronični glomerulonefritis, nefrotički sindrom, amiloidoza bubrega, a lice je blijedo, natečeno, s natečenim i natečenim kapcima i suženim prorezima za oči. U ozbiljnijim slučajevima ima otekline u rukama i torzu.

Bolesnikova koža je blijeda s kroničnim nefritisom, a kod amiloidoze ima vosak bljedilo. Uobičajeno se ne otkriva palpacija bubrega. Mogu se palpirati samo u slučaju jakog povećanja (bubrežna cista, tumora) ili tijekom pomicanja. Bilateralno proširenje bubrega obično se događa u slučaju policistične.

Također je nemoguće testirati bubrege u normi, samo uz njihov snažan porast. Mnogo važnije za proučavanje bubrega je metoda kucanja. Ako se javlja bol u lumbalnom području, može se pretpostaviti da postoji bolest bubrega kamenca, pijelonefritis i perinefritis.

Laboratorijske i instrumentalne metode ispitivanja bubrega i mokraćnog mjehura.

Testovi u urinu su vrlo važna metoda istraživanja. Patološki procesi u bubrezima i mokraćnom sustavu utječu na svojstva urina. Test urina sastoji se od mjerenja njegove količine, određivanja njegovih fizičkih svojstava, proučavanja kemijskog sastava i mikroskopskog pregleda mokraćnog sedimenta.

Najprije procjenjuje da je količina, dnevna diureza manja od 500 ml ili više od 2000 ml smatra patološkim. Boja urina ovisi, između ostalog, o njegovoj koncentraciji i normalno se može razlikovati od slamnatožute do jantarne žute boje. Najbrže promjene u boji urina mogu biti posljedica pojavljivanja patoloških nečistoća u njoj, na primjer bilirubina (smeđa, zelenkasto-smeđa), velikog broja crvenih krvnih zrnaca (boja mesnatog nosača) i nekih lijekova, na primjer aspirina (ružičasto-crvena), rifampicina narančasto).

Uobičajeno, urin je proziran, zamućenje se javlja u prisutnosti soli, staničnih elemenata, sluzi, masti, bakterija. Uobičajeno je da urin ima neobičan osebujni miris, a urin se razgrađuje bakterijama, pojavljuje se amonijakov miris.

Relativna gustoća urina obično se kreće od 1.001 do 1.040, određivanje gustoće je od velike važnosti jer daje ideju prisutnosti različitih tvari (urea, mokraćna kiselina, soli) i odražava sposobnost bubrega da se razrijedi i koncentrira.

Reakcija urina je normalna oko 6.0, ali u nekim uvjetima može se povećati kiselost (tuberkuloza bubrega, dijabetes melitus) i alkalnost urina (s povraćanjem, kroničnim infekcijama).

Kemijski pregled urina.

Normalan protein u urinu (proteinurija) ne bi trebao biti. Međutim, proteinurija može biti funkcionalna (marširanje, emocionalna, hladnoća, opijenost češće kod djece). Protein u urinu određen je sljedećim testovima: uzorak sa sulfosalicilnom kiselinom, metoda Brandberg-Roberts-Stolnikov (kvantifikacija proteina), proteini se javljaju u glomerulonefritisu, upalne lezije mokraćnog trakta. Specifični proteini također se mogu otkriti, na primjer, u multipli mijelom, protein Bens Jones će biti detektiran.

Određivanje glukoze u mokraći (glycosuria). Normalno, postoji mala količina glukoze (0,16 - 0,83 mmol / 1). Također se može normalno povećati u sljedećim uvjetima: kada se velika količina ugljikohidrata opskrbljuje hranom, nakon emocionalnog stresa, lijekova (kofein, steroidni hormoni). Patološka glukozura najčešće se pojavljuje kod šećerne bolesti, tireotoksikoze, ciroze jetre, kroničnog nefritisa, amiloidoze.

Glukoza se određuje pomoću sljedećih metoda: test Gaines, test Nilander, notatin test (kvalitativni testovi), polarimetrijska metoda (kvantitativna metoda). Također, normalno, mala količina ketonskih tijela izlučuje se u urinu, povećana je (ketonurija) u teškim dijabetes melitusom, s gladom i iscrpljenjem. Pojava bilirubina u mokraći (bilirubinurija) javlja se u bolestima jetre i žučnih kanala.

Mikroskopski pregled mokraćnog sedimenta. Crvene krvne stanice mogu se pojaviti u jednoj količini u mokraći zdrave osobe. Ako su određeni većim brojem, može se sumnjati urolitijaza, tuberkuloza i maligna neoplazma mokraćnog mjehura. Moguće je utvrditi mjesto krvarenja testom triju plovila. Leukociti se mogu detektirati u mokraći zdrave osobe 1 - 2 na polju gledišta. Povećanje broja (leukociturija) javlja se kod uretritisa, prostatisa, cistitisa, pijelonefritisa.

Mjesto upale može se odrediti uz pomoć trosmjernog Thompsonskog testa. Ako se u mokraći detektiraju eozinofili, moguće je procijeniti alergijsku prirodu bolesti. Kada se otkrije u urinu bubrežnog epitela može se procijeniti na prisutnost akutnog ili kroničnog glomerulonefritisa, amiloidoze.

Bakterijsko ispitivanje urina se koristi za određivanje zarazne prirode bolesti i daljnje određivanje stupnja osjetljivosti bakterija na antibiotike. Funkcionalna studija bubrega.

Metode za određivanje funkcionalnog stanja bubrega relativnom gustoćom i količinom urina: Zimnitsky test, Reberg test.

Ultrazvučno istraživanje trenutno zauzima jedno od vodećih mjesta među ostalim instrumentalnim metodama istraživanja u dijagnozi kongenitalnih i stečenih bolesti mokraćnog sustava.

Ispitivanje rendgenskim zrakama, naime, korištenjem izlučevine urografije i pomoću njegove pomoći određuje funkcionalnu sposobnost bubrega i prisutnost bilo koje patologije.

Kompjutirana tomografija koristi se za dijagnosticiranje tumora mokraćnog sustava.

Za cistoskopiju se koristi cistoskopija - pregled mjehura, tumori, kamenje i ulceracije mogu se otkriti.

Biopsija bubrega koristi se za određivanje zaraznih patogena, prirode tumora, dijagnoze glomerulonefritisa, amiloidoze.

Metode istraživanja radioizotopa omogućuju procjenu funkcije bubrega, dijagnosticiranje tumora, oštećenja tuberkuloze i drugih destruktivnih procesa.

Prevencija bolesti mokraćnog sustava

Sprječavanje bolesti bubrega i mokraćnog mjehura uglavnom je u formiranju zdravog načina života - to je prehrana, redovita vježba i stvrdnjavanje (kako bi se spriječila hipotermija) i mnoge druge aktivnosti. Ovdje se također treba uputiti na pravodobno liječenje bolesti drugih sustava, a posebice u liječenju bolesti infektivne prirode i rehabilitacije žarišta kronične infekcije (karijesni zubi, kronični tonsilitis, sinusitis i drugi).

