Search

Transuretralna resekcija (TUR) adenoma prostate

U adenoma prostate glavna terapijska mjera je TUR (transuretralna resekcija adenoma prostate). Ova vrsta operacije je jedna od najčešćih vrsta uklanjanja patologije prostate.

Ova operacija se odnosi na minimalno invazivnu, počela se koristiti u dvadesetom stoljeću, otkad nije izgubila važnost. TOUR ima niz nedvojbenih prednosti, jer koristi laser koji eliminira hiperplastično tkivo prostate.

Kirurzi ne obavljaju incizije tkiva, uspješno koriste prirodne otvore (na primjer, uretru). To je kroz njezin prodor u prostatu. Unatoč širokoj upotrebi ove operacije, među pacijentima koji ga trebaju, postoji mnogo pitanja o tome.

Tko je ROUND?

Glavni razlozi ove intervencije bit će:

  1. Akutni i kronični oblici zadržavanja mokraće. U ovom slučaju, akutna sorta zahtijeva hitnu operaciju, a taktika liječenja za kronično kašnjenje uključuje ultrazvuk urina (preostali volumen tekućine u mokraćnom mjehuru iznosi oko 600 ml).
  2. Odbijanje životnog standarda na pozadini poremećaja urinacije zbog neučinkovitosti liječenja lijekovima. Osoba je zabrinuta zbog čestih mokrenja, osjećaja nezadovoljstva nakon oslobađanja mokraćnog mjehura, slabog mlaza.
  3. Male količine prostate, međutim, vrlo intenzivne negativne simptome.
  4. Patološki procesi u bubrezima na pozadini adenoma prostate.
  5. Često, ponavljajuće infekcije mokraćnog sustava.
  6. Maligna neoplazma mjehura.

Kontraindikacije za operaciju

Postoji nekoliko situacija u kojima se operacija ne može izvesti, jer postoji velika prijetnja životu. Glavni su:

  • povrede u sustavu zgrušavanja krvi (von Willebrandova bolest, hemofilija) privremeno je zabranjeno raditi ljudi koji uzimaju krvne razrjeđivače - intervencija je moguća tjedan dana nakon ukidanja takvih lijekova (klopidogrel, aspirin, magnecard);
  • infekcije u urogenitalnom sustavu - prije početka operacije, akutni proces treba izliječiti ili se mora postići stabilna remisija (za to se uzima sedimentacija eritrocita, broj leukocita u krvi i urin se uzima za kontrolu);
  • ankiloza zglobova kuka;
  • kvar bubrega teške prirode.

Osim toga, vrijedno je znati da ako obujam obrazovanja premašuje osamdeset mililitara, operacija se ne provodi. To je zato što je resekoskop vrlo teško uvesti u uretru. Uz pomoć lijekova, liječnik će pokušati smanjiti volumen adenoma na 60 ml, samo kada se dosegne taj broj, adenoma se može resectirati.

Kako se manifestira adenomi prostate?

Postoje mnoge manifestacije adenoma, koje ne ovise o stupnju rasta organa. Glavni će biti:

  • bolne boli koji su trajni;
  • osjećaj punog mjehura;
  • lažna želja za mokrenjem;
  • krvne oznake u urinu;
  • zatajenje bubrega na pozadini iscrpljenosti urina;
  • opstruktivne pojave u mjehuru;
  • zadržavanje mokraćne tekućine;
  • uretralni kamen.

Kako se pripremiti?

Kao i kod svih operacija, transuretralna resekcija prostate zahtijeva temeljitu pripremu. Potrebno je proći kroz niz studija kako bi došli u bolnicu. Među njima je potreban završetak krvi i urina, biokemijski krvni test, krv za sifilis, hepatitis, HIV.

Važna analiza je utvrditi razinu proteina specifičnih za prostatu (PSA). U slučaju kršenja koagulacije krvi, potrebno je napraviti koagulogram. Učinite to kako biste spriječili krvarenje tijekom operacije. U tom slučaju liječnik mora nužno upozoriti da je nemoguće uzimati lijekove koji sadrže aspirin prije TUR-a, pa će ih otkazati najmanje sedam dana prije očekivanog datuma operacije.

Od instrumentalnih istraživanja, čovjek treba napraviti cistoskopski pregled mjehura, transururetralni ultrazvuk, test za urodinamičke abnormalnosti. Ove tehnike pomažu u procjeni veličine adenoma, urinarnih organa, samog prostate.

Na dan operacije, urolist detaljno objašnjava sve pojedinosti pacijentu. Potonji, zauzvrat, mora obavijestiti svog liječnika o mogućim alergijama na tvari, prisutnost drugih bolesti, kao i lijekove koje redovito uzima. Ako se pacijent slaže s uvjetima operacije, potpiše suglasnost za operaciju.

Koje vrste anestezije koriste za TUR?

Transuretralna resekcija može se provesti pod epiduralnom ili općom anestezijom. Izbor jedne ili druge vrste anestezije ovisi o općem stanju pacijenta, u prisutnosti komorbiditeta, odsutnosti ili prisutnosti kontraindikacija na ovu ili onu vrstu anestezije. Izbor vrste anestezije provodi anesteziolog.

Epiduralna anestezija se provodi injektiranjem anestetika u lumbalnu kralježničnu moždinu. U tom slučaju pacijent je svjestan, ali nema osjetljivosti ispod pojasa. Ova vrsta anestezije ima manje štetnih učinaka. Zato ga preferira većina liječnika.

Općenito anesteziju, lijek se primjenjuje na jedan od tri načina:

  • put udisanja (davanje narkotika pomoću maske za lice);
  • intravenozno (sredstva se ubrizgavaju izravno u venu);
  • kombinirana metoda (kombinira gore navedene staze).

Bez obzira na izbor anestezije, pacijentu je zabranjeno jesti pola dana prije operacije, a ne biste trebali piti tekućinu 8 sati. Ova se stavka mora strogo slijediti kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice.

Koja oprema se koristi za TUR?

Glavni instrument je resektoskop, umetnut je u uretre, to je cijev kroz koju se dovode različiti instrumenti u prostatu. Prije svega, to je destruktivna petlja, optički sustav.

Električna petlja ide unutar kanala resektoskopa, uz pomoć njega uklanja se adenoma. Mnoštvo električnih impulsa se stvara, stvara se toplina, a napon je malen i ne može oštetiti pacijenta. Jedna vrsta petlje je bipolarna. Omogućuje provođenje TUR čak iu bolesnika s pejsmejkerom. Ali petlja elektrovaporizacije isparava adenom kroz visokofrekventnu struju.

No, tekućina osigurava uređaj za navodnjavanje.

Faze transuretralne resekcije

Prije početka operacije pacijent mora isprazniti mjehur. Zatim se pacijentu daje anesteziju, dok liječnik kontrolira svoje stanje uz pomoć posebnih uređaja koji odražavaju stanje organskih sustava. Položaj pacijenta koji leži na leđima, ali donji udovi su na traci.

Čim počinje anestetičko djelovanje, liječnik umetne resektoskop u uretru, uz pomoć radne petlje, pod djelovanjem lasera, uklanjaju se obrasli tkiva. Paralelno, prostata se ispire tekućinom koja smanjuje traumu.

Ispuštanje tekućine prolazi kroz kanal koji se nalazi u resektoskopu. Optika, koja vam omogućuje praćenje uspješnosti operacije, također prolazi tamo. Ovisno o vrsti lasera razlikuju se:

  1. Isparavanje (tkivo je spaljeno).
  2. Enucleation (scalpel princip, tj. Adenoma je izrezana).

Oba na prvom, au drugoj verziji se normaliziraju izljev urina. Ali isparavanje je bolje s malim veličinama adenoma, a kod velikih volumena treba upotrijebiti enukleaciju. Na kraju kirurškog zahvata, resektoskop se uklanja iz uretre, urinarni kateter se stavlja u pacijenta, tako da nema kršenja urina izljeva zbog edema. Kateter također sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Stavite ga 2-3 dana.

Trajanje TOUR-a je oko jedan i pol sati. Nakon operacije, čovjek je prebačen u odjel, gdje ga stalno nadzire medicinsko osoblje.

rehabilitacija

Na dan operacije, pacijent može jesti hranu samo u večernjim satima, a sljedeće jutro možete prošetati. Ako postoji bol, čovjek prima bol reljef u obliku opojne ili ne-narkoticne analgezije.

U urinu tijekom tog razdoblja dozvoljeni su tragovi krvi. Kateter je uklonjen ako urin nema krvne tragove. U prosjeku je dva do četiri dana.

Nakon operacije, preporuča se piti tekućinu u volumenu do 2,5 litre, što pridonosi ispiranju mokraćne cijevi. Da bi se smanjila vjerojatnost zaraze, liječnik propisuje antibakterijske lijekove.

Rehabilitacija kod kuće također je vrlo važna pozornica. Pacijentu je potrebno piti puno tekućine za poticanje mokrenja i ispiranje uretralnog kanala. Potrebno je pojesti tekućinu ujutro i danje, a navečer je potrebno ograničiti piće. Isključite pića od kave, alkohol. Uostalom, oni, širenje krvnih žila, mogu dovesti do gubitka krvi.

