Search

Fizioterapija

Radikalne recenzije prostatectomije

Odlučio sam podijeliti svoju priču, možda će netko doći u ruci, bilo je dobro, žena, ljubavnica i vrlo dobra moć, a 2012. godine dobio sam strašnu dijagnozu, rak prostate, imao sam sreću prvu fazu. Savjetujem da zaboravim na seksualni život, a da nisam odustao, pio Cialis 10 mjeseci pola dana u pola pilule kako bih spriječio kavernoznu fibrozu. Zahvaljujući svojoj ljubavnici, ona me nije bježala u ovom teškom razdoblju. A onda i godinu i pol nakon strašne operacije, zahvaljujući velikim dijelom mojim ženama, uspjela sam izvesti punopravni seksualni čin, koji je sada bio tek u potpunosti oporavljen, dvije i pol godine nakon operacije, Da, koristio sam izvorni sial, sada sam 55 godina i sve je ponovno postalo u redu, mogu se seksati svaki dan. Muškarci, ako netko ima takvu nevolju, nemoj odustati, sve je u našim rukama iu rukama naših djevojaka.

Važnost radikalne prostatectomije u suvremenoj medicinskoj praksi za liječenje raka prostate znatno se povećala posljednjih godina. Nove metode kirurške intervencije, poput laparoskopije i endoskopije, dovele su cijelu urološku praksu na novu kvalitativnu razinu. Suvremene tehnologije kirurške intervencije ne samo da pokazuju izvrsne rezultate same operacije, nego također omogućuju značajno smanjenje svojih negativnih posljedica i izbjegavanje ponavljanja bolesti. Radikalna prostatektomija: indikacije, tijek operacije, potrebno razdoblje oporavka nakon intervencije, moguće posljedice i komplikacije.

Tehnologija nošenja

Radikalna prostatektomija se izvodi samo u slučajevima kada se rak ne proteže izvan prostate. Ako se metastaze šire na druge organe, najčešće u kosti zdjelice i kralježnice, takva radikalna intervencija nije poželjna. Starost pacijenta značajno utječe na izbor liječenja raka prostate, dok starci liječnici ne preporučuju operaciju. Ako muškarac nema druge kronične bolesti u kojima je radikalna prostatektomija kontraindicirana, pitanje je kako se liječenje rješava: to je laparoskopska radikalna prostatektomija i prostatectomija radikalne prostatectomije. Razmotriti značajke ovih metoda kirurškog zahvata, njihove prednosti i nedostatke. Prosječna cijena intervencije varira od 120.000 do 170.000 rubalja, a trošak u velikoj mjeri određuje tečaj i komplikacije tijekom postupka.

U modernoj onkoloških operacija, laparoskopska radikalna prostatektomija je "zlatni standard" za manipulaciju prostatu, budući da se provodi s minimalnim prodorom u unutarnje organe, a vrijeme oporavka traje manje. Indikacije za prostatectomiju laparoskopske radikale su: lokalizirani tumor prostate, veličina prostate ne više od 80 cm3.

Tijek radikalne kirurgije počinje s tri sitna ureza u trbušnoj šupljini, u koju se uvodi mješavina plina, a nakon nekog vremena endoskop opremljen manipulatorima i mikrokameri. Zahvaljujući takvim tehnologijama vizualizira tijek postupka, kirurg može pratiti na monitoru sve manipulacije i promjene u abdominalnoj šupljini pacijenta. Kirurška intervencija se provodi pomoću ultrazvučnog noža, koji je u stanju smanjiti gubitak krvi i ukazati na tkivo prostate. Cijeli tijek radikalne operacije izvodi se pod općom anestezijom, ali se može koristiti epiduralna anestezija, norma operacije 2,5-3 sata. Nakon završetka operacije, pacijent se umetne u kateter, koji se obično uklanja šestoga dana nakon postupka. U laparoskopskoj radikalnoj prostatektomi, moderne klinike koriste robotsku tehnologiju, kao što je operativni kompleks Da Vinci, koji je dobio vrlo dobre recenzije od liječnika i pacijenata.

Laparoskopska radikalna prostatektomija izvodi se uz minimalnu penetraciju.

Nedvojbena prednost takve operativne tehnologije je očuvanje živčanih završetaka, tako da kirurške intervencije živci odgovorni za uriniranje nisu oštećeni. Također, takav tretman u većini slučajeva dovodi do očuvanja erektilne funkcije i omogućuje normalni seks, tj. Kvaliteta života čovjeka ne smanjuje, oporavak se događa mnogo brže. Dodatne prednosti ove vrste intervencije uključuju činjenicu da nakon toga pacijentu nije potreban dugotrajni boravak u bolnici, a ponekad nakon laparoskopije sljedeći dan dopušta se napustiti kliniku.

Međutim, unatoč high-tech, to je još uvijek kirurška intervencija, tako da su neki rizici:

  1. U postoperativnom razdoblju nakon radikalne prostatectomije moguće je krvarenje.
  2. Uz nepravilno odabranu medicinsku podršku operacije, moguće je i zaraze.
  3. U nekim slučajevima, nakon intervencije postoji rizik od urinarne inkontinencije.
  4. Radioterapija propisana nakon operacije može imati dodatne negativne učinke.
  5. Impotencija, u kojoj je normalan seks nemoguć.
  6. Nakon intervencije pacijentu može biti dodijeljena invalidnost.

Međutim, općenito, s laparoskopskom prostatektomijom broj komplikacija je mnogo manji nego kod drugih metoda kirurške intervencije.

Radikalna retropubična prostatektomija kao metoda kirurške intervencije za rak prostate razvijena je 1947. godine, ali se u modernoj medicini koristi relativno rijetko zbog velikog broja postoperativnih komplikacija, što uključuje:

  1. Pojava tijekom i nakon postupka krvarenja.
  2. Problemi s vesikouretralnom anastomozom.
  3. Inkontinencija urina u postoperativnom razdoblju.
  4. Problemi erektilne disfunkcije.
  5. Česti ponavljanje bolesti.

Ova metoda se rijetko koristi zbog velikog broja postoperativnih komplikacija.

Naknadni znanstveni razvoj omogućio je mnoge načine da se minimiziraju negativni učinci ove vrste intervencije, ali u suvremenoj medicini primjenjuju se samo s jasnim indikacijama: prostata je značajno povećana veličina, potreba za izrezivanjem regionalnih limfnih čvorova i procjena limfnih čvorova zdjelice. Potez ima nekoliko potrebnih koraka:

  1. Liječenje dorsalnog venskog kompleksa.
  2. Mobiliziranje vrha i rhabdosfinktora uretre.
  3. Izolacija neurovaskularnih snopova.
  4. Sjecište bočnih nogu prostate.
  5. Disekcija sjemenih vezikula.
  6. Ispuštanje vrata mjehura.
  7. Stvaranje anastomoze između uretre i mokraćnog mjehura.

Norma za trajanje intervencije prostatectomy je 2,5-3 sata. Taj postupak je tehnički težak, nakon što se mogu pojaviti određene komplikacije, stupanj očitovanja ovisi o nekoliko čimbenika:

  • Razina vještine kirurga.
  • Starost pacijenta.
  • Stadij bolesti.
  • Tehnika prostatectomije.

Tijekom postupka potrebno je provesti brzu histologiju uklonjenih limfnih čvorova, kao i istražiti rubove resekcije, kako bi se osiguralo potpuno uklanjanje tumora i sprečavanje ponovnog pojavljivanja bolesti. Nakon operacije pacijentu se mora dati terapija zračenjem.

Ponekad tumor mora biti uklonjen s mjehura.

Uz prostatectomiju u onroloobojnoj praksi, često je potrebno posegnuti za ovakvim kirurškim zahvatom, kao cistoprostatektomijom, kada istodobno morate ukloniti prostatu koja je zahvaćena tumorom zajedno s mokraćnim mjehurom. Cistrostatektomija se smatra jednim od najtežih na onkološkoj praksi. Nakon takve operacije, pacijent može razviti invaliditet pa pacijent ne treba samo medicinsku već i psihološku obuku.

Osim toga, postoperativna terapija je također povezana s mnogim poteškoćama, od kojih je glavni mogući ponavljanje bolesti. Tijek operacije podrazumijeva stvaranje novog mokraćnog mjehura u pacijenta nakon resekcije i njegove veze s uretera. Nakon uspješnog liječenja, funkcije mokrenja u bolesnika su obnovljene, mogu regulirati proces odljeva urina. Odabir kirurške metode odlučuje urolist zajedno s pacijentom.

Rizici i komplikacije

Glavni rizici koji mogu uzrokovati radikalnu prostatektomiju su:

  • Krvarenje tijekom postupka ili u postoperativnom razdoblju. Ova komplikacija zahtijeva transfuziju krvi, što zauzvrat može dovesti do toga da pacijent postane zaražen hepatitisom, HIV-om i drugim bolestima.
  • Tijekom liječenja postoji opasnost od oštećenja rektuma, što može zahtijevati dodatnu operaciju.
  • Može se oštetiti obrambeni živac, što dovodi do potrebe za dodatnom terapijom u postoperativnom razdoblju.
  • Nakon operacije, pacijent može imati urinarnu inkontinenciju, može potrajati cijelu godinu za vraćanje ove funkcije.
  • Postoji svibanj biti kršenje erektilne funkcije, što je nemoguće imati seks s seksualnim partnerom. Obnova ove funkcije je najvažniji korak u rehabilitaciji pacijenta.
  • Rijetka, ali moguća, komplikacija je akumulacija u tkivima velike količine limfne tekućine i stvaranje limfocita u kapsulama (limfocel). Terapija limfocela je dugotrajna drenaža limfnog toka.
  • Moguće ponavljanje bolesti.

Pri radu, uvijek postoji rizik od krvarenja, kako tijekom operacije tako iu postoperativnom razdoblju.

Invaliditet nakon radikalne prostatectomije uspostavlja se ovisno o sposobnosti pacijenta da radi.

Za praćenje stanja pacijenata u postoperativnom razdoblju treba pratiti razinu PSA u krvi. PSA nakon radikalne prostatectomije (pokazatelji u analizi) se smanjuje na minimalne vrijednosti u razdoblju jednakom mjesecu nakon operacije, ako se to ne dogodi ili se u roku od šest mjeseci zapaža njegovo povećanje, onda je moguć povratak bolesti ili razvoj metastaza. Razina PSA nakon radikalne prostatectomije je 0,2 ng / ml.

Nažalost, ova tehnologija liječenja često dovodi do nemogućnosti da muškarci imaju normalni seks zbog oštećene erektilne funkcije i gubitka reproduktivne sposobnosti, unatoč tome što bi se ponudila dodatna terapija. Međutim, ako je tumor bio ograničen na van prostate, a živci koji su bili odgovorni za erekciju nisu bili oštećeni tijekom operacije, pacijent ima svaku mogućnost seksanja s seksualnim partnerom nakon završetka rehabilitacije.

Klinički kriteriji odabira

Pri odabiru klinike za radikalnu prostatectomiju za većinu bolesnika, glavni kriteriji su cijena postupka i povratne informacije o tome. Liječnici, međutim, savjetuju da ove faktore ne određuju razinu bolnice, već da posvećuju posebnu pozornost pitanjima postoperativne terapije. Otvorenom metodom, pacijent provede u bolnici 2-3 tjedna, tijekom tog razdoblja bolesniku se obično daje terapija zračenjem. Pacijentica prije takve radikalne operacije treba saznati hoće li postoperativna radioterapija biti provedena na klinici i koja je razina sposobnosti radioterapista. Osim toga, rehabilitacija u postoperativnom razdoblju zahtijeva niz laboratorijskih testova: potrebno je periodično provoditi biokemijski krvni test, pratiti dinamiku PSA, itd. Stoga je prisustvo dobro opremljenog laboratorija u klinici neophodno. Sva ta pitanja trebala bi biti odgovorena tijekom odabira bolničkog odjela za operaciju, zbog čega treba pregledati preglede o klinici na Internetu, a također saznati više o uvjetima bolnice prije operacije i tijekom postoperativnog razdoblja. Cijena takve intervencije počinje od 120.000 rubalja i više u različitim klinikama i regijama.