Ako postoji kronična bolest mokraćnog sustava, tada je nužno biti u promatranju ambulanta, kao i godišnje podvrgnuti medicinskim pregledima, čak i ako osoba smatra da je zdrava.

Bolesti genitourinarnog sustava:

Glomerularne bolesti
Tubulo-intersticijska bubrežna bolest
Zatajenje bubrega
urolitijaze
Druge bolesti bubrega i uretera
Druge bolesti mokraćnog sustava
Bolesti muških genitalnih organa
Ostali poremećaji genitourinarnog sustava

Infekcije mokraćnog sustava u žena

Ostavite komentar 25.155

Infekcija mokraćnog sustava kod žena povezana je s kratkom mokraćom, koja je blizu anusa. Muškarci imaju potpuno drugačiju strukturu tijela i manje su skloni penetraciji infekcija mokraćom. Često se mnoge bolesti čak ne manifestiraju, ali muškarci djeluju kao nositelji infekcije. A promiskuitetni i nezaštićeni intimni odnosi postaju prvi uzrok bolesti bolesti mokraćnog sustava.

Genitourinarne infekcije kod žena

Infekcije urogenitalnog sustava kod žena su patološki učinci uzrokovani specifičnim štetnim mikroorganizmima. Bolesti mokraćnog sustava karakteriziraju upala, koja se lako izliječi u početnoj fazi ili, ako se simptomi zanemaruju, postaju kronični. Koji liječnik liječi bolest? Odgovor ovisi samo o opsegu urogenitalnog sustava i njegovoj pozornici. To može biti liječnik opće prakse, urolog, ginekolog, stručnjak za zarazne bolesti, pa čak i kirurg.

Moguće zarazne bolesti

Najčešće bolesti genitourinarnog sustava:

 • Klamidija može uzrokovati neplodnost.

Genitalni herpes. Osjećate nelagodu, gori, pojavu ulkusa i blistera, otekline limfnih čvorova.

 • Klamidija. Upala genitourinarnog sustava kod žena manifestira se u obliku cervicitisa, cistitisa, pijelonefritisa. Upalni proces izaziva ektopičnu trudnoću i žensku neplodnost.
 • Adneksitisa. Infekcija utječe na ženske dodatke uzrokovane patogenim mikroorganizmima. Potrebno je odmah liječenje kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice.
 • Uretritis. Upalni procesi koji utječu na mokraćni trakt i donose nelagodu.
 • Vaginitisa. Nemir, osjećaj peckanja i loš miris prvi su znakovi upale.
 • Gonoreja. U žena, karakteristična bol tijekom spolnog odnosa i mokrenja, iscjedak dobiva žutu ili crvenu nijansu, groznicu i krvarenje.
 • Cistitis. Bolesti mokraćnog sustava i mokraćnog mjehura. Uzrokuje ponavljajuća putovanja u WC, dok se osjećaju bolno.
 • Pijelonefritis. To su bolesti bubrega i mokraćnog sustava. Zlonamjerne bakterije u pogoršanju bolesti uzrokuju napade iznenadne boli u donjem dijelu leđa.
 • Natrag na sadržaj

  Što je prouzročilo?

  • Genitalni herpes. Virusna urogenitalna infekcija stečena tijekom seksualnog odnosa kroz manje ozljede ili pukotine. Jednom u tijelu, oni ostaju za život kao skrivene infekcije, i manifestiraju se pod povoljnim uvjetima.
  • Klamidija. Ova infekcija prolazi samo tijekom spolnog odnosa od zaražene osobe.
  • Uretritis. Može se dogoditi čak i zbog ozljeda organa.
  • Vaginitisa. Uzrok infekcije koja se prenosi kroz seksualni odnos ili već postojeće gljivične bolesti.
  • Gonoreja. Infekcija u urogenitalnom sustavu može se otkriti nakon seksualnog kontakta bez korištenja kontracepcije. Lako je izliječiti bolest, ako se otkrije na vrijeme, inače su posljedice vrlo ozbiljne.
  Natrag na sadržaj

  Uzročni uzročnici upale

  Infekcije mokraćnog sustava kod žena se često manifestiraju nakon nezaštićenog i promiskuitetnog seksa. Mikroorganizmi poput gonokoka, ureaplazme, treponema, mikoplazme, trichomonas, klamidija, gljivica i virusa mogu izazvati infekciju mokraćnog trakta. Svi štetni mikrobi uzrokuju razvoj upale. Kao poruka, tijelo šalje signale bolesti kao simptome.

  Vrste infekcija

  Bolesti mokraćnog sustava izazivaju mnoge infekcije. Ovisno o lokaciji, infekcije su podijeljene na:

  • Infekcije gornjeg mokraćnog sustava (pielonefritis).
  • Infekcije donjih urinarnih organa (cistitis i uretritis).

  Također, infekcije se razlikuju od podrijetla:

  • Nekomplicirane. Protok urina je odsutan, funkcionalni poremećaji nisu promatrani.
  • Komplicirano. Funkcionalna aktivnost je oštećena, opažene su anomalije.
  • Bolnica. Infekcija se razvija tijekom dijagnostičkih i terapijskih manipulacija nad pacijentom.
  • Zajednici stečena. Organske infekcije nisu povezane s medicinskom intervencijom.

  Što se tiče simptoma zaraznih bolesti, patologije se dijele na sljedeće vrste:

  Prijenos i uzroci

  Infekcije bubrega i mokraćnog sustava, na temelju gore navedenog, stječu se pod sljedećim uvjetima:

  • Neželjeni intimni odnosi (najčešće infekcije).
  • Uzlazna infekcija, kao posljedica zanemarivanja higijene.
  • Kroz limfne i krvne žile kad se počinju razvijati upalne bolesti (na primjer, zubni karijes, gripa, upala pluća, crijevne bolesti).

  Uzrok bolesti genitourinarnog sustava i bubrega je:

  • metabolički poremećaji;
  • hipotermija tijela;
  • stresne situacije;
  • promiskuitetni intimni odnosi.
  Natrag na sadržaj

  Karakteristični simptomi

  Bolesti urogenitalnog trakta karakterizirane su određenim simptomima. Kada upalni procesi trebaju dijagnozu. Sve bolesti se javljaju na različite načine, ali glavne manifestacije su:

  • bol;
  • nelagoda i anksioznost koja smeta urinarni trakt;
  • svrbež, gori i trnce;
  • izbor;
  • problematična mokrenja;
  • osip na genitalije;
  • neoplazme (papilomi i kondilomi).
  Natrag na sadržaj

  Dijagnostički postupci i analize

  Lako je spriječiti bubrežne i urinarne organe kod ljudi, a najmanje jednom godišnje morate imati potpuni test krvi i urina. U urinu će u početku biti vidljive štetne bakterije. Dijagnoza će pomoći identificirati ili spriječiti infekcije i bolesti. Ako postoji pogoršanje zdravlja, stručnjak treba odmah ispitati osobu. Ultrazvučno i rendgensko ispitivanje bubrega i mokraćnog mjehura također će pomoći identificirati strukturne promjene. To može biti i ultrazvuk i urografija, cistografija, nefroskintigrafija, cistoskopija i tomografija.