Budite sigurni da kontrolirate pravilnost stolice. Možete koristiti laxatives. Ne možete se izložiti prekomjernom opterećenju (podizanje težine ne više od 3 kg) dva mjeseca nakon operacije, preporučljivo je izvršiti niz vježbi Kegel, koji toniraju mišiće koji su odgovorni za mokrenje.

Kod kuće pacijent pije i antibiotike prema preporuci liječnika. Nakon završetka tijeka liječenja, vrijedi obnoviti mikroflore uz pomoć probiotika. Seksualni život može se nastaviti samo 7 tjedana nakon turneje.

Koje su komplikacije tamo?

Svaka operacija može dovesti do komplikacija, TURP nije iznimka. To ovisi o kvalifikacijama medicinskog osoblja i samom pacijentu. Tijekom operacije može doći do krvarenja, sindroma vodene intoksikacije, kao i ozljeda kapsule prostate.

Malo više vrijedi živjeti u sindromu trovanja vodom. To proizlazi iz činjenice da puno tekućine pranje prostate, koja se koristi tijekom operacije, ulazi u krvotok. Kroz oštećene posude ulazi u krvotok. Moguće je i oštećenje samog mjehura.

Sve gore navedene komplikacije pripisane intraoperativu. Rane postoperativne komplikacije uključuju hematuriju, kršenje mokrenja, zadržavanje mokraće, prostatitis, infekcije mokraćnog sustava.

Što se tiče kasnog poslijeoperativnog razdoblja, postoje vrlo ozbiljne komplikacije. Među njima su stezanje uretre, impotencija, ubrizgavanje spermija u mjehur, urinarna inkontinencija (može se liječiti 2 do 2,5 mjeseci s lijekovima).

Pregledi liječnika o transuretralnoj resekciji općenito mogu se sažeti do sljedećeg zaključka: operacija treba izvoditi samo u ekstremnim slučajevima, preferira se laserska isparavanja, ne preporuča se potpuno uklanjanje organa. Što se tiče pacijenata, povratne informacije o operaciji općenito su pozitivne.

Unatoč mogućnostima komplikacija, TUR je zlatni standard u liječenju adenoma prostate. Uz pravi pristup i poštivanje svih preporuka liječnika vjerojatnost komplikacija je minimalna.

TOUR (transuretralna resekcija prostate) u liječenju skleroze tkiva

TOUR (transuretralna resekcija prostate) u liječenju skleroze tkiva

# 1 Post by HRPR »Wed May 24, 2017 4:25 pm

TOUR (transuretralna resekcija prostate) u liječenju skleroze tkiva

# 2 Poruka aleksei_sataev »Thu May 25, 2017 1:01 am

TOUR (transuretralna resekcija prostate) u liječenju skleroze tkiva

# 3 Post by HRPR »Thu May 25, 2017 2:31 pm

TOUR (transuretralna resekcija prostate) u liječenju skleroze tkiva

# 4 Post WOLF76 »Thu May 25, 2017 2:38 pm

TOUR (transuretralna resekcija prostate) u liječenju skleroze tkiva

# 5 Post HRPR »Thu May 25, 2017 2:59 pm

TOUR (transuretralna resekcija prostate) u liječenju skleroze tkiva

# 6 Post WOLF76 »Thu May 25, 2017 3:09 pm

TOUR (transuretralna resekcija prostate) u liječenju skleroze tkiva

# 7 Poruka WOLF76 »Thu May 25, 2017 3:17 pm

TOUR (transuretralna resekcija prostate) u liječenju skleroze tkiva

# 8 Poruka WOLF76 »Thu May 25, 2017 3:21 pm

TOUR (transuretralna resekcija prostate) u liječenju skleroze tkiva

# 9 Post by HRPR »Thu May 25, 2017 4:21 pm

TOUR (transuretralna resekcija prostate) u liječenju skleroze tkiva

# 10 Post WOLF76 »Thu May 25, 2017 5:03 pm

TOUR (transuretralna resekcija prostate) u liječenju skleroze tkiva

# 11 Poruka aleksei_sataev »Thu May 25, 2017 5:23 pm

TOUR (transuretralna resekcija prostate) u liječenju skleroze tkiva

# 12 Post Romantik »Thu May 25, 2017 5:39 pm

TOUR (transuretralna resekcija prostate) u liječenju skleroze tkiva

# 13 Post WOLF76 »Thu May 25, 2017 5:43 pm

TOUR (transuretralna resekcija prostate) u liječenju skleroze tkiva

# 14 Post aleksei_sataev »čet svi 25, 2017 5:43 pm

TOUR (transuretralna resekcija prostate) u liječenju skleroze tkiva

# 15 Post WOLF76 »Thu May 25, 2017 5:48 pm

TOUR (transuretralna resekcija prostate) u liječenju skleroze tkiva

# 16 Poruka od aleksei_sataev »Thu May 25, 2017 5:49 pm

TOUR (transuretralna resekcija prostate) u liječenju skleroze tkiva

# 17 Post by HRPR »Thu May 25, 2017 6:18 pm

TURP kirurgija za adenom prostate i postoperativno razdoblje (s pregledima i cijenama)

Povijest kirurških intervencija u muškom genitalnom sustavu za vraćanje normalnog uriniranja je oko dvije tisuće godina, ali prvi je alat za prostatu, tj. Za formiranje tunela u prostati, razvijen 1926. godine. Instrument se naziva resektoskop i djeluje na temelju visokofrekventnih struja. Ovaj je alat, naravno, značajno poboljšan i trenutno se koristi za transuretralnu resekciju adenoma prostate (operacija TUR), koja se smatra "zlatnim standardom" kirurgije s gledišta moderne urologije. Odgovori na ovu operaciju obično su dobri, unatoč činjenici da je cijena u privatnim klinikama vrlo visoka. No unatoč činjenici da TUR s adenomima prostate smatra minimalno traumatičnom operacijom, a taktika je dobro razvijena, postoperativno razdoblje može ponekad imati određene komplikacije. Adenoma prostate, što možete očekivati ​​od operacije?

Povoljni scenarij

U 90% muškaraca, postoperativno razdoblje nakon TUR s adenomom prostate nastavlja bez ikakvih komplikacija, ova operacija ima dobre preglede bolesnika. Nakon uklanjanja katetera iz mokraćnog mjehura, koji se obično javlja 2-4 dana nakon operacije, pacijent može sami urinirati i otpustiti iz bolnice. Prije iscjednje, liječnici upozoravaju pacijenta da će TUR s vremenom nakon adenoma prostate imati određene negativne osjećaje, poput čestih i bolnih mokrenja. Ali ti simptomi, s gledišta kirurga, nisu povezani s prostatom, već su posljedice instrumentalnog utjecaja na njega. U području operacije postoji rana koja uzrokuje teške postoperativne nelagode. Neugodni učinci transuretralne resekcije također su zbog prisutnosti katetera u uretre dosta dugo vremena. Ti osjećaji, uključujući urinarnu inkontinenciju, prilično brzo prolaze. Kako bi se ubrzao proces rehabilitacije, koristi se fizioterapeutski tretman koji koristi metodu akupunkture. Ali treba imati na umu da je svaka operacija, uključujući transuretralnu resekciju adenoma prostate, stres za tijelo muškaraca, jer uzrokuje promjene mikrokriženja u bubrezima. U postoperativnom razdoblju pacijentu je propisano niz lijekova koji sprečavaju pojavu upalnih procesa prostate u smislu općih odredbi:

  • Antibiotici.
  • Alfa-blokatore.
  • Protuupalni lijekovi.

Određena ograničenja moraju se promatrati barem mjesec dana nakon TUR za adenom prostate, budući da stres može uzrokovati posljedice kao što je krvarenje iz postoperativne rane i urinarne inkontinencije. Uobičajena mokrenja u bolesnika obično se obnavlja u roku od dva mjeseca.

Kao rezultat razvoja retrogradne ejakulacije, spermatozoidi se šalju u pogrešnom smjeru.

U gotovo svim ljudima dolazi do retrogradne ejakulacije nakon operacije, tj. Tijekom spolnog odnosa, sperma ulazi u mjehur i ne izlazi. S gledišta urologije, to je rezultat TUR s adenomom prostate, ali se ne smatra njezinom komplikacijom. Liječenje retrogradne ejakulacije provodi se metodom akupunkture i elektrostimulacije, u nekim slučajevima se koristi plastična uretra.

Tijekom TUR kod adenoma prostate uklanja se samo tumor prostate, a sama prostata ostaje i nastavlja funkcionirati normalno, pa čak i ako je operacija uspješna, preporučuje se redovito pregledavanje bolesnika za standardne bolesti prostate. Povremeno je potrebno:

  1. Podvrgnuti rektalnom pregledu prostate.
  2. Uzmite test za PSA.
  3. Napravite ultrazvuk.

U nekim slučajevima potrebno je napraviti biopsiju prostate, zbog toga, pod kontrolom ultrazvuka, odabiru se točke za uzimanje uzoraka tkiva i provodi se histološki pregled. Trošak operacije varira ovisno o regiji, raspon polazi od 20.000 rubalja.