Sada liječnici mogu sa sigurnošću razgovarati o sigurnosti ove tehnologije za pacijente. Ovo je učinkovita metoda liječenja kada konzervativna terapija više ne daje rezultate. Pregledi pacijenata o djelovanju radikalne prostatectomije na njihovo zdravlje vrlo su pozitivni. Osim toga, invalidnost, koju se svi pacijenti toliko boje, uopće nije nužno nakon takvog liječenja.

Dobro došli! Zainteresirani su za pitanje - tko je ikada odlučio ukloniti prostatu prostatom. Već sam očajna zbog palačinke, a neplodnost i urinarna inkontinencija nekako se uopće ne plaše. Obično sam iz ovog stanja, ne mogu raditi. Mislim da bi bilo bolje hodati u pelene, ali ne mučiti. U medicinskim krugovima vjeruje se da nije učinkovit. Zainteresirani ste za pitanje - može li se doista ozlijediti nakon uklanjanja? Ja osobno pijem cijelo vrijeme, nikad želju za mokrenjem prolazi - to samo čini vam nešto posve bezvrijedno. Potrebno je raditi i hraniti obitelj, ne znam kako to učiniti s tako žilavim. Nakon sutra idem u neurolog, možda se i smiriti. Tko još ima tu ideju? ili sam ja jedini? Bilo je 4 urologa - dijagnoza kao i uvijek CPPS, Hron cistitis. Bilo bi bolje da je pas umro od nebudu. Općenito, pitanje - tko je prakticirao radikalne metode liječenja?

Radikalna prostatektomija

Registracija: 7. ožujka 2009. Poruke: 34

Pozdrav dragi korisnici foruma!
Imam 48 godina, dijagnosticirali smo C-r prostata T2NxM0, prema Gleasonu, 6 (3 + 3) bodova, PSA-18.4. Ponuđena operacija Radikalna prostatektomija. Pogledao sam kroz mnoge informacije o mojoj bolesti i radikalnoj prostatectomiji na Internetu, uključujući i ovaj forum (mnogi zahvaljujući svima koji su pisali o ovoj temi, pomogla mi je.) Budući da su sve dodatne pretrage provedene (CT, skeletni skandirati, TRUS i ) da imam sve što je čisto, nema metastaza, odlučio sam za ovu operaciju, ali od tada Imala sam samo 48 godina, željela sam operaciju na opremi za spašavanje živaca, ali prema publikacijama na Internetu došlo je do dojma da prostatectomija sa očuvanjem 2 živca. Pushkar i još 2-3 liječnika u Moskvi. Prema podmetačima, nisam mogla otići u Moskvu, pa sam odlučio imati operaciju u mjestu prebivališta u Centru za onkologiju Stavropol. I nisam izgubio 11. veljače, dobio mi je retinal koji je probijao radikalnu prostatectomiju s disipacijom zdjelice limfnih čvorova, dva su živca uklonjena sa očuvanjem krvi, krv je izgubljena tijekom operacije 350 gr. I ovu operaciju nije obavljao profesor, a ne N., već jednostavan liječnik odjela za onkologiju AKSENOV SERGEY VLADIMIROVICH., a oni djeluju na globalnoj razini, a nakon operacije prošlo je mjesec dana, osjećam se dobro, nije bilo jednokratnog zadržavanja urina (čak i propuštanja), a nema drugih komplikacija, iako je još uvijek rano, restauriranje erekcije.
Želim savjetovati svakoga tko se susreo s istim problemom poput mene. Nemojte se bojati podvrgnuti operaciji, čak i ako nemate priliku raditi na medicinskim svjetiljkama, a također postoje i visokokvalitetni liječnici. Radikalna prostatektomija najveća je prilika da se potpuno oporavi od ove strašne bolesti.
S poštovanjem, Anikeev Gennady Ivanovich. Ako mi ima pitanja, rado ću odgovoriti.

Registracija: 7. ožujka 2009. Poruke: 34

Naučila sam o tehnici radikalne prostatectomije koja štedi živce od članaka na internetskim stranicama (andros.ru, Uroweb.ru do tumora, itd.), Kao i od konzultacija sa stručnjacima.

Registracija: 04/04/2007 Poruke: 1,522

Vrlo sam sretan zbog vas, također mi je drago što u regijama postoji prilika da primimo isti tretman kao u glavnom gradu.
Nadam se da ste se objasnili o tome kako u budućnosti promatrati.

Registracija: 7. ožujka 2009. Poruke: 34

Dragi Rimljani Viktorovich. Imala sam neuobičajeno pitanje. Nakon radikalne prostatectomije nastupit će se spermatozoidi? Također sam uzeo tečaj preoperativne hormonske terapije. Jučer sam pokušao spajati. Došlo je do orgazma, erekcije, iako nije bilo dovršeno, ali nije bilo ejakulacije čak i nakon što su testisi bili povrijeđeni. Možda je još uvijek rano, jer je prošlo samo 30 dana nakon operacije? Kako će to biti u budućnosti?

Registracija: 04/04/2007 Poruke: 1,522

Registracija: 7. ožujka 2009. Poruke: 34

PSA nakon radikalne prostatectomije

Prije 3 mjeseca provedena je radikalna prostatektomija. Rekli su da provode kontrolnu analizu na PSA. Danas sam dobio rezultat:
Ukupno PSA - 0,3 ng / ml PSA bez - 0,09 ng / ml% slobodno - 30%.
Mislio sam da nakon prostatectomije PSA treba biti 0. Što znače ove PSA indikatore? Je li moguće da negdje postoje metastaze?
U regionalnoj onkoloških ambulanta na dogovoru s liječnikom samo tjedan dana. Volio bih sada znati što to znači rezultat PSA. A ako to nije normalno, onda je li moguće daljnje liječenje.

Registracija: 04/04/2007 Poruke: 1,522

Varijanta dva - ili PSA proizvodi se sačuvani dio prostate (s tehnikom koja štedi živce, to može biti dobro), ili su to početni znakovi recidiva. Za početak, preporučujem da napravim TRUS kako bi pronašao moguće podloge za povišeni PSA. Preporuča se daljnja promatranja, a daljnji rast pretrage PSA supstrata treba nastaviti i proširivati. Ako se otkrije morfološko ponavljanje (na primjer, lokalno, potvrđeno biopsijom) - liječenje u obliku zračenja.
Nažalost, kako bi se sačuvao moć, mora se žrtvovati radikalizam - to govorim o nedostacima tehnike za spašavanje živaca.

UKLANJANJE PROSTATA (radikalna prostatektomija)

UKLANJANJE PROSTATA (radikalna prostatektomija)

# 3741 JackyTaylor post "Wed Apr 17, 2018 8:52 pm

UKLANJANJE PROSTATA (radikalna prostatektomija)

# 3742 poruka Sicompany »Thu Apr 19, 2018 2:03 pm

UKLANJANJE PROSTATA (radikalna prostatektomija)

# 3743 Zabolash poruka »Thu Apr 19, 2018 2:32 pm

UKLANJANJE PROSTATA (radikalna prostatektomija)

# 3744 poruka Sicompany »Thu Apr 19, 2018 2:44 pm

UKLANJANJE PROSTATA (radikalna prostatektomija)

# 3745 Poruka Pers »Thu Apr 19, 2018 6:44 pm

UKLANJANJE PROSTATA (radikalna prostatektomija)

# 3746 poruka Pers "Thu Apr 19, 2018 6:48 pm

UKLANJANJE PROSTATA (radikalna prostatektomija)

# 3747 Poruka Sicompany »Thu Apr 19, 2018 7:00 pm

UKLANJANJE PROSTATA (radikalna prostatektomija)

# 3748 Poruka Pers »Thu Apr 19, 2018 7:51 pm

UKLANJANJE PROSTATA (radikalna prostatektomija)

# 3749 AlexFighter poruka »Thu Apr 19, 2018 10:21 pm

UKLANJANJE PROSTATA (radikalna prostatektomija)

# 3750 Zabolash poruka »Fri Apr 20, 2018 9:45 am

UKLANJANJE PROSTATA (radikalna prostatektomija)

# 3751 AlexFighter poruka »Fri Apr 20, 2018 12:14 pm

Prije i poslije karcinoma prostate: pregled pacijenata o roboti-potpomognutoj prostatektomiji

Danas je prostatektomija najčešća kirurška intervencija za onkološke procese u prostati. Operacije se sve više izvode pomoću da-Vinci robotom potpomognutog sustava, tip laparoskopske intervencije. Zbog svoje minimalno invazivne tehnike i mogućnosti vizualizacije, da Vinci kompleks je zaradio pozitivnu ocjenu od kirurga i pacijenata. Rehabilitacija pacijenata nakon takve operacije mnogo je brža. Prema kirurgu, drugi muškarci drugi dan nakon uklanjanja prostate idu kući. Vratio se u kliniku samo za tehnike kontrole. Kako bi razumjeli kako se pacijentov život promijenio nakon operacije, liječnici trebaju dobiti povratne informacije. Pročitajte recenzije pet pacijenata tijekom protekle tri godine.

26. listopada 2015

Renato Pereira

"Postigla sam prostatektomiju koja je potpomognuta robom 15. listopada 2015. godine. Operiran je od jednog od najboljih kirurga. Čim je uklonjen kateter, savjetovao sam da koristim jastučiće, a koristio sam ga između bolničkog posjeta i hotela u New Yorku (ja sam iz Brazila). Ne trebam, nemam inkontinenciju, imam 56 godina i ja sam u dobroj formi, a prije operacije bio sam zabrinut za ono što će se dogoditi s moćnicom, a moj liječnik mi je rekao da to možete početi razmišljati 48 sati nakon uklanjanja katetera,

Dan prije sam bio seksualno aktivan i seksala sam sa ženom (rekli su mi da je bolje da to ne učinim, ali nisam se mogla zaustaviti). Naravno, nisam imao erekciju na 100%. Rekao bih da imam erekciju od 75%. Danas, tri dana nakon operacije, mogu reći da imam erekciju od 85-90% - unatoč činjenici da ne uzimam Cialis, kao što nisam prije operacije. Vrlo sam sretan. Odlučio sam napisati o tome kako bi muškarci znali da inkontinencija i nemoć ne bi bile obvezne posljedice prostatectomije. "

24. rujna 2016. godine

Kirk johnson

"Imala sam operaciju uklanjanja prostate 21. srpnja 2016. Imam problema s inkontinencijom, ali postupno se situacija mijenja u boljoj mjeri. Više ne koristim urološke jastučiće ili pelene, više nemam curenja urina kada radim fizički rad."

30. prosinca 2015

Michael

"Bio sam operiran prije tjedan dana, sutra ću ukloniti kateter, imam 63 godine i imam prekrasan seks. Ako se sve nastavi, bit će divno, ako ne, život će nastaviti."

