Search

Iz knjige našeg pacijenta Alexander Ilyin "Dortmund zvona"

Dijagnoza

Zapravo, nisam imao nikakve posebne simptome. Pa, kako to nije? Nekoliko puta navečer "prije vjetra" ustaje. Ne, ne, da, nešto poput laganog grčenja potaknut će u prostati. Opet, mlaz je izgubio svoj hrabar pritisak. Ove manifestacije najčešće se pripisuju prostatisu koji se dogodio prije mnogo godina. I kada je prikladnije, nosio sam ga, iako su s vremena na vrijeme posjetili neugodne misli.

Svake je godine ultrazvuk prostate učinio. Liječnici nisu ni pronašli trag adenoma. Prije nekoliko godina napravljena je MRI. Zatim, kao što su mi objasnili, vidjeli su u žlijezdi mali hiperplastični, ali toliko mali da nisu preporučili da se brinu zbog toga.

Tada je odlučio pratiti situaciju s markerima tumora godišnje. Nekoliko puta ga je nosio: svi pokazatelji uklapaju se u prihvatljive granice. A onda krajem lipnja dobivam rezultate testova na mojim rukama, izgledam i imam PSA (ovo je marker za rak prostate), po stopi od nula do četiri, skočio sam na sedam!

27. lipnja 2012. Srijeda. Nisam odgodio slučaj i odmah sam otišao vidjeti urologa, dobro plaćene klinike i liječnika na licu mjesta, a ne red.

29. lipnja 2012. u petak. Karen Vladimirovič iznio je rezultate dobivene iz laboratorija i zaključak ultrazvučnog skeniranja ispred njega. Počeo je s kratkim objašnjenjem.

- Dakle, tako. Ako je omjer ukupnog i slobodnog PSA manji od petnaest posto, to nije dobro. To ukazuje na veliku vjerojatnost prisutnosti maligne neoplazme prostate. Imate ovu figuru šest i pet desetina. U kombinaciji s ultrazvučnim podacima, imamo nepovoljnu prognozu za rak prostate.

Ne znam kako izgleda izvana, ali čini mi se da sam, u cjelini, dobro držao. Čini se da sam se čak i pokušao šaliti pitajući najgore pitanje u ovoj situaciji:

"Imamo li dobre vijesti?"

- Dobre vijesti. Tri cjeline. Prvo: očito, proces je bio uhvaćen u prilično ranom stadiju. Drugo: liječi. Treće: imate izbor gdje možete raditi. Želite u našem centru, žele u Moskvi, žele u inozemstvu. S prostatom sada ide u Njemačku, Izrael, u Austriju. Istina, naši su ljudi već uspjeli pokvariti Austrijance - počeli su podizati cijene... U svakom slučaju, ne bismo trebali paničariti. Potrebno je napraviti biopsiju, a samo njezinim rezultatima moguće je napraviti konačnu dijagnozu.

6. kolovoza 2012. ponedjeljak. Za rezultate biopsije, otišli smo sa suprugom Lucy. Na mjestu, kao i obično, nekoliko ljudi stomped. Imali smo sreće. Liječnik se pojavio nekoliko minuta kasnije, a nitko osim nas nije ga tvrdio.

"Neću vam donijeti nikakvo dobro." Adenokarcinom je potvrđen. Pronađeno je u tri uzorka od dvanaest. Radit će se 6. rujna. Hospitalizacija - peti.

- I operacija abdomena? - pojasnio sam.

"Ovdje ne radimo druge", uvjeravao nas je Boris Mikhailovich. "Iako bi se laparoskopija mogla učiniti u vašoj situaciji."

Abdominalna kirurgija kategorički nije odgovarala nama.

Telefon i "web"

Zahvaljujući revnosti novaka istraživača, Luda je sjeo na internet kako bi očistio zlatni pijesak potrebnih informacija, proučavajući prijedloge za pružanje medicinskih usluga odgovarajućeg profila. Supružnik je pokazao najveći interes (čitanje povjerenja) jednoj njemačko-ruskoj medicinskoj tvrtki.