Nepovoljni razvoj

Unatoč činjenici da najčešće operacija za resekciju prostate je dobro i postoperativno razdoblje nema komplikacija, oko 10% pacijenata nakon uklanjanja tumora i dalje suočava s nekim poteškoćama u rehabilitaciji. Na primjer, neki muškarci mogu doživjeti pogoršanje kroničnog pijelonefritisa, a približno 30% bolesnika nakon operacije može iskusiti azotemiju u vezi s BPH. Također je moguća infekcija mokraćnog mjehura, što uzrokuje neugodne posljedice u obliku urinarne inkontinencije i drugih problema s mokrenjem u postoperativnom razdoblju, raste temperatura pacijenta. Moguće su i druge komplikacije.

S gledišta težine komplikacija nakon transuretralne resekcije prostate, masivan krvarenje nakon operacije najopasniji je slučaj. Ponekad krvarenje nakon TURP prostate može biti tako teško da je potrebna transfuzija krvi. Te komplikacije rezultat su oštećenja velikih krvnih žila koje su kirurga nevidljive kroz žlijezda tkiva. Krvarenje također može uzrokovati ugrušak krvi koji se odvojio od koagulirane posude. Ove komplikacije liječe se konzervativno pomoću hemostatičkih lijekova. Ponekad je potrebna operacija za pranje šupljine mokraćnog mjehura kako bi se uklonila krvne ugruške. Ako se krvarenje ne zaustavi, potrebna je cauterizacija plovila.

  • Sindrom vode intoksikacije.

Postoperativno razdoblje nakon TUR s adenomom može biti popraćeno takvom rijetkom, ali neugodnom komplikacijom kao i TUR sindromom, kada se nakon operacije mokraćnog mjehura tijekom operacije ulazi voda u krvotok kroz lumen plovila. Ova posljedica se također naziva sindrom vodene intoksikacije i javlja se u oko 1% pacijenata. Simptomi TUR sindroma su mučnina, povraćanje, neka zbunjenost, tahikardija, pacijent je stalno skakanje, temperatura može porasti. Ako se pacijent ne liječi na vrijeme, sindrom može dovesti do zatajenja bubrega i šoka. Da bi se uklonio sindrom, potrebno je normalizirati ravnotežu vode i elektrolita u tijelu, u tu svrhu propisani su diuretici (furosemid) ili lasix se dodaje u kapanje slanim otopinama.

  • Infekcija i upala.

Unatoč svim antiseptičkim mjerama koje se koriste tijekom operacije TURP prostate za adenom i u postoperativnom razdoblju, približno jedna petina bolesnika nakon operacije može doživjeti zarazne upalne komplikacije. Posljedice se mogu manifestirati kao prostatitis, akutni pijelonefritis, cistitis, akutnu upalu testisa i dodataka (orchiepididimitis) i drugih. Pacijent ima groznicu. Upala može biti uzrokovana i vlastitom mikroflora, čija je aktivacija promaknuta kirurškim zahvatom, kao i infekcijom koja je tijekom operacije ušla u tijelo izvana. Takve komplikacije se obično tretiraju antimikrobnim i protuupalnim lijekovima, ali može biti neophodno provesti kirurške mjere, kao što je urinarno preusmjeravanje ili disekcija gnojnih formacija.

Osjećaj spaljivanja prilikom mokrenja, smanjena učestalost mokrenja označava disuriju.

U većini pacijenata koji su prošli kroz TUR s adenomom prostate, disurija nastavi otprilike šest mjeseci nakon operacije, što je teško liječiti konzervativnim liječenjem. S gledišta urologa, ove su komplikacije najčešće posljedica neodgovarajućih kirurških taktika, budući da je najčešće disurija uzrokovana ostacima tkiva hiperplazije prostate, što narušava normalni protok mokraće. Ponekad se eliminira posljedice operacije TUR.

  • Impotencija.

U znanstvenoj literaturi nema pouzdanih podataka o odnosu kirurškog zahvata TUR s adenomom prostate i kasnijoj impotenciji, međutim, te komplikacije se vide kod malog postotka muškaraca. S gledišta liječnika, ova komplikacija najčešće je uzrokovana psiho-emocionalnim stanjem pacijenta, kao i neke hormonske promjene u postoperativnom razdoblju. Ozbiljan čimbenik u pojavi impotencije je dob za pacijenta. Također, impotencija se češće primjećuje kod bolesnika koji su podvrgnuti nekoliko operacija osim TURP za BPH.

Stroga uretre je stabilna komplikacija nakon resekcije prostate s adenomom, koji se, uz sklerozu grla mjehura, u prosjeku vidi u 2-10% bolesnika. Ove komplikacije najčešće su uzrokovane mehaničkim ozljedama tijekom operacije, kao i nepotpuno uklanjanje patoloških tkiva. Cijena takve medicinske pogreške može biti visoka. Liječenje se može provesti s protuupalnim lijekovima, au slučaju njihove nedovoljne učinkovitosti preporučuje se ponoviti endoskopski zahvat.

  • Problemi s uriniranjem.

Mokraćna inkontinencija zabilježena je u oko 2% bolesnika nakon TUR kod adenoma prostate. Najčešće uzroka njegove pojave je trauma vanjskog sfinktera mjehura, ali ponekad se ti simptomi mogu pojaviti zbog neurogenskih poremećaja. Liječenje ovog poremećaja se obavlja kako s lijekovima koji utječu na tonus mišića, tako i sa metodom akupunkture i drugim fizioterapeutskim postupcima.

Suvremena dijagnostička oprema pomaže uočiti opasne komplikacije i zaustaviti njihov razvoj u vremenu.

Razdoblje oporavka

Unatoč pozitivnoj povratnoj informaciji pacijenata o obavljenoj operaciji TUR za adenom prostate i dobrobiti, liječnici upozoravaju da konačna rehabilitacija traje prilično dugo, tijekom kojih se preporučuju stroge mjere:

  1. Dijeta. S gledišta pravilne prehrane, potrebno je u potpunosti ukloniti pikantne, slane i dimljene proizvode iz prehrane koja, uz iritaciju želuca, može uzrokovati potiskivanje na pritisak. Dijeta treba biti što je više moguće benigna, potpuno zabrana obuhvaća bilo koji alkohol, uključujući pivo.
  2. Tjelesna aktivnost. Često, pacijenti koji su oduševljeni dobrobiti nakon operacije, u najkraćem mogućem roku uče u normalnom ritmu života i počnu igrati sport. Cijena takve težnje može biti vrlo visoka. Liječnici strogo upozoravaju da postoperativno razdoblje u potpunosti eliminira bilo kakvu fizičku aktivnost, uključujući i sport. Ograničenja se primjenjuju na težine podizanja, ne možete se učitati više od jednog i pol kilograma.
  3. Unos tekućine. Nakon operacije tijelo treba dovoljno tekućine. Liječnici preporučuju piti najmanje dvije litre čiste vode dnevno tijekom razdoblja rehabilitacije, a također se mogu koristiti i diuretski napitci na temelju ljekovitog bilja.
  4. Seksualni život. Liječnici snažno savjetuju da će započeti seksualni život ranije od šest tjedana nakon operacije, jer to može uzrokovati negativne posljedice.

Unatoč pozitivnim povratnim informacijama liječnika i pacijenata, operacija TUR za adenom prostate može uzrokovati određene komplikacije. Trenutačno ova operacija dobro vlada urologima i provodi se u javnim i privatnim klinikama. Trošak TUR s adenomom prostate varira od 20.000 do 150.000 rubalja. S gledišta liječnika, ovo nije najstrašnija operacija u urologiji. Glavno pitanje pri odabiru klinike je cijena operacije i tehničke opreme bolnice.

Pregled učinaka kirurškog zahvata za uklanjanje adenoma prostate

Benigna hiperplazija prostate ili adenom prostate je proliferacija tkiva koja poremetiti normalno funkcioniranje muškog genitourinarnog sustava. Taj se problem obično događa kod muškaraca nakon 40 godina. Međutim, prema statistikama, svake godine adenom prostate postaje "mlađi". Prije nego što vam kažemo o pregledima i posljedicama kirurškog zahvata za uklanjanje adenoma prostate, saznajte sve moguće metode njegove terapije.

Metode liječenja

Uzrok bolesti je neuspjeh hormonskog sustava. To jest, razina testosterona značajno se smanjuje, ali se estrogenski, naprotiv, povećava.

Liječenje adenoma prostate u potpunosti ovisi o stupnju zanemarivanja. Ako je bolest otkrivena u prvoj ili drugoj fazi, tada će približni slijed terapije biti sljedeći:

  • terapija lijekovima;
  • pravilna higijena;
  • dijeta;
  • fiziološki postupci.