4. veljače 2016. godine

Eugene

"Imala sam operaciju u listopadu 2011. Prvi seks bio je dva tjedna nakon operacije, po prvi puta bio je čudan, ali nakon operacije nisam imala nikakvih problema, bez pilula, bez penis pumpe, sve je bilo u redu, imam 72 godine.",

4. travnja 2017

Alan Tate

"Imala sam operaciju prije tri i pol godine, pokušavala sam postići erekciju, ali jedina stvar koja je donijela uspjeh bila je ubrizgavanje. Nisam ljubitelj akupunkture, ali kada je u pitanju moj seksualni život, to je važno.

Htjela bih znati zašto se prostata ne može raditi kao normalna žlijezda; Ne govorim o izlučivanju sjemene tekućine, samo razmišljam zbog čega ne možete zamijeniti limfne čvorove. Ako se takve studije odvijaju negdje, želio bih to znati. "

20. ožujka 2017. godine

Ildar

"Prije godinu dana uspješno sam obavio prostatectomiju koja je potpomognuta radom, zbog čega mi je velika zahvalnost, puno hvala" (Uray, Khanty-Mansi Autonomni Okrug).

Radikalna prostatektomija i njezine posljedice (s cijenama i recenzijama)

Važnost radikalne prostatectomije u suvremenoj medicinskoj praksi za liječenje raka prostate znatno se povećala posljednjih godina. Nove metode kirurške intervencije, poput laparoskopije i endoskopije, dovele su cijelu urološku praksu na novu kvalitativnu razinu. Suvremene tehnologije kirurške intervencije ne samo da pokazuju izvrsne rezultate same operacije, nego također omogućuju značajno smanjenje svojih negativnih posljedica i izbjegavanje ponavljanja bolesti. Radikalna prostatektomija: indikacije, tijek operacije, potrebno razdoblje oporavka nakon intervencije, moguće posljedice i komplikacije.

Tehnologija nošenja

Radikalna prostatektomija se izvodi samo u slučajevima kada se rak ne proteže izvan prostate. Ako se metastaze šire na druge organe, najčešće u kosti zdjelice i kralježnice, takva radikalna intervencija nije poželjna. Starost pacijenta značajno utječe na izbor liječenja raka prostate, dok starci liječnici ne preporučuju operaciju. Ako muškarac nema druge kronične bolesti u kojima je radikalna prostatektomija kontraindicirana, pitanje je kako se liječenje rješava: to je laparoskopska radikalna prostatektomija i prostatectomija radikalne prostatectomije. Razmotriti značajke ovih metoda kirurškog zahvata, njihove prednosti i nedostatke. Prosječna cijena intervencije varira od 120.000 do 170.000 rubalja, a trošak u velikoj mjeri određuje tečaj i komplikacije tijekom postupka.

U modernoj onkoloških operacija, laparoskopska radikalna prostatektomija je "zlatni standard" za manipulaciju prostatu, budući da se provodi s minimalnim prodorom u unutarnje organe, a vrijeme oporavka traje manje. Indikacije za prostatectomiju laparoskopske radikale su: lokalizirani tumor prostate, veličina prostate ne više od 80 cm3.

Tijek radikalne kirurgije počinje s tri sitna ureza u trbušnoj šupljini, u koju se uvodi mješavina plina, a nakon nekog vremena endoskop opremljen manipulatorima i mikrokameri. Zahvaljujući takvim tehnologijama vizualizira tijek postupka, kirurg može pratiti na monitoru sve manipulacije i promjene u abdominalnoj šupljini pacijenta. Kirurška intervencija se provodi pomoću ultrazvučnog noža, koji je u stanju smanjiti gubitak krvi i ukazati na tkivo prostate. Cijeli tijek radikalne operacije izvodi se pod općom anestezijom, ali se može koristiti epiduralna anestezija, norma operacije 2,5-3 sata. Nakon završetka operacije, pacijent se umetne u kateter, koji se obično uklanja šestoga dana nakon postupka. U laparoskopskoj radikalnoj prostatektomi, moderne klinike koriste robotsku tehnologiju, kao što je operativni kompleks Da Vinci, koji je dobio vrlo dobre recenzije od liječnika i pacijenata.

Laparoskopska radikalna prostatektomija izvodi se uz minimalnu penetraciju.

Nedvojbena prednost takve operativne tehnologije je očuvanje živčanih završetaka, tako da kirurške intervencije živci odgovorni za uriniranje nisu oštećeni. Također, takav tretman u većini slučajeva dovodi do očuvanja erektilne funkcije i omogućuje normalni seks, tj. Kvaliteta života čovjeka ne smanjuje, oporavak se događa mnogo brže. Dodatne prednosti ove vrste intervencije uključuju činjenicu da nakon toga pacijentu nije potreban dugotrajni boravak u bolnici, a ponekad nakon laparoskopije sljedeći dan dopušta se napustiti kliniku.

Međutim, unatoč high-tech, to je još uvijek kirurška intervencija, tako da su neki rizici:

  1. U postoperativnom razdoblju nakon radikalne prostatectomije moguće je krvarenje.
  2. Uz nepravilno odabranu medicinsku podršku operacije, moguće je i zaraze.
  3. U nekim slučajevima, nakon intervencije postoji rizik od urinarne inkontinencije.
  4. Radioterapija propisana nakon operacije može imati dodatne negativne učinke.
  5. Impotencija, u kojoj je normalan seks nemoguć.
  6. Nakon intervencije pacijentu može biti dodijeljena invalidnost.

Međutim, općenito, s laparoskopskom prostatektomijom broj komplikacija je mnogo manji nego kod drugih metoda kirurške intervencije.

Radikalna retropubična prostatektomija kao metoda kirurške intervencije za rak prostate razvijena je 1947. godine, ali se u modernoj medicini koristi relativno rijetko zbog velikog broja postoperativnih komplikacija, što uključuje:

  1. Pojava tijekom i nakon postupka krvarenja.
  2. Problemi s vesikouretralnom anastomozom.
  3. Inkontinencija urina u postoperativnom razdoblju.
  4. Problemi erektilne disfunkcije.
  5. Česti ponavljanje bolesti.

Ova metoda se rijetko koristi zbog velikog broja postoperativnih komplikacija.

Naknadni znanstveni razvoj omogućio je mnoge načine da se minimiziraju negativni učinci ove vrste intervencije, ali u suvremenoj medicini primjenjuju se samo s jasnim indikacijama: prostata je značajno povećana veličina, potreba za izrezivanjem regionalnih limfnih čvorova i procjena limfnih čvorova zdjelice. Potez ima nekoliko potrebnih koraka:

  1. Liječenje dorsalnog venskog kompleksa.
  2. Mobiliziranje vrha i rhabdosfinktora uretre.
  3. Izolacija neurovaskularnih snopova.
  4. Sjecište bočnih nogu prostate.
  5. Disekcija sjemenih vezikula.
  6. Ispuštanje vrata mjehura.
  7. Stvaranje anastomoze između uretre i mokraćnog mjehura.

Norma za trajanje intervencije prostatectomy je 2,5-3 sata. Taj postupak je tehnički težak, nakon što se mogu pojaviti određene komplikacije, stupanj očitovanja ovisi o nekoliko čimbenika:

  • Razina vještine kirurga.
  • Starost pacijenta.
  • Stadij bolesti.
  • Tehnika prostatectomije.

Tijekom postupka potrebno je provesti brzu histologiju uklonjenih limfnih čvorova, kao i istražiti rubove resekcije, kako bi se osiguralo potpuno uklanjanje tumora i sprečavanje ponovnog pojavljivanja bolesti. Nakon operacije pacijentu se mora dati terapija zračenjem.

Ponekad tumor mora biti uklonjen s mjehura.

Uz prostatectomiju u onroloobojnoj praksi, često je potrebno posegnuti za ovakvim kirurškim zahvatom, kao cistoprostatektomijom, kada istodobno morate ukloniti prostatu koja je zahvaćena tumorom zajedno s mokraćnim mjehurom. Cistrostatektomija se smatra jednim od najtežih na onkološkoj praksi. Nakon takve operacije, pacijent može razviti invaliditet pa pacijent ne treba samo medicinsku već i psihološku obuku.

Osim toga, postoperativna terapija je također povezana s mnogim poteškoćama, od kojih je glavni mogući ponavljanje bolesti. Tijek operacije podrazumijeva stvaranje novog mokraćnog mjehura u pacijenta nakon resekcije i njegove veze s uretera. Nakon uspješnog liječenja, funkcije mokrenja u bolesnika su obnovljene, mogu regulirati proces odljeva urina. Odabir kirurške metode odlučuje urolist zajedno s pacijentom.

Rizici i komplikacije

Glavni rizici koji mogu uzrokovati radikalnu prostatektomiju su:

  • Krvarenje tijekom postupka ili u postoperativnom razdoblju. Ova komplikacija zahtijeva transfuziju krvi, što zauzvrat može dovesti do toga da pacijent postane zaražen hepatitisom, HIV-om i drugim bolestima.
  • Tijekom liječenja postoji opasnost od oštećenja rektuma, što može zahtijevati dodatnu operaciju.
  • Može se oštetiti obrambeni živac, što dovodi do potrebe za dodatnom terapijom u postoperativnom razdoblju.
  • Nakon operacije, pacijent može imati urinarnu inkontinenciju, može potrajati cijelu godinu za vraćanje ove funkcije.
  • Postoji svibanj biti kršenje erektilne funkcije, što je nemoguće imati seks s seksualnim partnerom. Obnova ove funkcije je najvažniji korak u rehabilitaciji pacijenta.
  • Rijetka, ali moguća, komplikacija je akumulacija u tkivima velike količine limfne tekućine i stvaranje limfocita u kapsulama (limfocel). Terapija limfocela je dugotrajna drenaža limfnog toka.
  • Moguće ponavljanje bolesti.

Pri radu, uvijek postoji rizik od krvarenja, kako tijekom operacije tako iu postoperativnom razdoblju.

Invaliditet nakon radikalne prostatectomije uspostavlja se ovisno o sposobnosti pacijenta da radi.

Za praćenje stanja pacijenata u postoperativnom razdoblju treba pratiti razinu PSA u krvi. PSA nakon radikalne prostatectomije (pokazatelji u analizi) se smanjuje na minimalne vrijednosti u razdoblju jednakom mjesecu nakon operacije, ako se to ne dogodi ili se u roku od šest mjeseci zapaža njegovo povećanje, onda je moguć povratak bolesti ili razvoj metastaza. Razina PSA nakon radikalne prostatectomije je 0,2 ng / ml.

Nažalost, ova tehnologija liječenja često dovodi do nemogućnosti da muškarci imaju normalni seks zbog oštećene erektilne funkcije i gubitka reproduktivne sposobnosti, unatoč tome što bi se ponudila dodatna terapija.

Međutim, ako je tumor bio ograničen na van prostate, a živci koji su bili odgovorni za erekciju nisu bili oštećeni tijekom operacije, pacijent ima svaku mogućnost seksanja s seksualnim partnerom nakon završetka rehabilitacije.

Klinički kriteriji odabira

Pri odabiru klinike za radikalnu prostatectomiju za većinu bolesnika, glavni kriteriji su cijena postupka i povratne informacije o tome. Liječnici, međutim, savjetuju da ove faktore ne određuju razinu bolnice, već da posvećuju posebnu pozornost pitanjima postoperativne terapije. Otvorenom metodom, pacijent provede u bolnici 2-3 tjedna, tijekom tog razdoblja bolesniku se obično daje terapija zračenjem. Pacijentica prije takve radikalne operacije treba saznati hoće li postoperativna radioterapija biti provedena na klinici i koja je razina sposobnosti radioterapista. Osim toga, rehabilitacija u postoperativnom razdoblju zahtijeva niz laboratorijskih testova: potrebno je periodično provoditi biokemijski krvni test, pratiti dinamiku PSA, itd. Stoga je prisustvo dobro opremljenog laboratorija u klinici neophodno. Sva ta pitanja trebala bi biti odgovorena tijekom odabira bolničkog odjela za operaciju, zbog čega treba pregledati preglede o klinici na Internetu, a također saznati više o uvjetima bolnice prije operacije i tijekom postoperativnog razdoblja. Cijena takve intervencije počinje od 120.000 rubalja i više u različitim klinikama i regijama.