  Primijenjeno liječenje infekcija mokraćnog sustava

  Liječenje genitourinarnog sustava sastoji se od obveznog unosa antibiotika. Specijalist uvijek određuje individualni pristup, stoga se morate strogo pridržavati preporuka kako biste izbjegli moguće nuspojave. Za liječenje se može koristiti kompleksna metoda, na primjer, lijekovi i biljke. Morate slijediti dijetu koja eliminira uporabu iritantnih elemenata. Tijekom liječenja važno je promatrati režim pića.

  Antibakterijski lijekovi

  Antibiotici mogu pomoći u smanjenju upale. Slijedeći antibiotici se koriste za liječenje: Ceftriaxon, Norfloxacin, Augmentin, Amoxiclav, Monural, Canephron. Pripreme se odabiru prema načelima:

  1. Lijek mora biti izravno izlučen kroz bubrege.
  2. Lijek bi trebao aktivno utjecati na patogene uoplatične flore.
  3. Terapija bi trebala biti odabrana na takav način da ima najučinkovitiji rezultat s minimalnim posljedicama.
  Natrag na sadržaj

  Kako zaustaviti bol?

  Poznato je da bol uzrokuje grč ili infekcija. Stoga se mogu propisati analgetici ("Baralgin" ili "Pentalgin"), antispazmodici ("No-shpa" i "Drotaverinum") ili rektalni supozitoriji ("Papaverine"). Ali kako bi se spriječila upala u nekoj osobi, potrebno je koristiti jake lijekove kako bi se uklonili uzroci. U početku se određuju patogeni (stafilokok, Escherichia coli, klamidija) i njihova osjetljivost na antibakterijska sredstva. Za liječenje bolesti kod kuće, moguće je bolje koristiti lijekove unutarnje uporabe, a injekcija se i dalje koristi pod nadzorom liječnika.

  Liječenje narodnih lijekova

  Liječenje mokraćnog trakta je moguće i narodni lijekovi. Mokraćni sustav dobro reagira na dekocije sekvence, kalamusa, paprene metvice, drvorezama, bobice, cikorije, medvjeda, breza. Čimbenici koji utječu na mokraćni mjehur uzrokuju bol, oslobodite ovu biljku od kamilice i konjušnice. Pijte 3 puta dnevno kao čaj (0,5 žličica mješavine za kipuću vodu). U urinogenitalni sustav cistitisa i pijelonefritisa ne može se sam oduprijeti patogenima, a dugotrajne bolesti uzrokuju egzacerbacije. Stoga se preporučuje da se dogrose kao diuretik uklone neželjene iz tijela. Medunitsa trava je bogata taninima, zahvaljujući ovoj borbi protiv upale curenja sluznice. Potrebno je pripremiti juhu s listovima ribizla i brusnica (1 žlica žlice), prelijte kipuću vodu nad svima, inzistirati na 1 sat i piti 2 puta dnevno, 2 žlice.

  Ostali lijekovi

  Urogenitalni sustav je uznemiren različitim oboljenjima. Antibakterijski lijekovi i antispasmodici nisu jedina metoda liječenja upale. Kada se promatra vrućica i groznica, koriste se nesteroidni protuupalni lijekovi: Cefecon, Ibuprofen, Nimesulide.

  Dijeta kao prevencija bolesti

  Dijeta je također prevencija bolesti. Važno je isključiti proizvode koji sadrže purine i oksalnu kiselinu. Također ograničava unos soli. Uzmite naviku ujutro na prazan želudac da pijete vodu, tek nakon ovog malog postupka možete jesti. Jedite male obroke 5-6 puta dnevno. Obično se u oboljenjima urogenitalnog sustava koriste dijete broj 6 i 7. Glavni ciljevi prehrane broj 6 su smanjenje količine mokraćne kiseline i soli formirane u tijelu. Morate jesti više tekućina, povrća i voća, kao i mliječnih proizvoda. Broj prehrane 7 je usmjeren na povlačenje metaboličkih proizvoda iz tijela, boreći se s oticanjem i nestabilnim pritiskom. Ovdje, naprotiv, unos tekućine je ograničen, a žitarice i soli, uglavnom hrana za povrće, također su isključene.

  Posljedice i moguće komplikacije

  Zanemarivanje preporuka dovodi do vrlo velikih posljedica. Kao rezultat toga, pogoršanje stanja i kroničnih bolesti, a ako je bolest veneralan, onda s vrlo teškim oblicima smrt je moguća. Komplikacije zbog bolesti se manifestiraju kao zatajenje bubrega, neplodnost. Ako je to zarazna bolest, tada postoji opasnost od daljnje infekcije partnera.

  prevencija

  Prevencija bolesti mokraćnog sustava je da morate pratiti pravilnu ishranu, voditi aktivan način života, a ne dopustiti hipotermiju. S vremena na vrijeme trebate primijeniti dijetu kako biste smanjili opterećenje organa. Biljni čajevi korisni su za liječenje i prevenciju. Važno je ne zaboraviti na vitamine. I što je najvažnije - održavanje osobne higijene i redoslijed u seksualnom životu.

  Bolesti mokraćnog sustava: simptomi, liječenje

  Ljudski urinarni sustav je jedan od najvažnijih tijela sustava. Odgovorno je za održavanje ravnoteže bioloških tekućina i vitalnih elemenata u tragovima. Poremećaj rada organa ovog sustava negativno utječe na stanje zdravlja pacijenta i stvara znatnu nelagodu u svakodnevnom životu.

  Kako funkcionira urinarni sustav

  Svaka osoba treba znati strukturu mokraćnog sustava. To se posebno odnosi na osobe koje pate od kroničnih bolesti.

  Ljudski urinarni sustav sastoji se od bubrega, uretera, mokraćnog mjehura i uretre. Mokraćovoda je fiziološki povezana s reproduktivnim organima. Za anatomske značajke koje su zajednički uzroci razvoja patologija mokraćnog sustava su različite infekcije, paraziti, virusi, bakterije, gljivice koje se prenose seksualno.

  Glavni organi urinarnog sustava su bubrezi. Za obavljanje svih funkcija ovog tijela potrebno je intenzivno protjecanje krvi. Oko četvrtine ukupnog volumena krvi izbačenih iz srca čine samo bubrezi.

  Ureteri su tubule koje se spuštaju od bubrega do mjehura. Tijekom kontrakcije i širenja njihovih zidova urin se otjera.

  Pomoću uretera uz pomoć mišićnih formacija (sfinktera) urin ulazi u mokraćni mjehur. Dok se puni, javlja se mokrenje.

  U uretre muškaraca prolazi kroz penis i služi za prolazak sperme. U žena, ovaj organ obavlja samo funkciju izlučivanja urina. Nalazi se na prednjem zidu vagine.

  U zdravih osoba, svi organi mokraćnog sustava su izglađeni. Ali čim se prekrši funkcije jedne veze složenog mehanizma, cijeli organizam ne uspije.