Međutim, kasnije, kada se bolest već toliko pogoršala da konzervativne metode liječenja nisu učinkovite, potrebna je kirurška intervencija. Ovisno o veličini pogođenih tkiva, dobi, zdravlju bolesnika i mnogim drugim čimbenicima, odabire se vrsta operacije. Danas ćemo govoriti o najčešćim metodama. Među kojima su:

  • radikalna prostatektomija;
  • transuretralna resekcija;
  • Rez.

Radikalna prostatektomija

Jedna od najčešćih operacija je radikalna prostatektomija. Tijekom tog vremena liječnici napraviti mali rez u stidne prostore i umetnuti kateter. Potreban je da pruži potrebna medicinska rješenja.

Treba napomenuti da se ova metoda razlikuje po svojoj visokoj učinkovitosti. Pacijentica se potpuno oslobađa boli i znakova adenoma.

Transuretralna resekcija

Kirurška operacija adenoma prostate, koja se provodi pomoću posebnog alata - resektoskopa. Stavlja se kroz uretre. Tijekom operacije kirurg uklanja tkivo prostate. Nakon završetka alata za manipulaciju i ekstrakciju, kateter se umetne u uretru.

rez

Ova se metoda koristi samo u slučajevima gdje situacija nije kritična.

Sama prostata nije uklonjena. Kirurzi samo povećavaju razmak, uklanjajući zahvaćeni tkivo. Dakle, pacijent osjeća bolje, jer je protok urina uvelike poboljšana.

Međutim, svaka od ovih metoda ima svoje posljedice i komplikacije. Često, pacijenti su potpuno suočeni s očekivanjima i frustriranima. I ne vrijedi! Budući da se mnoge komplikacije smatraju normalnim i nestat će nakon nekog vremena.

Učinci operacije

Sve komplikacije mogu se podijeliti i na grupe. Oni se međusobno razlikuju u činjenici da neki prolaze sami, dok drugi zahtijevaju kvalificiranu medicinsku pomoć.

Problemi s uriniranjem

Isprva, muškarci koji su podvrgnuti operaciji uklanjanja bolne ili teške mokrenje lica prostate. Inkontinencija je također moguća, pacijenti više ne kontroliraju svoj odljev, što postaje pravi problem.

To je moguće ako je transuretralna resekcija bila slabo izvedena i sva pogođena tkiva nisu uklonjena. U takvim slučajevima nužna je hitna kirurška intervencija.

U 2-3% slučajeva pojavljuju se problemi s urinom kod osoba s abnormalnostima mjehura.

krvarenje

Jedna od najgorih komplikacija je pojava krvarenja. Činjenica je da se u većini slučajeva ne mogu zaustaviti sami. Moguće je hitno hospitalizacija, a ponekad transfuzija krvi.

U slučaju teškog krvarenja, ugrušci blokiraju prolaz uretre. Zatim kirurg izvodi drugu operaciju.

Retrogradna ejakulacija

Ova posljedica odvija se u gotovo 100% slučajeva. Srećom, to ne uzrokuje nikakve negativne učinke na tijelo.

Retrogradna ejakulacija je ulazak sperme u mjehur. Dvije su vrste: djelomični i potpuni.

To može biti globalni problem samo za one koji pokušavaju shvatiti dijete.

Umetanje vode

Obično tijekom transuretralne resekcije prostata se neprestano navodnjava vodom. Da ona postaje uzrok komplikacija. Međutim, postotak takvih posljedica je prilično nizak. To je samo 3,5%.

Razvoj upalnih procesa

Upalni proces nakon operacije javlja se u gotovo polovici pacijenata. Da bismo razumjeli uzrok upale, nužno je ponovno proći sve testove. Srećom, s trenutnim lijekovima može se napraviti u jednom danu.

Općenito, upala se može pojaviti čak i nakon produžene uporabe katetera.

Zadržavanje mokraće

Ovo je jedna od najgorih posljedica. Akutna retencija urina nastaje kada ugrušak krvi uđe u uretru ili oštećuje funkciju mišića. U slučaju kašnjenja odmah se obratite liječniku. Samo oni mogu brzo spasiti pacijenta od ovog problema.

Danas smo razgovarali o posljedicama nakon operacije za adenom prostate. Ali to ne znači da morate napustiti operaciju. Vi samo trebate zapamtiti da će slijediti sve preporuke i uzimanje potrebnih lijekova pomoći će izbjeći takvu sudbinu. Kao dokaz toga prikupili smo povratne informacije od tih ljudi, a zatim smo uspjeli prevladati bolest i sve posljedice.

Recenzije

Reći ću samo jednu stvar, profesionalnost kirurga je važna. Potrebno je pronaći istinski kompetentnog liječnika. U mom slučaju, sretan sam, zahvalan sam svom liječniku. Zahvaljujući njemu, uspio sam izbjeći posljedice i komplikacije. Sada vodim svoj uobičajeni život. Adenoma prostate veliki je problem za mene dugo vremena. Ali dugo sam to izdržao i nisam išao nigdje. Trčao sam kad je bilo jednostavno nepodnošljivo izdržati. Naravno, liječnik me je uznemirio zbog takvog neodgovornog stava. Hvala Bogu, sve je riješeno. Što radim, nemojte voditi svoje zdravlje!

Kad sam doznao da sam prijetio uklanjanjem adenoma prostate, odmah sam počeo pretraživati ​​internet korisne informacije. Nakon što sam pročitao članke i naoružan stjecanjem znanja, otišao sam do liječnika. Korist od prijatelja bio je dobar liječnik. Na prvom sastanku, rekao mi je da postoje komplikacije samo za one koji pate od dijabetesa, koji su prethodno imali operaciju mokraćnog mjehura ili zbog nedostatka stručnosti kirurga. U mom slučaju, sve je riješeno, jer nisam se susreo ni s jednim od ovih razloga.

Vjerojatno to ne možete reći, ali adenomi prostate su mnogo gori od raka. Ako se rak otkrije u ranoj fazi, onda ga se možete riješiti. No, s prostatitisom je mnogo složeniji. Kad sam bio propisan operaciju, bio mi je drago što ću se riješiti boli. Ali nije bilo, operacija je prouzročila ozbiljne posljedice. Sutradan sam počeo krvariti. Liječnici su dugo mučili ovaj problem, čak je trebalo čak i transfuziju krvi. Sad su sve poteškoće iza sebe, a mogu voditi zdrav stil života, stoga nemojte odustati od operacije, bolje je trpjeti nekoliko dana nego trpjeti cijeli svoj život.

Adenoma je potpuno uništio moj život. Ja sam mladi momak i već znate što živi sam. Počeo sam imati probleme s prostatom u dobi od 18 godina. Ali nisam obratila pozornost na to. I u 23, moj se život pretvorio u pakao. Odbacila sam prijatelje, djevojke, od svega, i živjela u nekim bolovima. Prate me oko sat vremena. Nitko od liječnika ne bi mi mogao pomoći. I tako, kad sam bio potpuno očajan, odlučio sam otići na sastanak s drugim liječnikom. Nakon konzultacija i testiranja, zakazana je operacija. Bojala sam se i posljedica, ali nisu. Da, nekoliko dana bilo je bolno ići u toalet, ali ovo je manje u usporedbi s onim što sam podnio. Dakle, sve se može izliječiti, glavna stvar je na vrijeme!

Prije 10 godina moj je otac već uklonio adenom. Tada je bio mlađi, a nije bilo ozbiljnih komplikacija. Ali 10 godina kasnije, ponovno je imao ovaj problem. Nakon dugog pregleda, liječnici su ponovno preporučili uklanjanje. Ovaj put se susreo s najtežim posljedicama. Nekoliko dana kasnije počeo je krvariti, a zatim akutno zadržavanje mokraće. Dugo je vremena tijelo obnovljeno. Srećom, sad je sve u redu.

Efekti i recenzije operacija urologije

Povijest kirurških intervencija u muškom genitalnom sustavu za vraćanje normalnog uriniranja je oko dvije tisuće godina, ali prvi je alat za prostatu, tj. Za formiranje tunela u prostati, razvijen 1926. godine. Instrument se naziva resektoskop i djeluje na temelju visokofrekventnih struja. Ovaj je alat, naravno, značajno poboljšan i trenutno se koristi za transuretralnu resekciju adenoma prostate (operacija TUR), koja se smatra "zlatnim standardom" kirurgije s gledišta moderne urologije. Odgovori na ovu operaciju obično su dobri, unatoč činjenici da je cijena u privatnim klinikama vrlo visoka. No unatoč činjenici da TUR s adenomima prostate smatra minimalno traumatičnom operacijom, a taktika je dobro razvijena, postoperativno razdoblje može ponekad imati određene komplikacije. Adenoma prostate, što možete očekivati ​​od operacije?