Sada liječnici mogu sa sigurnošću razgovarati o sigurnosti ove tehnologije za pacijente. Ovo je učinkovita metoda liječenja kada konzervativna terapija više ne daje rezultate. Pregledi pacijenata o djelovanju radikalne prostatectomije na njihovo zdravlje vrlo su pozitivni. Osim toga, invalidnost, koju se svi pacijenti toliko boje, uopće nije nužno nakon takvog liječenja.

Radikalna prostatektomija koje su posljedice

Prostatectomija je radikalna kirurška metoda za liječenje naprednih neoplazmi prostate. Postupak uključuje potpuno uklanjanje prostate, u nekim slučajevima operacija uključuje susjedne limfne čvorove i okolna tkiva.

Pacijent koji je podvrgnut postupku uklanjanja prostate treba biti pod obveznim nadzorom pacijenata tijekom cijelog perioda oporavka.

Postoperativno razdoblje

Trajanje sanacije nakon operacije ovisi o sljedećim čimbenicima:

  • Težina bolesti;
  • Opće stanje tijela;
  • Metode rada;
  • Prisutnost komplikacija ili kroničnih bolesti.


U tom slučaju, primarni postoperativni period podrazumijeva prisutnost pacijenta pod promatranjem cijelog dana u specijaliziranoj bolnici. Razdoblje stacionarnog promatranja može trajati od pet dana do tri tjedna ili više, ovisno o dinamici oporavka tijela.

U prva dva dana pacijentu se daju snažni analgetici, uključujući i opioide. To je zbog visoke innervacije operativnog područja tijekom prostatectomije. Kako bi se spriječile moguće infekcije, antibiotici širokog spektra koriste se u kombinaciji s vitaminskim pripravcima.

Kako bi se ubrzao iscjeljivanje, specijalni odvodi se uvode u kiruršku ranu. Ova mjera je dizajnirana za smanjenje upalnog odgovora na području zdjelice, radi poboljšanja protoka tekućine i smanjenja rizika od infiltracije.


Osim toga, nakon operacije pacijent je instaliran sustav kateterizacije mokraćnog mjehura. Osoblje zdravstvene ustanove trebalo bi dnevno prikupljati i analizirati urin nadzirati stanje bolesnika. U nazočnosti teških postoperativnih upala i poteškoća s uriniranjem, kateter se može ostaviti na određeno vrijeme, čak i nakon što se pacijent otpusti iz bolnice.

Općenito, u odsustvu teških lezija tkiva u blizini prostate, vrijeme oporavka je blago. Unutar tjedan dana pacijentu se dozvoljava samostalno kretanje, jedenje je moguće prvoga dana nakon operacije. Međutim, radikalna prostatektomija može dovesti do nekih komplikacija, od kojih većina potpuno nestane nakon završetka perioda oporavka.

Moguće postoperativne komplikacije

Radikalna prostatektomija je najučinkovitija terapija za neoplastične bolesti prostate. Sam postupak se provodi prema dobro utvrđenoj metodi, pri čemu je vjerojatnost intraoperativnih komplikacija smanjena.

Glavno pitanje koje se uvijek obrađuje na zajedničkom savjetovanju pacijenta sa svojim liječnikom: "Koje su posljedice prostatectomije"?


Sve negativne posljedice ove operacije obično su otkrivene u ranoj fazi rehabilitacijskog razdoblja.

To uključuje:

  • Venski krvarenje;
  • Urinarna inkontinencija;
  • Disfunkcija erekcije;
  • Konkomitantne zarazne bolesti.

Neposredno nakon operacije, kirurška rana može krvariti loše. Međutim, takvo krvarenje se lako uklanja i ne dovodi do neželjenih učinaka. Zarazna lezija javlja se u pozadini znatno oslabljenog imuniteta, ili kršeći kiruršku sterilnost operacijske sobe. U pravilu, infekcija je potpuno zaustavljena antibioticima širokog i uskog spektra u prvim danima njegove pojave.

Ozbiljne komplikacije i njihova prevencija

Dakle, najozbiljniji rani učinci prostatectomije su urinarna inkontinencija i oštećenje erektilne funkcije.

Razvoj inkontinencije može se povezati s tri čimbenika:

  1. Uklanjanje dijela uretralnog kanala;
  2. Oštećenje živaca;
  3. Stresno stanje tijela.

U pravilu, urinarna inkontinencija se potpuno izliječi u prva dva mjeseca nakon operacije. U tom razdoblju pacijent može koristiti sanitarne jastučiće. Rizik takvih komplikacija izravno je povezan s općom stanju pacijenta i njegove dobi. U teškim slučajevima može biti neophodno instalirati posebne isječke ili umjetni sfinkter mjehura. Sprječavanje inkontinencije i njegovo palijativno liječenje može uključivati ​​imenovanje posebne fizioterapije usmjerene na jačanje mišića zdjelice.

Disfunkcija erekcije je najstrašnija i neugodna komplikacija prostatectomije. Nažalost, prema medicinskoj statistici, erektilna disfunkcija se opaža kod 40% pacijenata. Razlog za takav česti razvoj impotencije nakon operacije povezan je s neposrednom blizinom prostate na živčane nakupine malih zdjelica. Tijekom operacije živčana vlakna su neizbježno oštećena, što dovodi do djelomičnog ili potpunog gubitka erekcije.


Kao u slučaju inkontinencije, erektilna disfunkcija najčešće je osjetljiva na starije osobe i na pacijente s smanjenim imunološkim odgovorom. Trenutno, kako bi se spriječila ta komplikacija, koristi se rehabilitacija penisa, koja ima za cilj obnavljanje kavernoznih tkiva i jačanje neurovaskularnih snopova.

U rijetkim slučajevima, radikalna prostatektomija također može dovesti do ozbiljnijih komplikacija.

Među njima treba posebno istaknuti sljedeće:

  • Sclerotična lezija mjehura mjehura;
  • Spajanje uretralnog lumena;
  • Kronične upalne reakcije.

U pravilu, rizik takvih komplikacija je minimalan, a njihovo liječenje vrši se isključivo kirurškim zahvatom.

prostatektomija

Kirurška intervencija za djelomično ili potpuno uklanjanje prostate u otkrivanju benignih ili malignih neoplazmi - prostatectomy, koja zahtijeva pripremu tijela pacijenta i temeljit pregled. Iscrpljenost oboljelog organa javlja se pod općom anestezijom. Odlučujući o operaciji, potrebno je procijeniti prednosti i nedostatke, jer iz više razloga ponekad je učinkovitost intervencije upitna i može uzrokovati veću štetu tijelu od dobrog.

Načine za izvođenje prostatectomije

Postoji nekoliko vrsta operacija za uklanjanje prostate u muškaraca, od kojih svaki ima svoje prednosti i nedostatke. Metoda odabire stručnjak, na temelju stanja pacijentovog tijela, može biti:

  • metoda uklanjanja prostate retraktora;
  • laparoskopska prostatektomija izvedena radikalno;
  • perinealna ekscizija;
  • laparoskopske intervencije pomoću inovativne opreme "Da Vinci".

Svaka od navedenih metoda zahtijeva opću anesteziju i preliminarnu pripremu pacijenta za radikalnu operaciju i naknadnu medicinsku pomoć u bolničkom okružju u postoperativnom razdoblju.

Prostatectomija prostatectomy

U donjem abdomenu je urezano unutar 10 cm u smjeru od pupka do stidne kosti. Specijalist odvaja okolno tkivo, što omogućuje pristup sjemenim mjehurićima i prostatu. Nakon vezanja posuda koje hrane prostatu, organ je potpuno ili djelomično uklonjen. Kirurg želi ostaviti bez oštećenja snop živčanih debla koji su odgovorni za zadržavanje urina u mokraćnom mjehuru i montaži. Mokraćovica se širi u mjehur, urin se uklanja kroz umetnuti kateter. Ako se radikalna retropubična prostatektomija uspješno obavlja, rehabilitacija traje 7 dana, a kada pacijent oporavi funkciju mokraće, kateter se odstrani.

Perinsko prostatektomija

U radikalnoj operaciji, horizontalni je rez između skrotuma i anusa čovjeka. Ova metoda je učinkovita u razvoju stadija karcinoma prostate I-II, kada područje širenja stanica karcinoma nije tako veliko i ne postoji metastaza u obližnjim organima. Ali ova metoda uklanjanja prostate nije moguća kada je volumen žlijezde veći od 50 cm3. Takva se intervencija ne primjenjuje ako je potrebno ukloniti limfne čvorove zajedno s prostatom. Također, upotrebom radikalne prostatectomije na taj način, nije uvijek moguće održavati živčani skup koji je odgovoran za erekciju i mokrenje, što značajno utječe na kvalitetu života čovjeka u budućnosti.

Laparoskopija za uklanjanje radikala prostate

Danas, minimalno invazivna operacija uklanjanja prostate je vrijedna alternativa tradicionalnoj intervenciji. Zapaženo je da je laparoskopska radikalna prostatektomija blaga suvremena metoda koja omogućuje intervenciju u tijelu uz minimalnu traumu tkiva. Što je laparoskopija? Ovo je upotreba suvremenog aparata (laparoskop) koji je opremljen mini video kamerom i služi za praćenje djelovanja kirurga. Kroz rezove u donjem dijelu trbuha umetnuta je aparatura kirurških instrumenata koji odvajaju prostatu od obližnjih organa i troše trošak minimalnog oštećenja tkiva. Laparoskopsko uklanjanje adenoma prostate pomoću inovativnih tehnologija smanjuje boravak pacijenta u medicinsku ustanovu i što je prije moguće vraćanje vitalnih funkcija čovjeka.

Uklanjanje prostate pomoću Da Vinci kompleksa

Za laparoskopsko uklanjanje prostate, robot se koristi s mikrokirurškim instrumentima koji zamjenjuju ruke i oči stručnjaka. Moderna oprema omogućava vam da više puta povećate kirurško polje, pružajući trodimenzionalnu sliku koja kirurgu omogućuje da ponašaju s povjerenjem tijekom intervencije. Manipulacije su učinjene precizno, zahvaljujući filteru koji potiskuje tremor ruku tijekom operacije.
Ova metoda je u mogućnosti zamijeniti radikalnu prostatectomiju, jer rad nakita robota može ukloniti oboljelog organa i, ako je potrebno, limfne čvorove, bez utjecaja na živce odgovorne za mokrenje i erekciju. Nakon ekstrakcije prostate pomoću anastomoze, uretra se pridružuje mjehuru.
Minimalno invazivna cistoprostatektomija među prednostima ima:

  • nježna tjelesna ozljeda, koja je popraćena minimalnim gubitkom krvi;
  • smanjuje rizik od komplikacija nakon prostatectomy zbog precizne manipulacije uređaja;
  • visoka vjerojatnost održavanja normalne erekcije i brzog oporavka funkcije mokraće;
  • minimalno razdoblje rehabilitacije nakon intervencije;
  • visoka tolerancija pacijenta.