  Uloga i funkcija bubrega u tijelu

  U ljudi, bubrezi obavljaju sljedeće funkcije:

  1. Podešavanje ravnoteže vode - uklanjanje viška vode ili njegovo očuvanje kada postoji nedostatak u tijelu (na primjer, smanjenje količine urina u slučaju jakog znojenja). Zbog toga bubrezi stalno čuvaju u tijelu volumen unutrašnjeg okruženja, što je od vitalnog značaja za ljudsko postojanje.
  2. Upravljanje mineralnim rezervama - bubrezi su u stanju analogno ukloniti iz tijela višak natrija, magnezija, klora, kalcija, kalija i drugih minerala ili stvoriti rezerve oskudnih elemenata u tragovima.
  3. Izlučivanje toksičnih tvari iz hrane, kao i proizvodi metaboličkog procesa.
  4. Regulacija krvnog tlaka.

  Vrste bolesti

  Sve bolesti mokraćnog sustava zbog razloga obrazovanja podijeljene su u kongenitalne i stečene. Prvi tip uključuje kongenitalne malformacije organa ovog sustava:

  • nerazvijenost bubrega - očituje se njihovim edemom, visokim krvnim tlakom, oštećenim metaboličkim procesima. Prisutnost takvih simptoma povećava rizik razvoja sljepoće, demencije, bubrežnog šećera i dijabetesa insipidusa, gihta;
  • patologije u strukturi uretera i mokraćnog mjehura, koje izazivaju česte uriniranje.

  Mnoge kongenitalne bolesti mokraćnog sustava učinkovito se liječe pravodobnom kirurškom intervencijom.

  Stečene bolesti uglavnom se javljaju kao posljedica infektivne upale ili tjelesne ozljede.

  Razmotrite najčešće stečenu patologiju mokraćnog sustava.

  uretritis

  To je infektivna bolest koja kao posljedica toga nastaje upalni procesi u uretru. Glavne manifestacije bolesti su:

  • bol i gori tijekom mokrenja;
  • karakteristično iscjedak iz uretre;
  • veliki pokazatelj leukocita u mokraći.

  Urethritis je uglavnom uzrokovan bakterijama, virusima i gljivicama koje ulaze u uretru. Među mogućim uzrocima razvoja bolesti, primjećuje se nepoštivanje pravila higijene, seksualni kontakti, vrlo rijetko, infekcija nastaje uvođenjem bolnih mikroorganizama kroz krvne žile od lezija prisutnih u drugim organima.

  cistitis

  To je upala sluznice mokraćnog mjehura. Sljedeći čimbenici utječu na razvoj bolesti:

  • staza urina;
  • opća hipotermija;
  • prekomjerno konzumiranje dimljenog mesa, raznih začina, alkoholnih pića;
  • kršenje pravila higijene;
  • upala drugih organa mokraćnog sustava;
  • prisutnost kamenja i tumora u mjehuru.

  Inkontinencija kod žena smatra se najčešćim bolestima koje utječu na kvalitetu života. Cistitis može biti akutan ili kroničan. U akutnim slučajevima, bolesnik se žali vrlo čestim bolnim uriniranjem u malim dijelovima, a urin je oblačno. U donjem dijelu trbuha pojavljuju se bolovi različite prirode (rezanje, dosadno), koje se pogoršavaju po završetku mokrenja.

  Akutna inkontinencija mokraće kod žena u 8 od 10 slučajeva izaziva Escherichia coli. Drugi razlog za razvoj bolesti smatra se stafilokokom koji živi na koži. Vrlo učinkoviti antibiotici se koriste za suzbijanje tih patogena.

  Mnoge bolesti bubrega i urinarnog sustava prilično često prate razvoj kroničnog oblika cistitisa. Tijekom pogoršanja pojavljuju se simptomi karakteristični za akutnu urinarnu inkontinenciju.

  pijelonefritis

  Ovo je bakterijska upalna bolest koja utječe na jedan ili dva bubrega. To je najopasnija zarazna bolest mokraćnog sustava. Pielonefritis se često javlja tijekom trudnoće, što je povezano s povećanjem maternice i njegovim pritiskom na uretere. U starijih osoba, bolest se razvija kod muškog stanovništva. Činjenica je da kod muškaraca tijekom godina postoji povećanje prostate, što narušava proces uriniranja.

  Pijelonefritis je jednostrano i dvostrano, a ovisno o uzroku pojavljivanja, primarna je (neovisna bolest) i sekundarna (kao komplikacija drugih bolesti mokraćnog sustava).

  Akutni pielonefritis u primarnoj bolesti manifestira bol u donjem dijelu leđa i na stranama, groznica, kao i znakovi infekcije mokraćnog sustava. Kronični pielonefritis se uglavnom razvija kao posljedica akutnog oblika. Bolest se dijagnosticira temeljem rezultata analize urina, kompjutorske tomografije i hitne urnografije. U slučaju gnojne upale, propisana je dugotrajna antimikrobna terapija. Kada se pronađu kamenčići, pitanje njihova brzog uklanjanja riješeno je.

  Bolesti bubrega

  Prema medicinskoj statistici, ovo je najčešća bolest bubrega. Nastajanje kamenja i pijeska pridonosi upotrebi prekomjerne količine soli, fosforne i oksalne kiseline. Oni se nakupljaju tijekom vremena, tvoreći kristale. U ranim fazama, bolest se ne manifestira. No, kako se formacije povećavaju, mogu se pojaviti simptomi: bol u buci, mutna urina i poremećaji urinacije.

  U većini slučajeva, kamenje se uklanja kirurškim zahvatom pa je važno uključiti se u prevenciju kako bi se spriječila ta opasna bolest.

  prostatitis

  To je najčešća infekcija mokraćnog sustava među muškarcima. Mnogi pate od kroničnog oblika bolesti. Upala epididimisa (epididimitis) vrlo je opasna za reproduktivnu funkciju muškaraca.

  Bolesti mokraćnog sustava kod djece

  Bolesti mokraćnog sustava kod djece mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi. Razvoj upale uglavnom su pod utjecajem takvih čimbenika:

  • toksemija tijekom porođaja;
  • kronične infekcije kod majke;
  • genetska predispozicija za razvoj bubrežne patologije;
  • trudnoća pijelonefritisa.

  Vrste bolesti u djece

  U djetinjstvu su ove bolesti mokraćnog sustava česte:

  • pijelonefritis;
  • uretritis;
  • cistitis;
  • infekcije mokraćnog sustava.

  Najteže je pijelonefritis. U djece prve godine života, glavni uzroci primarnog pijelonefritisa su crijevne infekcije, akutne respiratorne virusne infekcije i promjene u prehrani. Od starije djece, bolest se manifestira kao komplikacija koccalnih infekcija koje izazivaju anginu, otitis media, tonsilitis, vulvitis, cistitis i crijevne infekcije.

  Sekundarni pijelonefritis pojavljuje se na pozadini kongenitalnih abnormalnosti, među kojima se najčešće dijagnosticiraju bubrežni udvostručenje, njihovo pomicanje, poremećaji u strukturi mokraćnog mjehura, uretera i drugih organa sustava.