Povoljni scenarij

U 90% muškaraca, postoperativno razdoblje nakon TUR s adenomom prostate nastavlja bez ikakvih komplikacija, ova operacija ima dobre preglede bolesnika. Nakon uklanjanja katetera iz mokraćnog mjehura, koji se obično javlja 2-4 dana nakon operacije, pacijent može sami urinirati i otpustiti iz bolnice. Prije iscjednje, liječnici upozoravaju pacijenta da će TUR s vremenom nakon adenoma prostate imati određene negativne osjećaje, poput čestih i bolnih mokrenja. Ali ti simptomi, s gledišta kirurga, nisu povezani s prostatom, već su posljedice instrumentalnog utjecaja na njega. U području operacije postoji rana koja uzrokuje teške postoperativne nelagode. Neugodni učinci transuretralne resekcije također su zbog prisutnosti katetera u uretre dosta dugo vremena. Ti osjećaji, uključujući urinarnu inkontinenciju, prilično brzo prolaze. Kako bi se ubrzao proces rehabilitacije, koristi se fizioterapeutski tretman koji koristi metodu akupunkture. Ali treba imati na umu da je svaka operacija, uključujući transuretralnu resekciju adenoma prostate, stres za tijelo muškaraca, jer uzrokuje promjene mikrokriženja u bubrezima. U postoperativnom razdoblju pacijentu je propisano niz lijekova koji sprečavaju pojavu upalnih procesa prostate u smislu općih odredbi:

  • Antibiotici.
  • Alfa-blokatore.
  • Protuupalni lijekovi.

Određena ograničenja moraju se promatrati barem mjesec dana nakon TUR za adenom prostate, budući da stres može uzrokovati posljedice kao što je krvarenje iz postoperativne rane i urinarne inkontinencije. Uobičajena mokrenja u bolesnika obično se obnavlja u roku od dva mjeseca.

Kao rezultat razvoja retrogradne ejakulacije, spermatozoidi se šalju u pogrešnom smjeru.

U gotovo svim ljudima dolazi do retrogradne ejakulacije nakon operacije, tj. Tijekom spolnog odnosa, sperma ulazi u mjehur i ne izlazi. S gledišta urologije, to je rezultat TUR s adenomom prostate, ali se ne smatra njezinom komplikacijom. Liječenje retrogradne ejakulacije provodi se metodom akupunkture i elektrostimulacije, u nekim slučajevima se koristi plastična uretra.

Tijekom TUR kod adenoma prostate uklanja se samo tumor prostate, a sama prostata ostaje i nastavlja funkcionirati normalno, pa čak i ako je operacija uspješna, preporučuje se redovito pregledavanje bolesnika za standardne bolesti prostate. Povremeno je potrebno:

  1. Podvrgnuti rektalnom pregledu prostate.
  2. Uzmite test za PSA.
  3. Napravite ultrazvuk.

U nekim slučajevima potrebno je napraviti biopsiju prostate, zbog toga, pod kontrolom ultrazvuka, odabiru se točke za uzimanje uzoraka tkiva i provodi se histološki pregled. Trošak operacije varira ovisno o regiji, raspon polazi od 20.000 rubalja.

Nepovoljni razvoj

Unatoč činjenici da najčešće operacija za resekciju prostate je dobro i postoperativno razdoblje nema komplikacija, oko 10% pacijenata nakon uklanjanja tumora i dalje suočava s nekim poteškoćama u rehabilitaciji. Na primjer, neki muškarci mogu doživjeti pogoršanje kroničnog pijelonefritisa, a približno 30% pacijenata nakon operacije može iskusiti azotemiju u vezi s BPH. Također je moguća infekcija mokraćnog mjehura, što uzrokuje neugodne posljedice u obliku urinarne inkontinencije i drugih problema s mokrenjem u postoperativnom razdoblju, raste temperatura pacijenta. Moguće su i druge komplikacije.

Suvremena dijagnostička oprema pomaže uočiti opasne komplikacije i zaustaviti njihov razvoj u vremenu.

S gledišta težine komplikacija nakon transuretralne resekcije prostate, masivan krvarenje nakon operacije najopasniji je slučaj. Ponekad krvarenje nakon TURP prostate može biti tako teško da je potrebna transfuzija krvi. Te komplikacije rezultat su oštećenja velikih krvnih žila koje su kirurga nevidljive kroz žlijezda tkiva. Krvarenje također može uzrokovati ugrušak krvi koji se odvojio od koagulirane posude. Ove komplikacije liječe se konzervativno pomoću hemostatičkih lijekova. Ponekad je potrebna operacija za pranje šupljine mokraćnog mjehura kako bi se uklonila krvne ugruške. Ako se krvarenje ne zaustavi, potrebna je cauterizacija plovila.

  • Sindrom vode intoksikacije.

Postoperativno razdoblje nakon TUR s adenomom može biti popraćeno takvom rijetkom, ali neugodnom komplikacijom kao i TUR sindromom, kada se nakon operacije mokraćnog mjehura tijekom operacije ulazi voda u krvotok kroz lumen plovila. Ova posljedica se također naziva sindrom vodene intoksikacije i javlja se u oko 1% pacijenata. Simptomi TUR sindroma su mučnina, povraćanje, neka zbunjenost, tahikardija, pacijent je stalno skakanje, temperatura može porasti. Ako se pacijent ne liječi na vrijeme, sindrom može dovesti do zatajenja bubrega i šoka. Da bi se uklonio sindrom, potrebno je normalizirati ravnotežu vode i elektrolita u tijelu, u tu svrhu propisani su diuretici (furosemid) ili lasix se dodaje u kapanje slanim otopinama.

  • Infekcija i upala.

Unatoč svim antiseptičkim mjerama koje se koriste tijekom operacije TURP prostate za adenom i u postoperativnom razdoblju, približno jedna petina bolesnika nakon operacije može doživjeti zarazne upalne komplikacije. Posljedice se mogu manifestirati kao prostatitis, akutni pijelonefritis, cistitis, akutnu upalu testisa i dodataka (orchiepididimitis) i drugih. Pacijent ima groznicu. Upala može biti uzrokovana i vlastitom mikroflora, čija je aktivacija promaknuta kirurškim zahvatom, kao i infekcijom koja je tijekom operacije ušla u tijelo izvana. Takve komplikacije se obično tretiraju antimikrobnim i protuupalnim lijekovima, ali može biti neophodno provesti kirurške mjere, kao što je urinarno preusmjeravanje ili disekcija gnojnih formacija.

Osjećaj spaljivanja prilikom mokrenja, smanjena učestalost mokrenja označava disuriju

U većini pacijenata koji su prošli kroz TUR s adenomom prostate, disurija nastavi otprilike šest mjeseci nakon operacije, što je teško liječiti konzervativnim liječenjem. S gledišta urologa, ove su komplikacije najčešće posljedica neodgovarajućih kirurških taktika, budući da je najčešće disurija uzrokovana ostacima tkiva hiperplazije prostate, što narušava normalni protok mokraće. Ponekad se eliminira posljedice operacije TUR.

U znanstvenoj literaturi nema pouzdanih podataka o odnosu kirurškog zahvata TUR s adenomom prostate i kasnijoj impotenciji, međutim, te komplikacije se vide kod malog postotka muškaraca. S gledišta liječnika, ova komplikacija najčešće je uzrokovana psiho-emocionalnim stanjem pacijenta, kao i neke hormonske promjene u postoperativnom razdoblju. Ozbiljan čimbenik u pojavi impotencije je dob za pacijenta. Također, impotencija se češće primjećuje kod bolesnika koji su podvrgnuti nekoliko operacija osim TURP za BPH.

Stroga uretre je stabilna komplikacija nakon resekcije prostate s adenomom, koji se, uz sklerozu grla mjehura, u prosjeku vidi u 2-10% bolesnika. Ove komplikacije najčešće su uzrokovane mehaničkim ozljedama tijekom operacije, kao i nepotpuno uklanjanje patoloških tkiva. Cijena takve medicinske pogreške može biti visoka. Liječenje se može provesti s protuupalnim lijekovima, au slučaju njihove nedovoljne učinkovitosti preporučuje se ponoviti endoskopski zahvat.

  • Problemi s uriniranjem.

Mokraćna inkontinencija zabilježena je u oko 2% bolesnika nakon TUR kod adenoma prostate. Najčešće uzroka njegove pojave je trauma vanjskog sfinktera mjehura, ali ponekad se ti simptomi mogu pojaviti zbog neurogenskih poremećaja. Liječenje ovog poremećaja se obavlja kako s lijekovima koji utječu na tonus mišića, tako i sa metodom akupunkture i drugim fizioterapeutskim postupcima.