Laparoskopska kirurgija za uklanjanje prostate danas je prepoznata kao najmanje traumatska, no cijena u vodećim klinikama za ovu vrstu intervencije je prilično visoka.

Kontraindikacije i indikacije prostatectomije

Postupci uklanjanja prostate preporučuju se kod pacijenata kod kojih:

  1. u prostati je pronađen maligni tumor;
  2. napredni stupanj adenoma prostate, kada drugi načini liječenja nisu prihvatljivi;
  3. akutno razvijena kamena bolest;
  4. otkrila je fibrozu prostate;
  5. pronađena je opsežna suppuration prostate.

No, u nekim slučajevima, operacija je kontraindicirana zbog teške bolesti kod pacijenta ili njegovih dobnih karakteristika. Tako radikalna prostatektomija nije izvedena kada:

  • bubrežna ili jetrena insuficijencija;
  • prijetnja životu čovjeka od uporabe anestezije;
  • pacijent doseže dob od 70 godina;
  • dekompenzirana srčana aktivnost;
  • respiratorni neuspjeh.

Liječnik liječnik mora adekvatno vagati rizike i ispravno pripremiti pacijenta za operaciju.

Koje su posljedice prostatectomije?

Ovisno o tome što je odabrana metoda kirurške intervencije, također je zabilježeno trajanje obnove osnovnih funkcija tijela. Ako je radikalna prostatektomija uspješno izvedena, postoperativno razdoblje bit će dulje od sudjelovanja laparoskopa.
U početnom stadiju prati se razina PSA u krvi, koja se smanjuje nakon uklanjanja stanica prostate. S uspješnim ishodom i povezivanjem metoda zračenja i kemoterapije, lijekova koji podržavaju ljudski imunitet, razina PSA u prvim mjesecima određena je u rasponu od 0,2-0,4 ng / ml. Ako brojke nakon 6, 12 mjeseci značajno rastu, onda to ukazuje na razvoj metastaza. Imajući takve posljedice prostatectomije, pacijentu je propisano da prolazi kroz drugi put kemoterapije i zračenja.
S uspješnim ishodom, vitalne funkcije nakon radikalne prostatectomije vraćaju se na normalu, što omogućuje govor o oporavku pacijenta koji može voditi punopravni životni stil.

Razdoblje rehabilitacije

Oporavak od radikalne prostatectomije ima dugo razdoblje i uključuje značajna ograničenja nego nakon laparoskopske kirurgije. U prvom slučaju, pacijentov boravak u bolnici traži se 2-3 tjedna, dok se u drugom slučaju odlazi 10. dana. Limfocel se najčešće odvija u trećem tjednu nakon operacije. Rehabilitacija nakon radikalne prostatectomije uključuje različite metode za liječenje malignih tumora, koje je propisao onkolog.
Pacijent treba pripremiti za činjenicu da:

  • u postoperativnom razdoblju, izlaz urina se provodi kroz kateter;
  • potrebno je uzimati lijekove protiv bolova i antibiotike kako bi se spriječilo pojavu infekcije i rana zacjeljivanja rana;
  • dnevna primjena svježeg sterilnog presvlačenja, liječenje šavova, koje će biti uklonjene 7. dana;
  • morati izdržati dijetu za maksimalni iscjedak crijeva, koji će spriječiti nadutost i zatvor.

Pacijent može ustajati i hodati 2. dan nakon operacije. Nakon 45 dana s odgovarajućom terapijom i poštivanjem preporuka liječnika, usmjerenog na normalizaciju mokrenja i vraćanje erektilne funkcije, glavni pokazatelji će odgovarati stupnju aktivnosti čovjeka prije operacije. Kada su živci sačuvani tijekom prostatectomije, pokazatelj oporavka erekcije kod muškaraca prelazi 50%. No, aktivnosti rehabilitacije se odvijaju pod nadzorom liječnika koji posjećuju lijekove koji doprinose regulaciji moći.
Pri uzimanju antibiotika zabranjeno je piti alkohol. Potrebno je da se pacijent usredotoči na skup vježbi za jačanje mišićavih tkiva zdjelice. Predlaže se dobro dizajniran kompleks fizikalne terapije uzimajući u obzir pojedinačne karakteristike pacijenta. Pozitivno označene vježbe Kegel, pomažući da mišiće dovedu do željenog tonusa. 3-6 mjeseci čovjek treba ući u aktivni oblik. Oni koji rade u uredu mogu započeti svoje dužnosti 1 mjesec nakon operacije i nakon 2 mjeseca možete početi raditi s tjelesnim aktivnostima.

komplikacije

Pacijent mora biti spreman da ne svaka operacija završi s pozitivnim ishodom. Komplikacije radikalne prostatectomije, koje pacijent i njegovi rođaci trebaju biti svjesni:

  1. Postoji rizik od razvoja limfocela kada se nakuplja limfna tekućina u formi impresivne veličine. Ciste se mogu riješiti unutar 3 tjedna nakon operacije s normalizacijom limfnog odljeva, ili mogu zahtijevati novu kiruršku intervenciju za uklanjanje.
  2. U slučaju oštećenja živčanih debla, urinarna inkontinencija se opaža nakon radikalne prostatectomije. Ovo prijeti činjenicom da će pacijent neko vrijeme biti prisiljen koristiti pisoar s kateterom.
  3. Cystprostatectomy ponekad prijeti formiranje kila između uretre i mjehura.
  4. Postoji rizik od krvnih ugrušaka u plućnoj arteriji. Kao i kod bilo kakve kirurške intervencije pod općom anestezijom, tromboembolizam može biti kobno.
  5. U rijetkim slučajevima kada se tijelo ponaša neadekvatno, pacijent se suočava s invalidnošću.

No, unatoč rizicima, prostatectomija danas ima priliku produljiti život pacijenta, sposobnost prevladavanja raka prostate i povratak u punu egzistenciju. Stručnjaci odabiru optimalnu metodu operacije pojedinačno.

Vidi također: Kako ultrazvuk prostate?

Prostatectomija za rak prostate: značajke i svojstva

Proctektomija je kirurška intervencija za rak prostate (PCa), što podrazumijeva njezino potpuno uklanjanje. U pravilu, prostatektomija se izvodi u slučaju tumorskih procesa u prostati, na primjer u slučaju raka, adenokarcinoma i drugih bolesti.

Danas, prostatectomija je najučinkovitiji način rješavanja problema raka prostate.

Ova operacija, za razliku od mogućih varijacija operacije varicocele. Obavlja se u općoj anesteziji, u kirurškoj bolnici, zahtijeva preoperativnu pripremu i postoperativnu specijaliziranu podršku.

Najprikladniji trenutak za operaciju prostatectomije je rak prostate prvog ili drugog stupnja. kada je tumor unutar žlijezde i treća faza bez izražene metastaze.

Indikacije za kiruršku intervenciju su razine PSA manje od 20 ng / ml i očekivani životni vijek pacijenta nakon intervencije je više od deset godina.

Prostatectomija je kontraindicirana u slučajevima gdje je moguća nepodnošenje anestezije uslijed dekompenziranih bolesti srca i krvnih žila, respiratornih organa i središnjeg živčanog sustava, u prisutnosti abnormalnosti u sustavu zgrušavanja krvi i kada je učinkovitost operacije sumnjiva, a šteta od nje je veća nego dobra.

To se odnosi na starije doba, terminalne faze raka, teške bolesti drugih organa i sustava, više prognostički nepovoljne od neoplazme prostate.

Vrste prostatectomije: radikalni i laparoskopski


Prostatectomija za onkologiju prostate također se naziva radikalna prostatektomija, jer uklanja ne samo žlijezdu, već i kapsulu, susjedna tkiva, često limfni čvorovi, na koje se mogu pojaviti metastaze.

Za razliku od adenomectomije, ova metoda uključuje maksimalno uklanjanje tkiva koje mogu biti uključene u maligni proces.

Prostatectomija se trenutno izvodi u nekoliko varijanti, ovisno o mogućnostima kirurškog centra i indikacijama.

Radikalna prostatektomija: tijek operacije, ovisno o vrsti

Izvođenje radikalne prostatectomije je moguće na drugačiji način, ovisno o pristupu perinealne, posadilonske i endoskopske. Robotska prostatektomija se također izvodi uporabom Da Vinci kirurških kompleksa.

Tijekom intervencije, korak radikalne prostatectomije operacije imat će značajke specifične za odabranu vrstu operacije.

  • Perinsko prostatektomija uključuje operativni pristup u perineumu, rez je između rektuma sfinktera i skrotuma. Ima mnoge nedostatke, na primjer, nije moguće sačuvati cijeli živčani paket, teško je doći do regionalnih limfnih čvorova, a nakon nje se često opaža disfunkcija zdjeličnih organa. Trenutno je vrlo rijetka.
  • Retropubična prostatektomija izvodi se otvorenim pristupom, rez ispod pupka do stidne kosti, a kroz njega prostata se uklanja zajedno sa sjemenim mjehurićima i limfnim čvorovima.
  • Radikalna retropubična prostatektomija ima nekoliko prednosti, omogućuju vam da revidirate zdjelične organe, poduzmete mjere za očuvanje živčanih pleksusa odgovornih za aktivnost mokraćnog mjehura i njegovih sfinktera te za funkciju erekcije. Također je moguće kvalitativno ukloniti susjedna tkiva i regionalne limfne čvorove.
  • Pred-vezikularna prostatektomija je jedna od varijanti otvorene prostatectomije, kada se prostata uklanja kroz mjehur otvoren suprapubskim rezom. Operacija je vrlo traumatska i opasne komplikacije urinarnog sustava.

Laparoskopska prostatektomija: prednosti i nedostaci


Laparoskopska prostatektomija pomoću endoskopskih tehnika smatra se jednim od suvremenih metoda.

Tijekom ove operacije napravljene su tri mini-rezova prednjeg trbušnog zida, plinska smjesa je uvedena u trbušnu šupljinu, a nakon endoskopa s video kamerom i manipulatorima. Laparoskopska radikalna prostatektomija izvodi se pod vizualnom kontrolom liječnika, budući da su sve manipulacije prikazane na video monitoru.

Kao varijanta laparoskopske intervencije, robotska prostatektomija izvodi se pomoću specijaliziranog kirurškog kompleksa Da Vinci. koja ima dobre rezultate i pozitivne povratne informacije od strane liječnika i pacijenata na forumima.

Laparoskopska kirurgija je manje invazivna i traumatska od otvorene kirurgije, nakon čega je rizik od hernija prednjeg trbušnog zida manji.

U prednjem abdominalnom zidu napravljene su nekoliko probijanja kroz koje se umetnu video kamera i manipulatori, koji imaju skup svih potrebnih alata. Takvu operaciju raka prostate obavlja kirurg, s vizualnom kontrolom na monitoru, a robot pomaže.

Prednosti ove metode su da radikalna prostatektomija koja štedi živce provodi se što je točnije moguće, tijekom operacije čuvaju živčani snopovi koji kontroliraju zadržavanje urina i zadržavanje urina, kao i seksualno uzbuđenje i erekcija penisa, što omogućuje očuvanje kvalitete života pacijenta.

Značajni doprinos razvoju kirurgije prostate učinili su i domaći znanstvenici, moguće je primijetiti rad suvremenih domaćih kirurga Nesterova i Biktimirova na teme laparoskopske extraperitonealne i transuretralne metode rada.

Ispitivanje PSA nakon radikalne prostatectomije

U postoperativnom razdoblju, proučavanje krvnog PSA u dinamici.

Razina PSA nakon radikalne prostatectomije zbog potpunog uklanjanja stanica prostate trebala bi se značajno smanjiti, gotovo ispod razine detekcije.