  Kako prepoznati prisutnost bolesti u djeteta

  Sumnjive bolesti mokraćnog sustava kod djece mogu za određene simptome. Kod infekcija mokraćnog sustava, dijete se žali na česte mokrenje u malim dijelovima. Lažno potiče, urinarna inkontinencija, bol u donjem dijelu trbuha i leđa. Ponekad se temperatura može povećati. Mokraćo bolesno dijete je mutno i neugodan miris.

  U dojenčadi, majka će trebati promijeniti pelenu češće nego inače. Gledanje djeteta može primijetiti anksioznost djeteta tijekom mokrenja, poremećaja stolice i odbijanja da jedu.

  Dijagnoza bolesti

  Samo liječnik može dijagnosticirati bolesti mokraćnog sustava. Od pravodobnosti liječenja do urologa ovisi o učinkovitosti liječenja. Stoga se kod prvog znaka bolesti treba posavjetovati s liječnikom.

  Zakazat će pregled, koji obično uključuje laboratorijske testove (analize urina i krvne pretrage) i instrumentalne dijagnostike (ultrazvuk, MRI, rendgenske snimke). Kod oštećenja bubrega izvodi se funkcionalni Reberg test. Često, biopsija se koristi za ispitivanje bubrega, što vam omogućuje da pregledate bubreg i ustanovite točnu dijagnozu.

  Značajke liječenja

  Liječnik određuje taktiku liječenja bolesti mokraćnog sustava na temelju njihovih uzroka. Često se terapija provodi u bolnici pod medicinskim nadzorom. Ovisno o karakteristikama patologije, liječenje može biti konzervativno ili kirurško.

  Pacijent mora podvrgnuti potpunom liječenju kako bi se spriječio povratak bolesti i razvoj kroničnog oblika. Tijekom terapije vrlo je važno slijediti dijete i dijetalne uzorke koje preporučuje liječnik. Tijekom rehabilitacijskog razdoblja koriste se liječenje sanatorija i fizioterapija.

  Liječenje i prevencija bolesti mokraćnog sustava uspješni su u provođenju svih preporuka liječnika. Sukladnost s pravilima higijene, kompletnom izlječenju akutnih bolesti dišnog sustava, pravodobnim liječenjem infektivnih bolesti jamče se prevencija razvoja mnogih patologija.

  Bolesti mokraćnog sustava kod odraslih i djece: vrste i znakovi

  Ljudski urinarni sustav obuhvaća ne samo mokraćni mjehur i uretere, već i bubrege, uretre. U ljudskom tijelu, mokraćni je sustav povezan s genitalom, pa se upala često prostire na unutarnje organe genitalija.

  Bolesti mokraćnog sustava nepromišljeno prate neudobnost, bol, poremećaj uobičajenog načina života i često dovode do različitih komplikacija. Takve bolesti su vrlo česte, one pate svaki deveti. Štoviše, upalne bolesti su češće kod žena, a tumori urinarnog sustava - kod muškaraca.

  Uzroci i simptomi

  Postoje mnogi uzroci bolesti mokraćnog sustava.

  Mnoge bolesti mokraćnog sustava brzo potječu u kronični oblik, pa se, kada se pojave prvi znakovi, provodi ispit za utvrđivanje uzroka i liječenje.

  Bolesti mokraćnog sustava mogu se pojaviti iz raznih razloga:

  • Infekcija. Najčešći uzrok bolesti bubrega i mokraćnog mjehura. Infekcija može prodrijeti u organe mokraćnog sustava na različite načine: kroz krv i otitis, bol u grlu, kao posljedica upale reproduktivnih organa i samostalno kroz mokraćni kanal, tijekom hipotermije. Bakterijske infekcije posebno su opasne za mokraćni sustav.
  • Svrsiti ili napregnuti. Neke bolesti mogu nastati uslijed dizanja utega, ozljede ili trbušne ozljede.
  • Trudnoća. Tijekom trudnoće, bubrezi imaju teška opterećenja, jer se povećava količina tekućine u tijelu. Istovremeno, zbog smanjene imunosti mogu se pojaviti razne bolesti bubrega, edem, infekcije urogenitalnog sustava.
  • Hipotermija. Često je hipotermija zdjeličnih organa koja dovodi do cistitisa i drugih upalnih bolesti urogenitalnog sustava.
  • Kardiovaskularne bolesti. Mnogi od njih daju komplikacije bubrega zbog nedovoljnog protoka krvi u zdjeličnim organima.

  Prepoznavanje mokraćnog sustava nije teško kada su simptomi već očiti. Međutim, neke bolesti su po prvi puta asimptomatske, samo ih mogu otkriti rezultati testova (urina ili krvi).

  Takve bolesti mogu početi s simptomima koji se ne odnose na sustav urinarnog sustava: glavobolje, vrtoglavicu, umor, smanjen apetit, mučninu, groznicu, otežano disanje.

  Naime, bol urinarnih organa označava se bolom - mogu se pojaviti u donjem dijelu trbuha, u donjem dijelu leđa i povećati uriniranjem.

  Većina bolesti mokraćnog sustava povezana s disfunkcijom mokrenja. To može biti bolno, česte, popraćeno rezima, svrbež, može značajno smanjiti volumen mokraće, postoji česta potreba za uriniranjem, krv se pojavljuje u mokraći.

  Vrste i opis bolesti

  Značajke razvoja bolesti mokraćnog sustava

  Kategorija "bolesti mokraćnog sustava" uključuje veliki broj različitih bolesti i patologija. Konvencionalno, oni se mogu podijeliti u tri velike skupine: bolesti bubrega, mokraćnog mjehura i mokraćnog sustava, urolitijaza.

  1. Bolesti bubrega. Najčešća oboljenja bubrega su pijelonefritis, glomerulonefritis, tumori bubrega, nefropatija, zatajenje bubrega. Ove potpuno različite bolesti povezane su s oštećenjem bubrežnog tkiva što može rezultirati tako ozbiljnom komplikacijom kao otkazivanje bubrega. Svi su u pratnji edema zbog kršenja bubrega i zadržavanja tekućine u tijelu, bolova u donjem dijelu leđa i problema s urinom. Najčešći je upravo pielonefritis (upala bubrežnog zdjelice) uzrokovana bakterijskom infekcijom. Ova bolest javlja se kod ljudi svih dobi i brzo se pretvara u kronični oblik.
  2. Bolesti mokraćnog mjehura i mokraćnog sustava. Najčešća bolest ove skupine je cistitis. Uz upalu mokraćnog mjehura, mokrenje postaje bolno, u donjem dijelu trbuha ima nagnutih bolova, urin postaje zamućen, au njemu se može pojaviti krv. Ova bolest može biti primarna, koja proizlazi iz infekcije u mjehuru ili sekundarne, što je komplikacija drugih bolesti. U istoj skupini može se pripisati vesikoureteralni refluks, kada je izlijevanje urina poremećen i padne natrag u mjehur ili čak u bubrege.
  3. Urolitijaze. Ova bolest ima i vlastite sorte, ovisno o tome gdje se kamenje nalazi i što se sastoje. Svaka varijanta urolitijaze popraćena je boli. Ono ovisi o veličini i položaju kamena, od blage do surovanja i nepodnošljivosti. Može također uzrokovati bol, bol, poteškoće s mokrenjem, mučninu i povraćanje, pijesak i krv u urinu. U početku, urolitijaza je asimptomatska, a kamenje je mala i ne ometa normalno funkcioniranje mokraćnog sustava. Možete ih otkriti pomoću ultrazvuka.