Razdoblje oporavka

Unatoč pozitivnoj povratnoj informaciji pacijenata o obavljenoj operaciji TUR za adenom prostate i dobrobiti, liječnici upozoravaju da konačna rehabilitacija traje prilično dugo, tijekom kojih se preporučuju stroge mjere:

  1. Dijeta. S gledišta pravilne prehrane, potrebno je u potpunosti ukloniti pikantne, slane i dimljene proizvode iz prehrane koja, uz iritaciju želuca, može uzrokovati potiskivanje na pritisak. Dijeta treba biti što je više moguće benigna, potpuno zabrana obuhvaća bilo koji alkohol, uključujući pivo.
  2. Tjelesna aktivnost. Često, pacijenti koji su oduševljeni dobrobiti nakon operacije, u najkraćem mogućem roku uče u normalnom ritmu života i počnu igrati sport. Cijena takve težnje može biti vrlo visoka. Liječnici strogo upozoravaju da postoperativno razdoblje u potpunosti eliminira bilo kakvu fizičku aktivnost, uključujući i sport. Ograničenja se primjenjuju na težine podizanja, ne možete se učitati više od jednog i pol kilograma.
  3. Unos tekućine. Nakon operacije tijelo treba dovoljno tekućine. Liječnici preporučuju piti najmanje dvije litre čiste vode dnevno tijekom razdoblja rehabilitacije, a također se mogu koristiti i diuretski napitci na temelju ljekovitog bilja.
  4. Seksualni život. Liječnici snažno savjetuju da će započeti seksualni život ranije od šest tjedana nakon operacije, jer to može uzrokovati negativne posljedice.

Unatoč pozitivnim povratnim informacijama liječnika i pacijenata, operacija TUR za adenom prostate može uzrokovati određene komplikacije. Trenutačno ova operacija dobro vlada urologima i provodi se u javnim i privatnim klinikama. Trošak TUR s adenomom prostate varira od 20.000 do 150.000 rubalja. S gledišta liječnika, ovo nije najstrašnija operacija u urologiji. Glavno pitanje pri odabiru klinike je cijena operacije i tehničke opreme bolnice.

Koje su nijanse vrijedne znanja o operaciji uklanjanja adenoma prostate i koja je složenost postupka? Što kažu recenzije onih ljudi koji su ga prenijeli?

Adenoma prostate, ili, kako bi se to znanstveno nazvali, hiperplazije prostate u posljednjim desetljećima postala je jedna od najpopularnijih bolesti muškog genitourinarnog sustava. Ova patologija se nalazi u približno petoj muškaraca starijih od 40 godina, pola u dobi od 50 godina, au 9 od 10 slučajeva pronađen je kod muškaraca starijih od 80 godina. Ova bolest poprima popis slučajeva upućivanja urologu, koji su povezani ne samo sa problemima urinacije, već i sa problemima "seksualnog zdravlja".

Adenoma prostate: uzroci, simptomi, klinička slika

Prostata je jedan od najznačajnijih unutarnjih organa, koji sudjeluje u reproduktivnoj funkciji muškaraca. S godinama se u tom tijelu mogu formirati pečati, ugrušci materije i kuglice vlakana. Ovi tumori se nazivaju hiperplazija.

Danas se ova patologija uspješno tretira i lijekovima i izravnom kirurškom intervencijom. Najvažnije je pravodobno odrediti prisutnost bolesti i započeti terapiju, a zatim se pozitivni rezultati mogu postići čak i bez intervencije kirurga.

Budući da uretra prolazi kroz prostatu, zbog porasta veličine organa, ovaj kanal je stisnut. To uzrokuje glavni simptom ove bolesti - kašnjenje u mokrenju. Obično, to postaje vidljivo kada se manje urina izlučuje u isto vrijeme, povećava se broj poticaja, a mlaz će se "nestajati" s vremenom.

Isto tako, s vremenom se mora pokušati urinirati. U tom slučaju pacijent ima nelagodu. U seksualnom životu postaje manje aktivan, erekcija se događa s teškoćama, a ne uvijek.

Među razlozima može se utvrditi uglavnom nasljedna sklonost i dob. Dob je ključni faktor, naime kod muškaraca starijih od četrdeset godina, adenoma je češća. Ne vjerujte mitovima koji spolno prenosivih bolesti, koje su ranije prenesene, mogu uzrokovati razvoj tumora. Niti je to nepravilan seksualni život.

Neki od simptoma su već imenovani, ali, osim gore navedenog, vrijedno je spomenuti sljedeće:

  • Čini se da nakon mokrenja mjehura nije bila potpuno prazna;
  • erektilna disfunkcija;
  • noćni nagon za mokrenjem;
  • Taj se postupak može prekinuti.

Kako se liječi adenomi prostate i prostate?

Obično, u početnoj fazi bolesti, kada se simptomi ne smetaju puno i izražavaju se u manjoj mjeri, pacijenti su propisani lijekovi za hiperplaziju prostate.

Ali kada bolest dostigne razinu kada nije moguće liječiti lijekove, koristite metodu kirurške intervencije. Ova metoda je učinkovitija od droga, ali ima svoje nedostatke i određene rizike, liječenje se može nazvati riskantnim.

Najpopularnije vrste adenoma prostate su:

  1. Transuretralna resekcija prostate (TUR).

Dno crta je da se specijalni uređaj, nazvan resektoskop, umetne u uretru pacijenta. Tijekom intervencije pacijent je u ležećem položaju, s razmaknutim nogama, koji su savijeni na koljenima. Pomoću ovog uređaja, umetnutog kroz vanjski otvor uretre, provodi se kirurška intervencija.

Kroz ovaj uređaj se provodi i postupak uklanjanja adenoma prostate. On je u stanju "ukloniti višak tkiva" i odmah izvršiti "cauterization" kapilara, koji počinju krvariti. Zadnja manipulacija pomaže u izbjegavanju unutarnjeg krvarenja.

Jedna od potrebnih točaka je postaviti kateter u vanjski uretru koja vodi do mokraćnog mjehura. Ova epruveta će biti uklonjena tjedan dana nakon operacije.

Transuretralna resekcija prostate (TUR) odnosi se na visoko tehnološke metode medicine koja postoji ne tako davno, ali je uspješno korištena u modernoj medicini za uklanjanje hiperplazije prostate.

Sve radnje najčešće se izvode pod općom anestezijom. Ponekad se u takvim slučajevima može koristiti spinalna anestezija.

Očigledna prednost je da se disekcija pokrivnih tkiva tijela ne koristi, što znači da će postoperativna rehabilitacija biti brža i oporavak će biti učinkovitiji, liječenje neće dugo trajati. Štoviše, nakon njega nema ožiljaka, budući da nije bilo rezova na ravnini.

Također se svodi na minimalnu dužinu boravka pacijenta u bolnici nakon operacije:

  1. Transvektni (trans-vezikularni) adenomatektomija.

Ova vrsta intervencije uključuje zarezivanje ravnine u trbušnoj šupljini. Izrađen je na području između pupka i pubisa. Tijekom otvorene kirurgije, kirurg odstranjuje sve benigne izrasline s posebnim skalpelom. Kao i nakon transuretralne resekcije prostate, kateter se nalazi u uretru.

Prednosti uključuju činjenicu da je postupak često učinkovitiji od TOUR-a. Nedostatci uključuju dulje razdoblje oporavka i ostati u postoperativnom promatranju u bolnici.

Što bi moglo biti posljedica transuteralne resekcije prostate (TUR) i transvecijskog adenomektomije?

Rizik od otvaranja unutarnjeg krvarenja. Među posljedicama je možda i najopasniji. Kao i kod bilo kakve druge intervencije, uvijek postoji rizik od krvarenja nakon uklanjanja adenoma prostate. Taj rizik ovisi o kvaliteti kirurške intervencije, kao io koagulacijskim svojstvima organizma, odnosno djelovanju funkcije koagulacije krvi.

Ako se tijekom postupka pojavi krvarenje, može se upotrijebiti transfuzijska krv koja često može biti jedini način da se životni vijek pacijenta spasi tijekom teških krvarenja zbog opasnog gubitka krvi. Postoji i rizik od začepljenja krvnih žila u zgrušanim krvnim ugrušcima, što također predstavlja rizik za život pacijenta nakon transuretralne resekcije prostate (TUR) i transvektne adenomektomije.

Statistike pokazuju da su takvi slučajevi vrlo česti, osobito kod starijih muškaraca koji su preživjeli rad kirurga.

Gidrointoksikatsiya. To je također jedna od najpopularnijih posljedica nakon uklanjanja adenoma prostate i, pored toga, jedan od najtežih. Također, ova patologija može se nazvati u medicinskoj literaturi kao TUR sindrom. Čimbenik u razvoju sindroma je otpuštanje tekućine u krv koja se koristi za čišćenje vanjske mokraćne cijevi tijekom intervencije radi uklanjanja hiperplazije prostate. Statistike o takvim komplikacijama mogu varirati u različitim izvorima, ali obično sve brojke kreću se od 0,1 do 6,7 posto. Kao što vidite, ovaj postotak je mali.

Osim toga, najmodernije tehnologije koje se koriste tijekom operacije kirurga omogućuju smanjenje nulte vjerojatnosti takve posljedice.

Zadržavanje mokraće Još jedna popularna posljedica je zadržavanje mokraće nakon intervencije, a mnogi recenzenti to kažu. Posebno je izrazito osjetio muškarci u dobi od 60 godina. Čimbenici koji izazivaju ovu posljedicu najčešće su blokada mokraćnog kanala krvnim ugrušcima. Također može biti uzrokovana kirurškom pogreškom tijekom postupka. Da biste izbjegli ozbiljne zdravstvene probleme, pacijent se mora posavjetovati s liječnikom kako bi riješio taj problem. U uvjetima moderne medicine to je lako učiniti, ali kašnjenja u rješavanju ovog problema mogu biti ozbiljnija nego što se čini. Nemojte se ustručavati rješavati hitne probleme kako biste izbjegli dodatne neugodne posljedice.