  • Norma PSA nakon radikalne prostatectomije, prema različitim izvorima, treba biti od 0,2 do 0,4 ng / ml. Takva razina u bolesnika nakon prostatectomije trebala bi se ustanoviti u roku od mjesec dana i traje dugo.
  • Malo povećanje PSA može ukazivati ​​da su neki od njih proizvedeni perianalnim ili periuretralnim žlijezdama.
  • U slučaju značajan porast razine PSA u mjesecu, šest mjeseci nakon operacije, možemo govoriti o relapsu ili razvoju metastaza.

Liječenje nakon radikalne prostatectomije uključuje postoperativno razdoblje uz primjenu antibiotika, rehabilitaciju. ako je potrebno, uporabu kemoterapije i terapije zračenjem, kao i tradicionalne medicine.

Za hormonsku terapiju koriste se Zoladex, analogni faktor oslobađanja hipofize i Flutamid kao lijek koji sprečava vezanje androgena na stanične receptore.

Sustavna terapija lijekom nakon prostatectomije naznačena je kada je nemoguće lokalizirati mjesto metastatskih stanica raka.

  • Što bi trebalo biti PSA nakon radikalne prostatectomije? PSA nakon prostatectomije treba biti što je moguće niža i nulte.
  • Kako se PSA mijenja nakon prostatectomije? Nakon prostatectomije, razine PSA padaju dramatično.
  • Koji lijekovi se koriste nakon prostatectomije? Nakon prostatectomije uzimaju se svi lijekovi koji su potrebni za liječenje i sprečavanje recidiva i komplikacija, kao i one koji pridonose rehabilitaciji bolesnika.
  • Trebam li dodatnu terapiju nakon prostatectomije? Radikalna prostatektomija često se kombinira s drugim metodama liječenja malignih tumora.

Značajke rehabilitacije nakon radikalne prostatectomije

Ovisno o tome kako je izvedena radikalna prostatektomija, postoperativno razdoblje može biti različito i zahtijevati različitu količinu vremena.

Otvorena metoda rada zahtijeva boravak u bolnici 14-21 dana, a laparoskopska metoda smanjuje postoperativno razdoblje na 7-10 dana.

Tijekom prvog dana postoperativnog perioda, uriniranje se provodi kroz urinarni kateter.

  • U postoperativnom razdoblju, pacijentu je propisano antibiotike kako bi se spriječile zarazne komplikacije, nesteroidni protuupalni i analgetici.
  • Šavovi se obično uklanjaju 7. dana. Prije toga, sterilni obloge se obavljaju dnevno.
  • Preporučuje se posebna dijeta nakon radikalne prostatectomije. Posebnost prehrane u slučaju bolesti je maksimalno ublažavanje crijeva i sprečavanje konstipacije i stvaranja plina, što se postiže visokim sadržajem vlakana u prehrani, odnosno voću i povrću.

Rehabilitacija nakon radikalne prostatectomije ima za cilj obnavljanje samorastanja i erektilne funkcije, pod uvjetom da su živčana vlakna odgovorna za te procese sačuvana.

Možete prošetati drugi dan, a nakon mjesec i pol dana pacijentov stil života nakon radikalne prostatectomije može odgovarati režimu prije operacije.

Alkohol se može konzumirati samo nakon prekida antibiotika.


Ojačati mišiće dna zdjelice i poboljšati opće stanje pacijenta preporučuje se gimnastika, grupa vježbanja ili samostalno na pojedinačno odabranom kompleksu.

Dobar učinak zabilježen je kada se Kegelove vježbe koriste za muškarce nakon prostatectomije.

Izdržljivost i povratak iste aktivnosti nakon prostatectomije javlja se postupno, tijekom razdoblja od tri do šest mjeseci.

Povratak na posao moguć je mjesec dana nakon operacije, ako je to uredski posao, a nakon dva mjeseca, ako je taj posao povezan s fizičkom aktivnošću.

Posljedice i biokemijska relapsa nakon radikalne prostatectomije

Nakon prostatectomije, posljedice mogu biti povezane s vrstom izvršene operacije, postoperativnim razdobljem i odgovorom tijela na operaciju.

  • Nakon operacije, pacijent se može žaliti na bol u zdjelici i poslijeoperativno šivanje.
  • Postoji svibanj biti upala i neuspjeh šavova.
  • Za neko vrijeme pacijent će morati krenuti s kateterom i pisoarom.

Inkontinencija nakon radikalne prostatectomije. u slučaju sačuvanih živčanih debla, moguće nakon uklanjanja katetera. Obnova zadržavanja urina i mokrenja postupno se ostvaruje, uz pomoć fizičkih vježbi za treniranje dna zdjelice.

Također, postupno se vraća erektilna funkcija i potencija.

U slučaju uklanjanja ili oštećenja živčanih završetaka, vraćanje funkcije zadržavanja urina zahtijeva dodatne terapeutske mjere koje se provode nakon potpunog oporavka.

Nakon prostatectomije, limfocel je lokalna akumulacija limfne tekućine u tkivima. Zbog ispuštanja iz limfnih žila, razvija se nakon limfadenektomije. Također, nakon uklanjanja limfnih čvorova dolazi do limfnog edema donjih ekstremiteta. U nekim slučajevima potrebno je provrtati evakuaciju limfe.

Također može biti potrebna i kompresijska terapija.

  • U bilo kojoj operaciji s općom anestezijom i ležajem, postoji svibanj biti takva komplikacija kao što je formiranje krvnih ugrušaka u dubokim venama nogu, nakon čega slijedi moguća plućna embolija i smrt. Za prevenciju, povezivanje donjih ekstremiteta tijekom operacije i ranog poslijeoperacijskog razdoblja koriste se ispravni motorički načini i kontrola zgrušavanja krvi.
  • Također, učinci kirurškog zahvata mogu biti kateterna anastomoza između mjehura i uretre. kila prednjeg trbušnog zida. pad kvara rijetko se razvija ili, obrnuto, patološki ožiljci s formiranjem keloida.


Također, nakon radikalne prostatectomije, moguće je povratak tumora ili razvoj neotkrivenih i nenavedenih metastaza. Prisutnost takvih komplikacija prati razina PSA u krvi.

U slučaju da postoji povećanje razine PSA tijekom određenog vremenskog razdoblja, može se reći da postoji biokemijsko ponavljanje nakon radikalne prostatectomije, što ukazuje da postoje stanice u tijelu koje proizvode PSA.

Hormonska terapija, kemoterapija ili zračenje koriste se za suzbijanje biokemijskih relapsa. Prema statistikama, recidiv nakon radikalne prostatectomije uočeno je u 30% slučajeva.

Nakon prostatectomije pacijent je ustanovljen invaliditet, ovisno o stupnju rehabilitacije.

Oporavak erektilne funkcije nakon radikalne prostatektomije


Oporavak erektilne funkcije nakon radikalne prostatectomije jedna je od faza rehabilitacije.

Prostatektomija koja štedi živce može spasiti erekciju u više od 50% pacijenata, ali potrebno je znatnu količinu vremena za oporavak.

Obnavljanje potencijala nakon prostatectomije događa se uz pomoć fizičkih vježbi i stimulacije lijekova s ​​lijekovima kao što su Cialis. Uzimanje lijekova treba provesti uzimajući u obzir interakcije lijekova i pod nadzorom liječnika.

Kako vratiti erekciju nakon radikalne prostatectomije? Kada se čuvaju živčana vlakna, obnavljanje potencijala izvodi se pod nadzorom liječnika prema posebno razvijenim rehabilitacijskim programima.

Troškovi laparoskopske i radikalne prostatectomije

Uz radikalnu prostatektomiju, trošak ovisi o mnogim čimbenicima.

Troškove operacije utječe položaj klinike, njena razina, pripadnost (privatno ili javno), kao i vrstu same operacije.

Kirurgija raka prostate može se izvesti besplatno, redoslijedom i kvotom.


Ako postoji potreba ili prilika da se naplati, onda je bolje potražiti kliniku u kojoj će se izvesti laparoskopska radikalna prostatektomija, čija je cijena nešto veća od operacija otvorenog pristupa i iznosi 22.000 rubalja u Moskvi.

Operacije uz pomoć robotskog kompleksa provode se u Njemačkoj i Izraelu. u velikim gradovima Rusije, posebice u Moskvi, Sankt Peterburgu i Novosibirsku. Operacija s njim je vrlo pristupačna, u rasponu od 16.000 rubalja. Ova cijena ne uključuje boravišne boravke i rehabilitacijske aktivnosti.

Robot "Da Vinci" nalazi se na području Ukrajine. kao i u Minsku.

Cijene transakcija niže su u manjim gradovima kao što su Barnaul, Obninsk, Nizhny Novgorod. U ovom slučaju tehnička strana i vještina kirurga mogu biti na visokoj razini.

VAŽNO JE ZNATI
  • Krvni test za PSA je globalno prihvaćena metoda za rano otkrivanje raka prostate. Muškarci stariji od 45 godina trebaju ovo analizirati jednom godišnje.
  • Otkriveni su rani rak prostate, veća je vjerojatnost izvođenja prostatectomije koja štedi živce, operacija koja čuva zadržavanje urina i erekciju.
  • U većini slučajeva obavljamo laparoskopsku prostatektomiju koja vam omogućuje brzu obnovu pacijenta i smanjuje rizik od kirurškog zahvata.
  • U naprednim fazama raka prostate moguće je kirurško liječenje. olakšavajući život pacijenta.
  • Suvremena kemoterapija za rak prostate omogućuje vam da se borite protiv raka prostate u teškim fazama, bez ugrožavanja kvalitete života pacijenta.

Biopsija prostate

Radikalna prostatektomija

Što je radikalna prostatektomija i kome je prikazana? Koliko je djelotvorna radikalna prostatektomija (uklanjanje prostate) u raku prostate? Što bi pacijent trebao odabrati: tradicionalnu "otvorenu" prostatektomiju ili laparoskopiju? Koji su mogući negativni učinci radikalne prostatectomije? Koje su prednosti NCT Onkologije u kirurškom liječenju raka prostate?

- Poznato je da je kod raka prostate glavna metoda liječenja njegovo uklanjanje. Što je radikalna prostatektomija i kome je prikazana?

- Obavijmo odmah pojasniti. Uklanjanje prostate može spasiti pacijenta od raka u slučajevima gdje tumor nije prošao prostatu.
Radikalna prostatektomija je kirurški zahvat u kojem se uklanja prostata s vezivnim vezikulama. U nekim slučajevima uklanjaju se i zdjelični limfni čvorovi (limfadenektomija).
Brojne studije, kao što su biopsija prostate, MRI zdjelice, skeniranje kosti i radiografija pluća, omogućuju nam da shvatimo je li tumor prošao preko granica prostate, pomoći će kirurgija? Ako je tumor ograničen na prostatu, a okolni organi ne klijati, tada najčešće preporučujemo bolesniku radikalnu prostatectomiju kao operaciju spašavanja.

Laparoskopsko uklanjanje prostate: video.

- Koliko je djelotvorna radikalna prostatektomija? Da li ova operacija oslobađa bolesnika od raka ili samo produžuje život?