  Drugi poremećaji urinarnog sustava

  Patologija mokraćnog sustava: vrste i znakovi

  Postoje brojne patologije urinarnih organa, koje su manje uobičajene. Mogu se pojaviti s različitim vjerojatnostima pojave kod muškaraca i žena. To je karakteristično za sve bolesti mokraćnog sustava. Na primjer, cistitis je mnogo češći kod žena i urolitijaza kod muškaraca.

  Razmotrite neke patologije mokraćnog sustava:

  • Acidoza. Acidoza razbija kiselinsko-baznu ravnotežu cijelog organizma. Uz povećanje kiselosti, opterećenje bubrega znatno se povećava. U blažim oblicima ove bolesti, to je asimptomatski, ali teški oblici mogu dovesti do srčanih napada, tromboze, komete i smrti. Od uzroka acidoze razlikuju se prehrambeni poremećaji, onkološke bolesti, trudnoća, dehidracija i povećanje razine šećera u krvi.
  • Bubrega cista. Ciste su benigne neoplazme ispunjene tekućinom iznutra. Uzroci ciste bubrega još uvijek nisu potpuno razumljivi, ali čimbenici rizika uključuju komplikacije rađanja, starost preko 50 godina, infekcije i ozljede. Ova bolest zahtijeva liječenje, jer u njegovoj odsutnosti cista može blokirati ureter, stisnuti krvne žile i dovesti do smrti bubrega.
  • Amiloidoza bubrega. Ova bolest javlja se zbog taloženja velike količine škroba u bubregu. Često, amiloidoza se javlja u pozadini drugih, opasnijih bolesti (sifilis, tuberkuloza), pa stoga treba pažljivo ispitati i razjasniti uzroke. Simptomi uključuju slabost, oticanje, povećani tlak, mučnina i uznemireni stolici, abnormalna funkcija srca, bol u mišićima, povećana jetra.
  • Mokraćna inkontinencija. Mokraćna inkontinencija donosi mnoge neugodnosti. Urin se ne može držati u mokraćnom mjehuru i na način, izobličuje se nenamjerno, prisiljavajući pacijenta da stalno nosi posebne jastučiće ili pelene. Najčešće se ta bolest pojavljuje kod žena. To može biti uzrokovano postpartum komplikacija, ozljeda, operacija, infekcija, teški fizički napor. U slučaju inkontinencije kod muškaraca, koja se često ne otkrije, uzrok je najčešće adenoma prostate.

  Dijagnoza i liječenje lijekova

  Ultrazvuk je učinkovita metoda za dijagnosticiranje bolesti mokraćnog sustava

  Trenutno postoje mnoge metode dijagnostike uroloških sustava, omogućujući otkrivanje bolesti genitourinarnog sustava u ranoj fazi:

  • Na prvom mjestu je laboratorijska dijagnoza. Svi su morali proći urin. Posebno često se daje trudnicama. Analiza urina omogućuje prepoznavanje abnormalnosti u radu bubrega i planiranje daljnje dijagnoze. Ova analiza otkriva prisutnost proteina, skrivene krvi i soli u urinu.
  • Instrumentalni pregled najčešće se provodi pomoću katetera koji je umetnut u uretru. Međutim, ova metoda se ne koristi u slučajevima sumnje na akutnu upalnu bolest, popraćenu teškom boli.
  • U slučajevima gdje drugi postupci ispitivanja nisu djelotvorni, koristi se biopsija bubrega s uzorkom materijala za istraživanje.
  • Endoskopija je također naširoko koristi u urologiji. Ovo je prilično informativna metoda istraživanja u kojoj je endoskop umetnut u uretru i pomiče se do bubrega. Tako se mokraćni kanal, mokraćni mjehur, bubrežni zdjelici mogu vidjeti iznutra.
  • Ultrazvuk ostaje jedan od najpopularnijih metoda za ispitivanje organa mokraćnog sustava. Ovo je bezbolan, jeftin i informativan metoda istraživanja koja vam omogućuje prepoznavanje bubrežnih kamenaca, tumora, cista i drugih bolesti.

  Korisni video - Bolesti bubrega i mokraćnog sustava.

  Liječenje lijekom propisuje isključivo liječnik nakon temeljitog pregleda i dijagnoze.

  Bolesti uzrokovane bakterijskim infekcijama, kao što je bakterijski cistitis, nisu bez liječenja antibioticima.

  Odabir antibiotika i njegovu dozu određuje liječnik ovisno o patogenici i ozbiljnosti stanja pacijenta.

  Kada su propisani lijekovi urolitijaze, brušenje i omekšavanje kamenja. Ponekad se narodni lijekovi propisuju za istu svrhu, na primjer, korijenje celera, čvorovi, dandelion korijeni. U bolestima mokraćnog sustava, protuupalni lijekovi i lijekovi protiv bolova nužno su propisani za ublažavanje boli.

  Bolesti mokraćnog sustava kod djece

  Značajke razvoja bolesti mokraćnog sustava kod djece: vrste i opis

  U maloj djeci najčešća je infekcija mokraćnog sustava. To se događa kod djece češće nego kod odraslih, zbog neformiranog imuniteta i nezrelosti zdjeličnih organa.

  Dojenčad često ima akutni pijelonefritis, koji se može manifestirati isključivo slabom i visokom groznicom. Samo pedijatar nakon pregleda može odrediti bolest. Pored temperature, dijete ima bolove koje ne može prijaviti zbog svoje dobi, tako da djeca često plaču, slabo spavaju, odbijaju jesti, a možete primijetiti i česte mokrenje.

  Nažalost, takve infekcije kod djece napreduju i šire se vrlo brzo. Na prve znakove bolesti potrebno je konzultirati liječnika. Ako tijekom dana ne počneš liječenje, može doći do ozbiljnih komplikacija, na primjer, zatajenja bubrega. U starijoj djeci koja su navikla ići u posudu, nešto je lakše utvrditi bolest mokraćnog sustava. Dijete se može žaliti na bol, plakati tijekom mokrenja i nenamjerno urinirati, što nije bilo slučaj prije. Također, majke mogu primijetiti smanjenje volumena urina, čestu želju djeteta da urini.

  Ako se količina urina, naprotiv, povećala, dijete ima žeđ, slabost, gubi težinu, to su znakovi dijabetesa.