"Gledaj", Luda me odvratila od televizije, "ovdje nude kirurško liječenje u Prostata centru". Centar se nalazi u Akademskoj klinici grada Dortmunda. "Ovo je najstarija i najveća urološka klinika u Njemačkoj koja radi više od stotinu godina u Njemačkoj za dobrobit svojih pacijenata... Broj pacijenata koji su nam došli za pomoć stalno raste..."

- To su uobičajene riječi, oglašavanje. Što oni konkretno predlažu?

- Tako... pa... "Glavne aktivnosti i specijalizacija: urološka onkologija, laparoskopija, kemoterapija, urinarna inkontinencija, uklanjanje kamenja iz bubrega i mokraćnog mjehura, operacija za benigne tumore prostate....". Još ih ima, ali već je jasno da oni rade laparoskopski!

- Moramo otići tamo. Štoviše, anestezija i lijekovi su barem stvarni. I uvjeti, slušajte: "Udobne jednokrevetne i dvokrevetne sobe, u njima - kupaonice, TV, radio i telefon. "

Pregovori i odobrenja

Gore navedenu medicinsku tvrtku možete kontaktirati bilo izravno, pozivom u Njemačku, ili preko njihove podružnice u Moskvi.

U Moskvi je žena odgovorila na moj poziv. Uvela se kao Svetlana Valentinovna i pristojno je bila od pomoći. Slušajući moju kratku priču: Svetlana Valentinovna, tko je, gdje je, dob, dijagnoza, potvrđena rezultatima biopsije, dala joj je odgovor:

- Mislim da vam možemo pomoći. Pošaljite nam rezultate vašeg istraživanja, PSA, ultrazvuk, biopsiju, stručno mišljenje.

10. kolovoza 2012. u petak. Tri dana kasnije, pozvali su me iz Moskve i zamolili da pogledam u moj e-mail. Pogledao sam. Tamo je pronašao otpremu. To je bila medicinska ponuda tvrtke.

Glavne točke teksta koji su zauzeli cijelu stranicu bili su kako slijedi. Liječenje je bilo ponuđeno u Prostate centru u klinici Dortmund. Profesor Truss, jedan od najboljih uro-onkologa u Europi, djelovat će.

Početak istraživanja je dvanaesti rujan.

10. rujna 2012. ponedjeljak. U zračnoj luci Dusseldorf, brzo smo pronašli Yevgenya Lvovicha. Čekao nas je u dvorani s znakom "Medicinska tvrtka" u njegovim rukama. Svetlana Valentinovna iz Moskve unaprijed je obavijestila da će nas upoznati i odvesti ga u hotel u Dortmundu. Iz njemačkog ureda Medicinske tvrtke, pored imena i patronimike sastanka osobe, prijavili su svoj broj mobitela.

Eugene nam je pomogao u dizajnu hotela, predao telefon s lokalnom SIM karticom i otišao, obećavajući da nas sazna u jedanaest sutra.

11. rujna 2012. Utorak. Klinička bolnica "Nord" grada Dortmunda je multidisciplinarna. Stoga je publika iz "voljne" vrlo mješovita: posjetitelji pacijenata, korisnici invalidskih kolica sa žbukama, pacijenti s pincetama, s ortopedskim ovratnicima, zavoji na glavi i zavezani nosači.

Ured profesora Trusa nalazi se na trećem katu. Idemo gore na dizalu.

Profesor je ustao sa stola i pozdravio nas. Nosio je bijeli ogrtač, noseći laganu košulju čiji je ovratnik pooštrio prelijepu prugastu kravatu. Sjeli smo za stol.