- Gledajte, u sadašnjem stadiju liječenja raka prostate postoje mnogi načini: brahiterapija, daljinska ekspozicija, kemoterapija i hormonska terapija. Svaka od ovih metoda ima svoje mjesto u liječenju raka prostate, međutim samo radikalno uklanjanje prostate u prvoj i drugoj fazi omogućuje vrlo visok stupanj vjerojatnosti da se riješi osoba raka prostate. Čak se naziva i operacija: "Spasi" (spašavanje) uklanjanje prostate. " Štoviše, često započinjemo operaciju iz faze uklanjanja limfnih čvorova zdjelice - limfadenectomije. Čak i ako hitni histološki pregled pokazuje da postoje metastaze u udaljenim limfnim čvorovima, radije nastavljamo s operacijom i dalje ukloniti prostatu. Prvo, to poboljšava prognozu, drugo, pacijent izbjegava komplikacije rasta tumora (zadržavanje mokraće, sindrom boli itd.), Treće, neće morati proći zračenje u zoni prostate s nuspojavama u obliku teških upala zračenja mokraćnog mjehura (cistitis zračenja) i lezije rektuma (protetika zračenja). Oba od tih komplikacija drastično pokvarili kvalitetu života pacijenta, potrebno je mnogo truda od liječnika i pacijenta kako bi se podigli simptomi cistitisa i proktitisa.
Može se reći da je učinkovitost radikalne prostatectomije vrlo visoka u prvoj i drugoj fazi raka prostate, a vrlo je visoka i u prisutnosti mikrometastaza u limfnim čvorovima.

Prostata je uklonjena
sa očuvanjem živaca

U uretre i
mjehur međusobno povezan.

- Poznato je da se prostata može ukloniti kao veliki rez, tako da govori, obavljajući tradicionalnu abdominalnu operaciju, kao i laparoskopskom metodom. Što preporučujete da odaberete pacijenta?

- NCT Oncourology ima puno iskustva u obavljanju laparoskopske i tradicionalne operacije abdomena. Obje metode imaju različite prednosti i nedostatke. Ukoliko pacijent nije prethodno podnio operacije na trbušnim organima, ukoliko nema proširenje vena zdjelice, ukratko, ukoliko ne postoje čimbenici koji bi kirurški zahvat pretvorili u "operaciju radi operacije i ispraznosti kirurga", tada ćemo ponuditi laparoskopsku kirurgiju. Manje gubitak krvi, nema rizika za nastanak postoperativnih kila, bez sindroma boli nakon operacije, brzu rehabilitaciju, bolju vizualizaciju - sve to govori u prilog laparoskopskoj operaciji. Ali se slažete, da biste za bilo koju operaciju trebali rabiti laparoskopski, kada znate da je opasniji za pacijenta od otvorene operacije - to je glupo i nepristojno. Stoga, budući da smo uvjereni u prilog minimalno invazivnoj operaciji, ne odbijamo otvorenu operaciju. Postoji dosta slučajeva kada je indicirana upravo trbušna operacija. Mi uvijek rješavamo ovo pitanje s pacijentom, temeljem osobnih karakteristika, raspravljajući s njim o svim rizicima, nedostacima i prednostima.

- Koji su mogući negativni učinci radikalne prostatectomije?

- Najčešće, ovo pitanje kratko odgovara "erektilnom disfunkcijom i urinarnom inkontinencijom". Ako biste, međutim, bolje razumjeli, onda morate razumjeti: uklanjanje prostate, kao otvorenu metodu i laparoskopski - ovo je operacija povećane složenosti. Stoga smo u NCT Oncourology usvojili tzv. "Zlatni standard" preoperativnog pregleda pacijenta, što ga čini sigurnim od rane i kasne komplikacije nakon operacije.
Što se tiče erektilne disfunkcije i urinarne inkontinencije, te komplikacije nastaju zbog oštećenja neurovaskularnih snopova, osiguravajući erekciju i zadržavanje urina. Nažalost, ova šteta je u nekim slučajevima neizbježna, osim toga, namjerno istiskujemo neurovaskularne snopove, kako bi se maksimiziralo radikalno uklanjanje tumora. Ova varijanta operacije naziva se "radikalna prostatektomija bez uštede živaca". Međutim, prije svega, na najniže moguće ako onkoloških situacija dopušta, vršimo živaca koji štede prostatektomije, eliminira potrebu za urinarnu inkontinenciju i erektilnu disfunkciju, a kao drugo, ta dva komplikacije su vrlo ispraviti.

- Koja je prednost kirurškog liječenja raka prostate u NCT Oncourology?

- Stvaranje NCT Onkologije, postavili smo cilj ponuditi bolesniku visokokvalitetni tretman iskusnih stručnjaka. Uvijek vodimo preliminarnu konzultaciju s urolom, onkologom, kemoterapeutom i radiologom o svakom pacijentu.

- Naše druge prednosti su:
- Europski "zlatni standard" preoperativni pregled, osiguravajući sigurnost bolesnika
- Iskustvo u obavljanju otvorene i laparoskopske prostatectomije, obučene u Europi
- Visoka kvaliteta anestetika i potpora za oživljavanje
- Radne sobe, uglavnom njemački ("Karl Storz" i "Richard Wolf") i japanska ("Olympus") oprema.

"Međutim, pozivao bih sekvenciju liječenja i rehabilitacije najvažnijom prednošću skupine: od trenutka dijagnoze i do psihološke rehabilitacije (ako je potrebno), uvijek smo blizu pacijenta.

Radikalna prostatektomija

Radikalna prostatektomija (RPE) - uklanjanje prostate i sjemene mjehuriće iza stidnih ili perinijalnih pristupa. Laparoskopska i robota potpomognuta laparoskopska prostatektomija postaje sve češća. Korištenje minimalno invazivnih tehnika prostatectomije omogućuje aktiviranje pacijenta ranije i skraćivanje razdoblja hospitalizacije.

Radikalna prostatektomija prvo se izvodi 1866. i početkom 20. stoljeća. kada je izvršen, primijenjen je perinealni pristup. Kasnije joj je ponuđen povratni pristup. Godine 1982. opisana je anatomija venskog pleksusa i neurovaskularnih snopova prostate, što značajno smanjuje gubitak krvi i rizik od impotencije i urinarne inkontinencije.

Prostatectomija je jedina metoda liječenja, koja je u randomiziranom pokusu pokazala smanjenje rizika od smrti od tumora u usporedbi s dinamičkim promatranjem, a njegova glavna prednost je mogućnost potpunog izlječenja iz temeljne bolesti. Kada ga obavlja iskusni liječnik, operacija nosi minimalni rizik od komplikacija i daje visoku vjerojatnost oporavka. Međutim, treba imati na umu da je radikalna prostatektomija složena operacija s vrlo dugom "krivuljom učenja".

Pristup mrežnice se češće koristi, jer vam omogućuje uklanjanje limfnih čvorova zdjelice. S obzirom na anatomske značajke fascijalna poklopac utora (stanjivanje u prednji) s velikom mogućnošću prepone pristupa za spremanje stanice tumora u resekcijom području, vjerojatno u perinealna prostatektomija i laparoskopska limfadenektomija komplikacije javljaju rjeđe nego tijekom rada s retropubic pristup. Posljednjih nekoliko godina, neki europski centri su svladali laparoskopsku prostatectomiju. Unatoč činjenici da podaci o daljinskim rezultatima još nisu dobiveni, ova metoda dobiva popularnost.

Prednosti i nedostaci posadilonske radikalne prostatektomije

Izvrsni dugoročni rezultati preživljavanja

Rizik od postoperativne smrtnosti i komplikacija

Točnost određivanja pozornice i predviđanja

Rizik nepotpune uklanjanja organa (pozitivna kirurška marža)

Mogućnost istodobne limfadenektomije

Rizik trajne inkontinencije ili erektilne disfunkcije

Vidljivo ožiljak kože, mogućnost postoperativne kile

Rano otkrivanje recidiva u PSA i mogućnost drugih tretmana (zračenje, HIFU, hormonska terapija)

Hospitalizacija, privremena invalidnost

S lokaliziranim tumorom i očekivanim trajanjem od oko 10 godina ili više, cilj operacije (bez obzira na pristup) trebao bi biti lijek. U slučaju odbijanja liječenja, rizik smrti od osnovne bolesti u roku od 10 godina je 85%. Starost pacijenta ne može biti apsolutna kontraindikacija operacije, međutim s povećanjem dobi povećava se broj komorbiditeta pa se nakon 70 godina rizik smrti izravno od lokaliziranog raka prostate značajno smanjuje.

Važan problem je očuvanje potencijala nakon operacije. Zadatak urologa je procijeniti stupanj rizika i potrebu očuvanja neurovaskularnih snopova koji su odgovorni za erektilnu funkciju. Operacija koja štedi živac je indicirana ograničenom broju pacijenata koji zadovoljavaju sljedeće uvjete prije operacije: početno pohranjene snage i libido, niski rizik od raka (razina PSA manja od 10 ng / ml, indeks Gleason - više od 6). Inače, rizik lokalnog ponavljanja je visok. S visokim onkološkim rizikom, takva je pacijentica postoperativna daljinska radijacijska terapija, pa je očuvanje neurovaskularnih snopova nepraktično. Ponovno aktivirati nakon seksualne aktivnosti može upotrijebiti fosfoliesterazy inhibitora tipa 5 (sildenafila, tadalafila), primjenom intrakavernozna injekcija (alprostadil), vakuumerektorov. Na potpunog gubitka funkcije mogu penisa protezu Ako pacijent inzistira na očuvanju neurovaskularne pakete, što je potrebno da bi ga obavijestio o vremenu oporavka potenciju (6-36 mjeseci), rizik od razvoja peyronie bolest s nepotpunim penisa krutosti i mogućnost potpunog gubitka funkcije erekcije.

Preoperativna priprema za radikalnu prostatektomiju

Uoči operacije, unos tekućine je ograničen, a čišćenje klistir se izvodi ujutro prije operacije. Jedan sat prije operacije je indicirana jedna injekcija antibiotika (fluorokinoloni ili cefalosporini III-IV generacije). Operacija se može provesti pod epiduralnom anestezijom ili endotrahealnom anestezijom. Preduvjet je kompresijsko povezivanje donjih ekstremiteta kako bi se spriječile tromboembolijske komplikacije.

Glavne faze RPE iza pozornice:

  • Tazo limfadenectomija.
  • Odcjepljenje intrapilvanske fascije.
  • Sjecište ligamenta koštanog-prostate (moguće nakon treperenja dorsalnog venskog kompleksa - DCC).
  • Flash, ligacija i križanje DVK.
  • Sjecište uretre.
  • Izolacija prostate, seminalnih vezikula i vaz deferenata.
  • Rezanje prostate iz mjehura.
  • Rekonstrukcija vrata mjehura.
  • Nametanje anastomoze između mjehura i uretre.
  • Odvodnja vodenog prostora.

Trajanje operacije je 2-3 sata. Pacijenti se aktiviraju sljedeći dan nakon operacije. Odvodi se uklanjaju dok se iscjedak rana smanjuje (manje od 10 ml). Mokraćni kateter se uklanja 8-12 dana. Da biste vratili puni zadržavanje urina, preporučuju se vježbe Kegel. U ranom poslijeoperacijskom razdoblju, u slučaju uranjanja urina, koriste se apsorbirajući jastučići. Kontrola razine PSA provodi se svaka 3 mjeseca nakon operacije.

Morfološka studija makropreparacije

Punopravno istraživanje organa uklonjenog tijekom RPE zahtijeva veliki broj blokova, što dovodi do značajnih ekonomskih troškova. Međutim, nepoštivanje protokola studije otežava razjašnjavanje stadija bolesti i odlučivanje o taktici daljnjeg liječenja. Opis makropreparacije treba sadržavati sljedeće informacije: opis uklonjenog organa ili tkiva, masa (g), dimenzije (cm) i broj uzoraka, opis mjesta tumora (lokacija, veličina, vrsta, rub). Histološka zaključak je dužan naznačiti: histološki tip, stupanj diferencijacije Gleason, u mjeri u kojoj tumora limfnog i venskog invazije, testise lezije i limfnih čvorova.