U 1-2 od 100 slučajeva kod muškaraca, urinarna inkontinencija može se promatrati kao posljedica kirurškog zahvata za uklanjanje adenoma prostate. Rijetko, ovaj fenomen ima trajnu osnovu, najčešće se javlja u slučaju jakog prenapona (psihološki ili fizički u istom stupnju). Također u češćim slučajevima, ovaj fenomen se javlja u prvih nekoliko dana nakon operacije. To je najčešća posljedica privremenog opuštanja mišića sfingera uretre. Kateter se koristi za to. Također može biti prikladno koristiti uretralne jastučiće. Mogu se liječiti drugim metodama. Ostali problemi s mokrenjem.

Ovi problemi najčešće uključuju sljedeće:

  • curenje urina;
  • bolna senzacija;
  • poteškoće u procesu.

Naravno, u osnovi takvi problemi nestaju s vremenom bez dodatne medicinske intervencije. Ako ne prođu, najvjerojatnije je kirurg napravio pogrešku tijekom operacije, i bit će nužno ponovno otići u bolnicu radi ispravljanja problema.

Zarazne bolesti. Vjerojatnost nastanka infektivnih patologija nakon operacije je uvijek vrlo visoka. Prema nekim izvješćima, to se događa u 20% slučajeva. Obično se liječe na standardne načine - antibiotike.

Opasnost leži u činjenici da se upalni procesi mogu razviti u kroničnu i povremeno se osjeća.

Ne ejakulira. Ovaj je problem vjerojatno najčešći. Neke statistike kažu da je brojka 99%. Zašto se to događa? Odgovor na to pitanje leži u činjenici da se sjeme nakon orgazma oslobađa u mjehur. U medicinskoj literaturi takva se ejakulacija naziva retrogradna. To ne šteti tijelu čovjeka, ali postoje problemi s sposobnošću da imaju djecu.

Kršenje potentnosti Takve komplikacije su razumljive, ali se javljaju u manje od 10% slučajeva. Naravno, ova moguća posljedica izaziva strah kod mnogih bolesnika. Međutim, moderna medicina čini sve što je moguće da se ta vjerojatnost smanji na nulu. Ako je postupak pripremljen i izveden ispravno, nemojte se bojati disfunkcije potencijala.

Oporavak nakon intervencije

Nakon bilo kakve operacije, pacijent će morati provesti neko vrijeme u bolnici. To se, prije svega, radi kontrole položaja katetera i reakcije organizma s njom, a drugo, da se promatra opća dobrobit pacijenta nakon bilo koje vrste operacija.

Također, bolesnik sve vrijeme uzima antibiotike u bolnici. Ovo je uobičajeni postupak nakon bilo koje operacije, a učinjeno je da se smanji vjerojatnost razvoja upalnih procesa, liječenje je jednostavno.

Nakon operacije, liječnicima se savjetuje da piju što je moguće više tekućine kako bi ubrzali proces rehabilitacije i obnove svih funkcija mokraćnog sustava čovjeka. Kod kuće, pacijentu strogo je zabranjeno bilo kakva tjelesna aktivnost, osobito dizanje utega. To se posebno odnosi na prvih tjedana nakon operacije. Morate biti posebno oprezni u vezi s vašim zdravljem. Stalna konzultacija s liječnikom je neophodna.

Povratne informacije o operaciji

  1. Nakon operacije došlo je do komplikacija - ozbiljnih problema s mokrenjem. Došlo je do boli i urinarne inkontinencije, potpune erektilne disfunkcije. Sada su urološki jastučići postali spas, ali ne znam što dalje. Jurij, 56 godina.
  2. Otac (70 godina) imao je lasersku kirurgiju u inozemstvu. Do sada, tako dobro, prolazi rehabilitaciju. Bolest je pronađena u ekstremnoj fazi, pa je operacija bila teška. Čekamo što će se dogoditi sljedeće. Sergey, 37 godina.
  3. Imam dijagnozu adenoma prostate u dobi od 40 godina, i bio je prvo liječen lijekovima, ali to nije puno pomoglo. Stoga sam konačno odlučio o kirurškoj intervenciji. Tjedan dana kasnije imenovali su TOUR. Čak i opis je zastrašujuće, ali kako čitam o posljedicama, sada se, općenito, bojim nadolazeće operacije. Anton, 42 godine.
  4. Odlučili su se operirati samo kada su prijetili razvoju raka od adenoma. Srećom, to je bilo uspješno i godinu dana bez ozbiljnih komplikacija, liječenje se lako podnosi. Zahvaljujući liječnicima zbog svoje pažnje i profesionalizma. Igor, 55 godina.

Dobar dan Imam 38 godina.
Želim čuti povratne informacije o operaciji TUR. Njezini pravi učinci, pro i kontra.
Imam u središtu prostate kalcifikacije fibroze bez ehohena, tkiva skleroze. Dijagnoza kroničnog prostatisa, vesikuloprostata. Glavne pritužbe su vrlo česte mokrenje i slaba snaga. Ja normalno ne spavam, nemojte se odmarati, neprestano trčati za toalet. Za 9 godina različitih tretmana, sve bez uspjeha.
Preporuča se pažljivo izvršiti ovu operaciju, skromno uklanjanjem skleroziranog tkiva. Podrezivat će stražnji zid vratu mjehura, to je u mom ventilu.
Isključeno je prekomjerno aktivno mjehura. Također sam ga liječio. Kažu da je takva lokalizacija i težina fibroze prilično rijetka i to mu daje česte poteze.
Prema najnovijoj veličini prostate - 46 x 22 * ​​42,3 mm - volumena 22,9 cm, bez preostalog urina.
Što mislite, hoće li biti bolje ili bolje da ne riskiraš? Možda je problem ne samo u prostati?

Kirurgija TUR adenoma prostata: postoperativno razdoblje, troškovi i recenzije

Povijest kirurškog zahvata u mokraćnom sustavu muškaraca za normalno mokrenje ima oko 2 tisuće godina, no prvi je alat za prostatu, tj. Za obrazovanje u prostatu u tunelu razvijen 1926. godine. Instrument se naziva resektoskop i djeluje na temelju najviših frekvencijskih struja. Ovaj je alat, naravno, znatno poboljšan, trenutno se koristi za izvođenje transuretralne resekcije adenoma prostate (operacija TUR), koja se, prema uvjerenjima suvremene urologije, smatra "zlatnim standardom" kirurškog zahvata. Odgovori za ovu operaciju obično su izvrsni, unatoč tome što je njezin trošak u osobnim klinikama vrlo visok. No unatoč činjenici da je TUR adenoma prostate malo traumatskog djelovanja, a strategija je dobro razvijena, postoperativno razdoblje može s vremena na vrijeme imati određene terete. Adenoma prostate, što možemo očekivati ​​od operacije?

Sadržaj stranice

1 Pogodni scenarij 2 Nepovoljan razvoj 3 Period oporavka

Pogodna skripta

U 90% muškaraca, postoperativno razdoblje nakon TUR-a s adenomom prostate nastavlja bez komplikacija, ova operacija ima izvrsne preglede bolesnika. Nakon uklanjanja katetera iz mokraćnog mjehura, koji se obično javlja 2-4 dana nakon operacije, nezdrav se može urinirati bez pomoći drugih i otpuštanje iz bolnice. Prije iscjednje, liječnici upozoravaju pacijenta da će neko vrijeme nakon TUR-a s adenomom prostate imati određene loše osjećaje, poput češćeg i bolnog mokrenja. No, ovi simptomi, zasnovani na vjerovanjima liječnika, nisu povezani s samom prostatom, već su posljedice instrumentalnog utjecaja na njega. U području operacije postoji rana koja uzrokuje teške postoperativne nelagode. Loši učinci transuretralne resekcije opravdavaju i prisutnost katetera u uretre dosta dugo vremena. Ti osjećaji, uključujući inkontinenciju, vrlo brzo prolaze. Kako bi se ubrzao proces rehabilitacije, koristi se fizioterapeutski tretman pomoću akupunkture. Ali treba shvatiti da bez obzira na vrstu operacije, uključujući transuretralnu resekciju adenoma prostate, stresno je za tijelo dečki, jer uzrokuje promjene u mikrokriženju u bubrezima. U postoperativnom razdoblju, pacijentu je propisano niz lijekova koji sprečavaju pojavu upalnih procesa prostate temeljeni na uvjerenjima općih odredbi:

Lijekovi. Alfa-blokatore. Protuupalni lijekovi.

Određena ograničenja moraju se promatrati barem mjesec dana nakon TUR za adenom prostate, jer stres može uzrokovati posljedice kao krvarenje iz postoperativne rane i urinarne inkontinencije. Rutinsko mokrenje u bolesnika se obično obnavlja u roku od 2 mjeseca.