- Upoznali smo se s rezultatima Vašeg ispitivanja u Rusiji i, nažalost, prisiljeni su potvrditi dijagnozu koja se tamo dogodila. Naša je klinika specijalizirana za takve probleme. Sutra ćemo vas hospitalizirati, provesti dodatne preglede i potrebnu obuku. Operacija će biti zakazana za dan poslije sutra.

- laparoskopska kirurgija? - samo u slučaju da sam to odredio.

"U našoj klinici, većina operacija uklanjanja prostate vrši se pomoću minimalno invazivne kirurgije. Kirurgija abdomena imamo rijetkost. Oni su iznimka, a ne pravilo.

Nakon raspoloženja predstojeće bitke za moj život, pojasnio sam profesoru CD s rezultatima računalne tomografije i stakla s pripremanjem dobivenim rezultatima biopsije koju sam donio iz Krasnodara. Obećao je da će "čaše" odmah prebaciti na svoje specijaliste za dodatna istraživanja jer ovdje ne vjeruju u zaključke svojih stranih kolega.

12. rujna 2012. Srijeda. U devet ujutro smo bili u hitnoj sobi klinike. Nalazi se u ogromnoj dvorani prvog kata. Za pet ljudi koji žive red je radio dva registra sustava Windows. Na ovom je izletu brzo pucao. Rezultat "kviza" bio je bijela traka tanke plastike s mojim imenom, prezimenom, datumom rođenja i pravokutnim rešetkastim crtičnim kodom. Pokazalo se da je narukvica, a on bi trebao ostati na ruci cijelo vrijeme boravka u klinici. Zašto? Pa, na primjer, da liječnik na dužnosti ili medicinske sestre mogu brzo dobiti sve potrebne informacije o pacijentu, o svim imenovanjima i preporukama liječnika bez obzira na stanje bolesnika, neka samo spava ili blijedi.

Na jednom od dva vrlo prostrana dizala (treći je samo za osoblje klinike) idemo na sedmi kat. Desno od mjesta dizala nalazi se Odjel za urologiju: "Postaja ND7".

Eugene nas pouzdano vodi u hodnik. Ljudi u bijelim kaputima koji su naišli na nas pozdravljaju nekoga uoči moje prtljage na kotačima ohrabrujući se nasmiješujući.

- Za sada se i naseliti, - najavio je naš vodič prevoditelj. - Čaj, kava koju želiš?

Soba u kojoj smo morali dok je vrijeme bila, bila je duga, dvadeset četvornih metara, soba. Na svakom se stolu nalaze dvije ili tri stolice, mnoštvo plastičnih ladica s mineralnom gaziranom vodom u zelenim staklenim bocama blizu lijevog zida i stola na ulazu. Na prednjoj strani: šalice, tanjurići, kutije s setom čajnih štapića, limenku instant kave i smiješnim električnim čajnikom koji je zbog cilindričnog oblika i veličine ono što želim nazvati "cisternom".

Trebalo je oko četvrt sata. Na našem se stolu pojavio mladić u bijeloj kaputi. Mladi se se upoznao kao zaposlenik Odjela za urologiju i rekao da mu je upućen provesti osnovni ispit i upoznati me s nadolazećim događajima. Eugene i ja smo ga slijedili, ostavljajući Lyudmila u "čajnoj sobi".

Ispitivanje je provedeno u sobi za liječenje. Nije imao puno vremena, ali u teorijskom dijelu razgovora mladi urolist je u osnovi ponovio ono što je profesor Truss rekao dan prije i pitao o istim pitanjima. Danas me je tijekom dana zatražio da provodim niz studija i pripremnih aktivnosti, operaciju - ujutro.

Čim se vratimo u "čajnu sobu", gospođa u sestričkoj sestri dolazila je s porukom da "Herr Ilyin može zauzeti svoje mjesto u odjelu". Komora, kao i sve ostalo u ovom odjelu, bila je dvostruka. Istina, sad je to bio samo jedan krevet. Moj. Mislili smo, da smo postavili najmanje pet kreveta u odjelu takvog područja.