Ekstraprostatska širenja - klijanje tumora u susjednim ne-žljezdanim tkivima. Kriteriji za distribuciju PCa kapsule prostate temelji na detekciji komponenata koji tvore tumor ložišta vneorganny: tumorske stanice u masnom tkivu, prednji grupe mišića, karcinom u prostorima perineuralnu neurovaskularni snopova. Opseg lezije (ima važnu prognostičku vrijednost) može biti fokalna (nekoliko tumorskih žarišta izvan prostate) i difuznu (sve ostale slučajeve). Uklanjanje sjemenih mjehurića, unatoč podacima preoperativnog pregleda, provodi se u potpunosti, što je povezano s mehanizmom širenja tumora. Može doći neposrednim izlijevanjem u kompleks sjemenih mjehurića, širenjem iz baze žlijezde ili okolnog masnog tkiva, izolirano kao jedinstveno metastaziranje bez veze s primarnim fokusom.

T tumora1a-2c (lokalizirani rak prostate)

Uz T tumor1a s Gleasonovim indeksom 2-4, rizik od progresije bez liječenja iznosi 5% kada se opaža za 5 godina, ali nakon 10-13 godina dosegne 50%. Dakle, u bolesnika s očekivanim trajanjem od 15 godina ili više, ovaj rizik je dovoljno velik. Istovremeno, većina tumora T1a i t1b napredujući tijekom 5 godina i zahtijevaju radikalni tretman. Zato je za dijagnozu tumora T1a i t1b Preporučena biopsija prostatoze nakon 3 mjeseca. S tumorima T1b i očekivano trajanje života više od 10 godina prikazano je prostatektomija. Nakon opsežne transuretralne resekcije, izvođenje radikalne prostatectomije tehnički je teže.

Najčešće dijagnosticirani tumor je T1c. U svakom je slučaju teško predvidjeti klinički značaj tumora. Prema većini radova, T tumori1c obično zahtijevaju liječenje, budući da je oko trećina njih lokalno uobičajena. Udio klinički beznačajnih tumora je 11-16%. Uz povećanje broja biopsijskih uzoraka, taj se pokazatelj može povećati, iako uzimanje 12 uzoraka biopsije obično ne povećava.

Displasia prostate ne smatra se naznakom za liječenje, ali nakon 5 godina nalazi se rak u 30% pacijenata s teškom displazijom, a nakon 10 godina u 80%. Blaga displasia je također opasan: rizik od raka u kasnijim biopsijama je usporediv s onom u teškim displazijama. Međutim, u odsustvu raka, radikalna prootetektomija se ne preporuča, jer displazija može biti reverzibilna.

Važno je odrediti koji tumori T1c prostatektomija se može izbjeći. Te biopsije i razina slobodnog PSA mogu predvidjeti značenje tumora, Partinovi nomogrami mogu biti od velike pomoći. Neki liječnici radije fokusirati na rezultate biopsije ako je rak otkriven u samo jednoj ili jednog biopsije i zauzima mali dio biopsije, tumor je vjerojatno nije klinički značajna (posebno pri slabom Gleason indeksa). U nekim takvim slučajevima je zajamčeno dinamičko promatranje. Međutim, obično s T tumorima1c preporučuje se prostatektomija jer je većina tih tumora klinički značajna.

Radikalna prostatektomija je jedna od standardnih metoda liječenja T2 tumora s očekivanom životnom dobi od više od 10 godina. Ako je tijekom morfološkog pregleda tumor ograničen na prostatu, onda je prognoza i povoljna čak i kod niskog stupnja diferencijacije (iako se obično takvi tumori protežu dalje od žlijezde). S visokim stupnjem diferencijacije, dinamičko promatranje je također moguće, ali treba imati na umu da biopsija često podcjenjuje indeks Gleason.

T tumora2. obično napreduju. Bez liječenja, srednje vrijeme progresije je 6-10 godina. Čak i sa tumorima T2a rizik od progresije tijekom 5 godina je 35-55% pa stoga, s očekivanim vijekom trajanja od oko 10 godina ili više, naznačena je prostatacija. S tumorima T2b rizik od progresije prelazi 70%. Potreba za operacijom potvrđuje usporedbu prostatectomije s dinamičkim promatranjem (većina bolesnika u ovoj studiji imala je tumore T2 ). U relativno mladim pacijentima, prostatectomija je optimalna metoda liječenja, ali kod starijih bolesnika s teškim komorbiditetima bolje je koristiti terapiju zračenjem.

Iskustvo kirurga i sukladnost s tehnikom operacije mogu poboljšati rezultate kirurškog liječenja raka prostate.

T tumora3 (lokalno napredni rak prostate)

Udio lokalno naprednih tumora sada se postupno smanjuje (barem je 50%), ali optimalna taktika za njihovo otkrivanje još uvijek podiže raspravu. Prostatectomija često ne uklanja potpuno tumor, što dramatično povećava rizik lokalnog ponavljanja. Osim toga, operativne komplikacije se češće pojavljuju kod prostatectomije nego kod lokaliziranih tumora. Većina bolesnika ima metastaze u limfne čvorove i udaljene metastaze. Dakle, operacija za tumore T3 obično ne preporučuju.

Sve se više koristi kombinacijom hormonske terapije i zračenja, iako nije dokazano da takve taktike imaju bolju prednost od provođenja prostatectomije. Randomizirana studija pokazala je prednost kombiniranog liječenja preko izolirane uporabe radijacijske terapije, ali u ovoj studiji nije bilo kirurške kontrolne skupine. Procjena rezultata prostatectomije također je otežana česta uporaba istovremene adjuvantne radioterapije i neposredne ili odgođene hormonske terapije.

Oko 15% tumora klinički se smatra T3. operacije su lokalizirane (pT2 ), a samo 8% je uobičajeno (pT4 ). U prvom slučaju, prognoza je povoljna, ali u većini bolesnika s rT tumorima3b zabilježeni su rani relapsi.

Preživljavanje bez recidiva tijekom 5 godina (nula PSA) za T tumore3 je oko 20%. Prognoza ovisi o indeksu Gleason. Histološki pregled uklonjene prostate vjerojatnije je da pokazuje umjereno i slabo diferencirane stanice. Osim stupnju diferencijacije stanica u drugi nezavisnih nepovoljnih prognostičkih faktora uključuju sjemene kesice invaziju metastaza u limfnim čvorovima, detekciju tumorskih stanica regije resekcija i visoke razine PSA (više od 25 ng / ml).

S tumorima T3a i sadržaj PSA manji od 10 ng / ml, 5-godišnja stopa preživljavanja bez bolesti je obično veća od 60%. Dakle, operacija može pomoći ne samo onim pacijentima u kojima je klinička faza bila precijenjena, već i sa stvarnim T3a. Neučinkovito je izvršiti operaciju u bolesnika s metastazama u limfnim čvorovima i invazijom sjemene mjehurića. Za otkrivanje tih podataka pomoću nomograma Partina. Osim toga, MRI pomaže u procjeni stanja limfnih čvorova i sjemenih vezikula.

T-tumorski kirurgija3 zahtijevaju visoku kvalifikaciju kirurga, što smanjuje rizik od komplikacija i poboljšava funkcionalne rezultate.

Metastaza limfnog čvora

Limfadenektomija se ne može izvesti s niskim rizikom od raka, ali njegova implementacija omogućuje vam da točnije ustanovite stadij bolesti i otkrijete micrometastasis. Metastaze limfnih čvorova su prekursori udaljenih metastaza. Nakon operacije, ovi bolesnici obično ponovo rađaju. Značenje studija smrznute dijelove limfnih čvorova (smrznuto-section) za vrijeme rada nisu jasno definirani, ali većina urolozi imaju tendenciju da se izvoditi prošireni limfni čvor disekcija, odbijaju prostatektomije kad se iskazuje povećani limfni čvorovi (obično se proširi tumor koji se hormon) i prestati raditi ako hitno histološko ispitivanje otkrilo je metastazu. Primjećeno je da planirano ispitivanje udaljenih limfnih čvorova može pomoći u otkrivanju micrometastases. S jednim limfnim čvorom metastazama ili mikrometastazama, rizik od recidiva je niži. U slučaju metastaze udaljene limfne čvorove moguće adjuvantne hormonsku terapiju, a budući da je povezana s nuspojavama ponekad ograničiti promatrački hormon odgođeno do povećanja razine PSA.

Neki kirurzi su uvijek provodi prošireni prsni limfadenektomija (uključujući, bez obturatorom, vanjske i unutarnje zdjelične i sakralnih limfnih čvorova), ali ovaj pristup zahtijeva randomiziranih studija. Posljednjih godina, limfadenectomija sve više pridaje ne samo dijagnostičku već i terapeutski značaj.

Pažljivo pridržavanje indikacija za operaciju smanjuje rizik od postoperativne smrtnosti na 0,5%.

Obično volumen gubitka krvi ne prelazi 1 l. Rijetka, ali teška komplikacija smatra se oštećenjem mokraćovoda, a uz malu manjkavost moguće je zatvaranje rana i drenaža s kateterom (stent). S većim oštećenjem ili sjecištem uretera, naznačena je ureterocystoneostomija. Manji defekt rektuma također se može šivati ​​dvostrukom redom šavom nakon devusa anusa. Anus preater naturalis primjenjuje se s izraženom defektom ili prethodnom terapijom zračenjem.

Funkcija zadržavanja urina je obnovljena brže nego erektilno. Oko polovice pacijenata neposredno nakon operacije zadržavaju urin, ostatak oporavka javlja se unutar godine dana. Trajanje i težina urinarne inkontinencije ovisi o dobi pacijenta. 95% bolesnika mlađih od 50 godina gotovo je u stanju zadržati urin, a 85% bolesnika starijih od 75 godina pati od inkontinencije različite težine. U slučaju ukupne inkontinencije, prikazuje se uspostavljanje umjetnog sfinktera. Poremećaji erekcije (impotencija) prethodno su se pojavili u gotovo svim pacijentima. U ranoj fazi mogućeg rada na očuvanju kavernozan živce, ali to povećava rizik od lokalnog recidiva i ne preporuča za nekvalitetan tumora, invazije na vrh prostate i opipljivim tumora. Unilateralno očuvanje kavernoznog živca također daje dobre rezultate. Alprostadil injekcija u korpus cavernosum u ranom postoperativnom razdoblju pomaže smanjiti rizik od impotencije.

Kliničke smjernice za radikalnu prostatektomiju

  • pozornica t1b 2Nx-0, M0 s očekivanim životnim vijekom većim od 10 godina;
  • T tumora1a s vrlo velikim (preko 15 godina) očekivanom životnom dobi;
  • T tumora3a kada indeks Gleason je veći od 8 i razina PSA je veća od 20 ng / ml.

U pozornici t1-2 nije preporučio imenovanje 3-mjesečnog tečaja neoadjuvantne terapije.

Očuvanje kavernoznih živaca moguće je samo s niskim onkološkim rizikom (T.1c. Indeks Gleason manji od 7, razina PSA manja od 10 ng / ml).

U pozornici t2a prostatektomija s jednostranim očuvanjem kavernoznog živca je moguća.

Sposobnost radikalne prostatectomije pri visokom riziku od udaljene metastaze s metastazama u limfnim čvorovima, kao i u kombinaciji s dugotrajnom hormonskom terapijom i terapijom adjuvantnom zračenjem nije proučavana.