  Nakon godinu dana, djevojčice imaju veću vjerojatnost da će patiti od takvih infekcija i upalnih bolesti mokraćnog sustava. Za dječake je postotak bolesti značajno smanjen. Djevojke se često mogu razboljeti do 4 godine. Također o prekršajima kaže da se krevet za spavanje u dobi od preko 5 godina. Takva patologija zahtijeva pregled, jer može ukazivati ​​na različite upale, stres i neurološke poremećaje.

  Novorođenčad i starija djeca često imaju cistitis uzrokovanu hipotermijom ili izravnom infekcijom u membrani mjehura. Tretira se s uštedom antibiotika, protuupalnih lijekova, sjedećih biljnih kupki. U kroničnom cistitu, važno je podučiti dijete dnevnoj higijeni i normalizirati njegovu prehranu.

  Prevencija bolesti

  Ako govorimo o bolestima mokraćnog sustava, mnogo je lakše spriječiti nego liječiti. Najteža je spriječiti bakterijsku infekciju, jer se brzo širi cijelim tijelom u bilo kojem upalnom fokusu.

  No, u mnogim slučajevima osoba može voditi brigu o svom zdravlju i spriječiti nastanak takvih bolesti.

  • Pravilna prehrana. Prehrana utječe na sve tjelesne sustave. Mokraćni sustav se bavi čišćenjem tijela toksina. Što više toksina, to je veće opterećenje.
  • Higijena i zaštita tijekom spolnog odnosa. Mnoge bolesti mokraćnog sustava javljaju se u pozadini upale genitalija pa je izuzetno važno zaštititi sebe od svih mogućih infekcija i obavljati dnevne higijenske postupke ne zaboravljajući mijenjati ručnike.
  • Zaštita od prekomjerne hlađenja. Sukladnost s banalnim pravilima pomoći će u izbjegavanju ozbiljnih infekcija. Dakle, od djetinjstva, djevojčice su rekli da se toplo odijevaju, a ne da nose lakše suknje zimi, da ne sjede na hladnom. Samo preosjetljivost može dovesti do ozbiljne kronične bolesti.
  • Način pušenja. Voda je bitan element tijela. Opasno je i dehidracija i višak tekućine u tijelu. U prosjeku, odrasla osoba treba piti 1,5-2,5 litara vode dnevno, ovisno o težini. Ta se ravnoteža mora održavati tako da bubrezi rade normalno, ali ne doživljavaju prekomjerno opterećenje.
  • Vitamini. Da bi se održalo cjelokupno zdravlje tijela i ojačalo njegove zaštitne funkcije, povremeno je potrebno uzeti multivitaminske komplekse.
  • Dovoljno vježbanje. Hipodinamija u potpunosti slabi cijelo tijelo. Kada se kombinira s alkoholom i pušenjem, to često dovodi do zatajenja bubrega. U nedostatku normalnog fizičkog napora, osoba brzo dobiva na težini, smanjuje imunitet i povećava se rizik od infekcije.

  Ako slijedite ova jednostavna pravila, možete značajno smanjiti rizik od bolesti mokraćnog sustava. Međutim, valja se prisjetiti da se neki od njih pojavljuju bez razloga. U vrijeme da ih otkrijete i izliječite, ne zaboravite na preventivne posjete liječniku.

  Kada ide u WC je cijeli problem: bolesti mokraćnog sustava

  Bolesti mokraćnog sustava često se nalaze u praktičnoj medicini: različiti poremećaji bubrega, mokraćnog mjehura ili uretre zabilježeni su u svakom devetom stanovniku planeta. Svi su popraćeni nelagodom, bolom, poremetiti uobičajeni način života i mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija.

  U našem pregledu i videu u ovom članku ćemo pogledati najčešće patologije urinarnih organa.

  Uzroci i mehanizam razvoja

  Bolesti mokraćnog sustava mogu se pojaviti iz raznih razloga.

  • infekcija koja ulazi u MEP i bubrezi po uzlaznim, hematogenim (s protjecanjem krvi) ili limfogenim;
  • autoimune procese u kojima obrambene stanice pogrešno napadaju svoje zdravo tkivo;
  • metabolički poremećaji;
  • fizički napor i ozljeda;
  • popratne patologije kardiovaskularnih i drugih sustava.

  Uobičajena bolest bubrega

  Kategorija "bolesti mokraćnog sustava" uključuje različite bolesti. Konvencionalno, oni se mogu podijeliti u dvije velike skupine - oštećenje bubrega i patologija mokraćnog mjehura / MVP.

  pijelonefritis

  Pielonefritis je nespecifična upalna bolest, obično bakterijska etiologija. Temelji se na porazu kalij-zdjelice aparata jednog ili oba bubrega.

  Obratite pažnju! Zbog anatomske osobine urinarnih organa, pijelonefritis je 3-4 puta češći kod žena.

  Patologija očituje bolna bol u leđima, groznica, slabost i pogoršanje općeg blagostanja. Kada kasna dijagnoza i liječenje akutne upale postaju kronični, utječu na sve više i više novih područja bubrega.

  Što je opasno pijelonefritis, ako se ne liječi na vrijeme?

  Među mogućim komplikacijama bolesti:

  • zatajenje bubrega (PN);
  • paranephritis;
  • apsces bubrega;
  • sepsa.

  glomerulonefritis

  Glomerulonefritis (GN) je još jedna vrsta upale bubrega. Kada utječe na parenhima organa ili njegovih glomerula. Najčešće, patološki proces ima kronični progresivni put, što dovodi do postupnog uništavanja nefrona, zamjene vezivnog tkiva i razvoja PN.

  Postoji 5 kliničkih varijanti glomerulonefritisa. Njihov kratak opis prikazan je u donjoj tablici.

  Tablica: Oblik kroničnog difuznog glomerulonefritisa:

  Među komplikacijama kroničnog glomerulonefritisa najčešće se nalaze:

  • dodavanje bubrežnih infekcija;
  • zatajenje srca s povećanjem BCC;
  • PN;
  • trombozu;
  • nefrotska kriza.

  urolitijaze

  Bolest bubrega ili nefrolitijaza smatra se metaboličkom patologijom. Karakterizira ga stvaranje tvrdog kamenca u bubrezima, koja se sastoji od soli mokraćne, fosforne ili oksalne kiseline.

  Bolest je drugačija. Dugog se vremena ne manifestira, a moguće je otkriti kamenje u mokraćnom sustavu samo uz pomoć instrumentalnih testova (na primjer, ultrazvuk).

  S progresivnim ICD-om pacijenti se žale na:

  • dosadna bolna bol u donjem dijelu leđa;
  • mokraćni sediment (soli);
  • uz dodatak infekcije - znakovi pijelonefritisa.

  Često prva manifestacija bolesti postaje bubrežna kolika.

  Razvija se kada je blok uretera i karakterizira:

  • iznenadna nepodnošljiva bol u lumbalnoj regiji ili donji trbuh na zahvaćenom dijelu;
  • anksioznost;
  • Često mokrenje, ili naprotiv, refleksna anurija;
  • mučnina, povraćanje.

  Putujući bubreg

  Nefroptoza, ili na drugi način bubrežni prolaps, uobičajena je bolest mokraćnog sustava, karakterizirana abnormalnom mobilnošću i niskim organskim položajem.