Kao rezultat razvoja retrogradne ejakulacije, spermatozoidi se šalju u pogrešnom smjeru.

Većina muškaraca nakon operacije dolazi do retrogradne ejakulacije, tj. Tijekom seksa sperma ulazi u mjehur, ali ne i dalje. Na temelju urologije urologije, rezultat je TUR s adenomom prostate, ali se ne smatra njezinom komplikacijom. Liječenje retrogradne ejakulacije provodi se metodom akupunkture i elektrostimulacije, u nekim slučajevima se koristi plastična uretra.

Tijekom TUR kod adenoma prostate uklanja se samo tumor prostate, a sama prostata ostaje i nastavlja funkcionirati normalno, jer čak i ako je operacija uspješna, pacijentu se često savjetuje da se ispituju za standardne bolesti prostate. Potrebno je s vremena na vrijeme:

Podvrgnuti rektalnom pregledu prostate. Uzmite test za PSA. Napravite ultrazvuk.

U nekim slučajevima morate napraviti biopsiju prostate, zbog toga, pod kontrolom ultrazvuka, odabiru se točke za uzimanje uzoraka tkiva i provodi se histološki pregled. Cijena operacije varira ovisno o regiji, spektar počinje od 20.000 rubalja.

Nepovoljni razvoj

Unatoč činjenici da je u većini slučajeva kirurgija za resekciju prostate značajna, a postoperativno razdoblje nema nikakvih komplikacija, oko 10% pacijenata nakon uklanjanja tumora i dalje je suočeno s određenim poteškoćama u rehabilitaciji. Dakle, neki dečki mogu imati pogoršanje stečenog pijelonefritisa, oko 30% pacijenata nakon operacije ima azotemiju u vezi s BPH. Može biti i infekcija mokraćnog mjehura, koja povlači neugodne učinke u obliku inkontinencije i drugih problema s mokrenjem u postoperativnom periodu, povećava se temperatura pacijenta. Također su vjerojatno i drugi tereti.

Da biste vidjeli nesigurne terete i bili u stanju zaustaviti njihov razvoj, suvremena dijagnostička oprema pomaže

Temeljem uvjerenja o težini komplikacija nakon transuretralne resekcije prostate, teški krvarenje nakon operacije je više nesiguran slučaj. Povremeno, krvarenje nakon TURP prostate može biti toliko teško da je potrebna transfuzija krvi. Ovi tereti su posljedica oštećenja velikih plovila nevidljivih liječniku kroz žlijezda tkiva. Krvarenje također može uzrokovati ugrušak krvi koji se odvojio od koagulirane posude. Ove komplikacije se tretiraju na ograničen način uz pomoć hemostatičkih lijekova. S vremena na vrijeme potrebna je operacija za ispiranje šupljine mokraćnog mjehura kako bi se uklonio krvni ugrušci. Ako se krvarenje ne zaustavi, potrebna je cauterizacija plovila.

Sindrom vode intoksikacije.

Postoperativno razdoblje nakon TUR-a s adenomom može biti popraćeno takvom rijetkom, ali neugodnom komplikacijom, poput TUR sindroma, kada, nakon pranja mjehura tijekom operacije, voda ulazi u krvotok kroz lumen plovila. Ova posljedica se također naziva i sindrom intoksikacije u vodi i javlja se u oko 1% bolesnika. Simptomi TUR sindroma su mučnina, povraćanje, određena zbrka, tahikardija, pritisak kod bolesnika uvijek se povećava, a temperatura može porasti. Ako se bolesniku ne daje pažnja, sindrom može dovesti do nedostatka bubrega i šoka. Da bi se uklonio sindrom, nužno je uspostaviti ravnotežu aqua i elektrolita u tijelu, u tu svrhu propisane su diuretike (furosemid) ili lasix se dodaje u kapanje s solnim smjesama.

Infekcija i upala.

Unatoč svim dezinfekcijskim mjerama koje se koriste tijekom operacije TURP prostate za adenom i u postoperativnom razdoblju, približno jedna petina bolesnika nakon operacije može imati infekcijske i upalne komplikacije. Posljedice se mogu manifestirati kao prostatitis, akutni pijelonefritis, cistitis, akutnu upalu testisa i dodataka (orchiepididimitis) i drugih. Pacijent ima groznicu. Upala može biti uzrokovana i vlastitom mikroflora čija je aktivacija promaknuta kirurškim zahvatom i infekcijom koja je ušla u tijelo tijekom operacije. Takve terete se obično tretiraju s antimikrobnim i protuupalnim proizvodima, ali može biti neophodno izvršiti kirurške mjere kao što je apstrakcija urina ili otvaranje purulentnih formacija.

Osjećaj spaljivanja prilikom mokrenja, smanjena učestalost mokrenja označava disuriju

Praktično za sve pacijente koji su prolazili kroz TUR s adenomom prostate, oko pola godine nakon operacije, disurija i dalje postoji, što je teško liječiti. Na temelju urologije urologa, ove su komplikacije u većini slučajeva posljedica netočne kirurške strategije, jer je u većini slučajeva disurija uzrokovana ostatkom tkiva hiperplazije prostate, što narušava normalan protok urina. S vremena na vrijeme eliminirati posljedice operacije TUR se ponavlja.

U znanstvenoj literaturi nema pouzdanih podataka o odnosu operacije TUR s adenomom prostate i sljedećoj impotenciji, ali se te komplikacije opažaju u malom postotku muškaraca. Na temelju uvjerenja liječnika, u većini slučajeva ta komplikacija uzrokuje psiho-emocionalno stanje pacijenta, kao i određene hormonske promjene u postoperativnom razdoblju. Ozbiljan čimbenik u pojavi impotencije je dob za pacijenta. Također, impotencija se češće primjećuje kod bolesnika koji su podvrgnuti nekoliko operacija, ne računajući TOUR za BPH.

Ograničenje uretre je izmjerena komplikacija nakon resekcije prostate s adenom, koji se, zajedno s sklerozom vrata mjehura, u prosjeku uočava u 2-10% bolesnika. Opterećenje podataka u većini slučajeva uzrokovano je mehaničkim ozljedama tijekom operacije, kao i nepotpuno uklanjanje patoloških tkiva. Trošak takve doktorske pogreške može biti visoka. Liječenje se može provesti protuupalnim proizvodima, au slučaju njihove nedovoljne učinkovitosti preporučuje se ponoviti endoskopski zahvat.

Problemi s uriniranjem.

Mokraćna inkontinencija zabilježena je u oko 2% bolesnika nakon TUR-a za adenom prostate. U većini slučajeva, uzrok njegovog izgleda je ozljeda vanjskog sfinktera mjehura, ali s vremena na vrijeme mogu se pojaviti ti simptomi zbog neurogenskih poremećaja. Liječenje ovog poremećaja provodi se i kod lijekova koji utječu na ton mišića, te na metodu akupunkture i drugih fizioterapeutskih postupaka.

Razdoblje oporavka

Unatoč pozitivnim povratnim informacijama od pacijenata o operaciji TUR s adenom prostate i neudobnosti, liječnici upozoravaju da konačna rehabilitacija traje dosta dugo vremena, a tijekom kojih morate strogo slijediti sve savjete:

Dijeta. Na temelju uvjerenja o pravilnoj prehrani potrebno je potpuno ukloniti pikantne, slane i dimljene proizvode iz prehrane koja, osim iritacije želuca, također može uzrokovati preskakanje. Dijeta mora biti vrlo benigna, bilo kakav alkohol, uključujući pivo, zabranjen je. Tjelesna aktivnost. Često, bolesnici koji su zadovoljni dobrom zdravstvenom stanju nakon operacije, u najkraćem mogućem roku dolaze u uobičajeni ritam života i počnu se baviti sportom. Trošak takvog gorljivosti može biti vrlo visok. Liječnici strogo upozoravaju da postoperativno razdoblje u potpunosti eliminira bilo kakvu fizičku aktivnost, uključujući i sport. Ograničenja se primjenjuju na težine podizanja, ne možete se učitati više od jednog i pol kilograma. Potrošnja vode Nakon operacije, tijelo treba puno vode. Liječnici savjetuju piti više od 2 litre tijekom razdoblja rehabilitacije. čiste vode dnevno, također možete koristiti diuretikove napitke na osnovi farmaceutskih biljaka. Seksualni život. Liječnici hitno preporučuju da ne započne seksi život prije 6 tjedana nakon operacije, jer to može uzrokovati loše posljedice.

Unatoč pozitivnim povratnim informacijama liječnika i pacijenata, operacija TUR za adenom prostate može uzrokovati određene terete. Trenutačno je ova operacija savršeno ovladala urologima i provodi se u općinskim i osobnim klinikama. Cijena TUR s adenomom prostate varira od 20.000 do 150.000 rubalja. Na temelju uvjerenja liječnika, to nije najstraumatskija kirurška operacija u urologiji. Glavno pitanje pri odabiru klinike je trošak operacije i tehnološka oprema bolnice.