  Nema jasnih simptoma bubrežnog prolapsa. Pacijenti se žale na rekurentnu neizraženu bol i nelagodu u donjem dijelu leđa.

  Često se pielonefritis pridružuje nefroptozi, a potom se pojavljuju znakovi upale. Osim toga, bolest može biti komplicirana stalnom arterijskom hipertenzijom.

  Kronično zatajenje bubrega

  CKD je posljedica svih gore opisanih bolesti. Uništavanje funkcionalnih elemenata bubrega sa zamjenom vezivnog tkiva prije ili kasnije dovodi do činjenice da se organ više ne može nositi sa svojim funkcijama.

  • prvo poliurijom (porast izlučivanja urina), a zatim progresivnom oligurija i anurijom - potpuni nestanak mokrenja;
  • hipertenzija;
  • oteklina na licu i gornjem dijelu tijela;
  • anemija;
  • smanjen imunitet.

  Bez odgovarajućeg liječenja stanje pacijenata se pogoršava. U terminalnoj fazi patologije, vidljiva je emocionalna labilnost i depresija svijesti, stalni miris urina koji dolazi iz kože, degeneracija i znakovi oštećenja unutarnjih organa. Bez transplantacije bubrega ili redovite hemodijalize, ti pacijenti umiru.

  Poremećaji urinarnog trakta

  Bolesti mokraćnog sustava najčešće imaju infektivnu prirodu. Najčešći od njih su uretritis i cistitis.

  uretritis

  Upala uretre obično je dijagnosticirana patologija kod muškaraca i žena. Obično se povezuje sa spolno prenosivim bolestima, ali može biti uzrokovana i nespecifičnom bakterijskom florom.

  Među simptomima uretrisa mogu se identificirati:

  • spaljivanje, grčevi prilikom mokrenja;
  • sluzav ili mukopurulentni iscjedak iz uretre;
  • učestalo mokrenje;
  • teškoća pri mokrenju;
  • crvenilo sluznice oko vanjskog otvora mokraćne cijevi;
  • kod muškaraca, bol tijekom erekcije.

  Prije svega, rizik od uretritisa je mogućnost širenja zaraze do mjehura, bubrega i drugih dijelova urogenitalnog sustava.

  cistitis

  Upala u području mjehura ima simptome slične uretritisu.

  U ovom zaraznom procesu pacijenti se žale na:

  • Često mokrenje za uriniranje (ponekad doslovno svaka 3-5 minuta);
  • osjećaj nepotpunog mjehura;
  • rezanje boli na kraju mokrenja;
  • nečistoća crvene krvi u urinu;
  • nelagoda i bol u donjem dijelu abdomena.

  Ovo je zanimljivo. Cistitis se smatra isključivo ženskom bolesti. Iako predstavnici jačeg spola nisu osigurani od nje, upala mokraćnog mjehura zapravo se pronalazi uglavnom u fer spolnom odnosu.

  Opća načela dijagnoze i liječenja

  Trenutno postoje mnoge metode ispitivanja, što dozvoljava liječniku da utvrdi bolest urinarnih organa u ranoj fazi.

  Standardna medicinska instrukcija pruža sljedeći dijagnostički algoritam:

  • Razgovor s pacijentom. Prikupljanje pritužbi, povijest bolesti i života.
  • Klinički pregled i fizičke metode (palpacija i udar bubrega, definicija simptoma premlaćivanja, itd.).
  • Laboratorijski testovi:
   1. OVK;
   2. OAM;
   3. Biokemijski krvni test (uz obvezno određivanje koncentracije kreatinina i uree);
   4. Analiza urina prema Nechyporenko;
   5. Analiza urina prema Zimnitsky;
   6. Reberg test.
  • Instrumentalni testovi:
   1. ultrazvuk;
   2. Ekskretorska urografija;
   3. CT, MRI;
   4. Kateterizacija mokraćnog mjehura;
   5. Endoskopske metode ispitivanja;
   6. Biopsija bubrega s daljnjim histološkim pregledom.

  Shema liječenja odabrana je u svakom pojedinačnom slučaju. Obvezno je svim bolesnicima s bubrežnim bolestima i IMP-u dati preporuke za promjenu načina života i prehranu.

  Terapija lijekovima obično uključuje imenovanje antibiotika (za zarazne procese), protuupalne lijekove, antispazmodike. Prema svjedočenju pacijenata koji su podvrgnuti kirurškom korekciju stanja. U složenom liječenju mnogih bolesti uspješno se koristi fitoterapija i narodni lijekovi.

  Metode prevencije

  Poput svih drugih bolesti, bolest mokraćnog sustava je lakše spriječiti nego liječiti. Važno je biti pažljiv prema vašem zdravlju i spriječiti razvoj patoloških promjena.

  Standardne preventivne mjere uključuju:

  • odgovarajuća prehrana;
  • odgovarajući režim pića;
  • pažljivu zaštitu od STI (korištenje kondoma, održavanje vjernosti vašem seksualnom partneru);
  • osobna higijena;
  • zaštita od prekomjerne hlađenja;
  • odgovarajuća tjelesna aktivnost;
  • uzimanje multivitamskih tečajeva.

  Slijedeći ova jednostavna pravila možete značajno smanjiti rizik od razvoja zdravstvenih problema. Osim toga, nemojte zaboraviti na potrebu redovitog posjeta liječniku i podvrgnuti preventivnim pregledima.

  Pitanja liječniku

  Značajke boli

  Dobro došli! Moje ime je Anton, imam 34 godine. Povremeno osjećam neugodnu povlačnu bol u lumbalnoj regiji, koja se proteže od kralježnice do strane. Ja mislim da je to zbog problema u leđima, ali moja supruga kaže da je tako kako se bubrezi mogu očitovati. Reci mi, kako mogu otkriti uzrok boli?

  Dobar dan! Nažalost, niste spomenuli nekoliko važnih točaka: povezujete li s sindromom boli s bilo kakvim izazovnim čimbenikom ili nastaje sama po sebi, ako i dalje imate bilo kakve pritužbe (na primjer, problemi s mokrenjem, obezbojenje urina i.d)..

  Da ne bi pogodila, savjetujem vam da se posavjetujte s liječnikom opće prakse, prolazite standardnim testovima i prolazite instrumentalnim testovima. U tvom slučaju preporučujem ultrazvuk bubrega i rendgensku lumbalnu kralježnicu.

  O potrebi transplantacije

  Dobar dan! Nedavno sam bio u bolnici u teškom stanju. Dijagnosticirali su glomerulonefritis, sada su dializa i kažu da je jedini izlaz za mene transplantacija bubrega. Prema analizi: protein, urea, kalij je normalan. Pri ulasku kreatinina 500-600, nakon dijalize padne na 400. Mogu li bez operacije u mom slučaju?

  Dobro došli! Maksimalna moguća kompenzacija bolesti može se postići tek nakon transplantacije bubrega. Inače, morat ćete proći redovitu hemodijalizu.