Sestra je uklonila plastičnu foliju koja pokriva krevet i ponudila da bude postavljena. Krevet je bio stvaranje inženjeringa. S tužnošću vladine strukture tipa "bolničkog kreveta" ovaj uređaj je povezivao samo svrhu: služiti kao krevet za pacijenta. Približno i seljački kolica i moderni automobil spajaju svoju misiju: ​​prijevoz vozača i prtljage od mjesta do mjesta.

Usput, spomenuti krevet imao je kotače. I, kao što sam ubrzo bio uvjeren, također je služila kao gurney, što je lišilo lokalno medicinsko osoblje priliku da sudjeluje u tako uobičajenim za svoje ruske kolege postoperativne zabave kao što je povlačenje pacijenta s gurney na krevet.

U stacionarnom položaju, krevet je bio spojen na električnu mrežu, a kompleksni hidraulički sustav dopuštao pacijentu da prilagodi svoj položaj. U tu je svrhu bila postavljena posebna konzola na jednoj od graničnih ručica. Želite li napraviti krevet viši ili niži od poda? Pritisnite gumb. Ako gurnete još jedan, dio kreveta na glavi kreće se pod pravim kutom, a vi već sjedite: jedete, čitajte, gledajte televiziju. Treći gumb vam omogućuje da sakupite neku vrstu harmonika od madraca, što vam čini da vam pustolovina izgleda kao stomatološka stolica.

Oko četiri poslijepodneva posjetio nam je dr. Prokofiev. Ustao sam s kreveta kako bih upoznala onu koja je ušla. Mladić od oko trideset i trideset i pet godina, lijepih, s naočalama.

- Moje ime je Denis Anatolyevich, - rekao je pozdravljajući se.

- Ilyin, iz Krasnodara, - upoznao sam se.

"Sutra s profesorom Truss ćemo raditi na tebi." Pogledali smo rezultate biopsije koju ste donijeli sa sobom. Situacija je složenija nego što je činilo vašim stručnjacima koji su zaključili. Pronašli smo stanice adenokarcenoma ne tri, kao što je navedeno u njima, ali u osam uzoraka od dvanaest. I Gleason: prosječno sedam, u jednom uzorku osam. Stoga ćemo ukloniti ne samo žlijezdu, već i dio okolnog tkiva, uključujući i obližnje limfne čvorove.

13. rujna 2012. Četvrtak. Oko petnaest minuta i sedam godina dobio sam buđenje. Gospođa Blonde stavila je elektronički termometar u uho. Pet sekundi kasnije, squeaked, prikazuje trideset šest i šest. Žena smeđe kose ubrizgava u podlakticu špricu veličine igračaka. Na moje pitanje: "Što je ovo?" - kratko je odgovorio, ali jasno: "Antitromboza"...

- Gutenmorgen! - Pozdravio sam nedavni anesteziolog i njegove asistente.

Morgen! - neodoljivo su odjekivali, bili su spremni priprema za uranjanje pacijenta, to sam ja, u spasivan san.

reanimacija

Prvo su došle glasine. Prošlo je neko vrijeme prije nego što je monoton "bu-bu-bu-bu-bu..." pretvoren u artikulirani govor.

- Dobro jutro! Probudi se! - ovo sam ja.

"Dobro jutro. "- iz nekog je razloga činilo mi se da bi stvar trebala biti u večernjim satima.

Dr. Prokofiev je mahnuo rukom, kao da pokušava raspršiti blatnjavi veo ispred mojih očiju.

- Operacija je bila uspješna. Tumor je uklonjen. U redu je.

Jutro drugog dana

14. rujna 2012. petak. U kutiji za reanimaciju bilo je tri ili četiri čudesna kreveta. Bolesnici koji su ih okupirali bili su povezani s uređajima na kojima ne razumijem ništa, pa se samo moglo nagađati o njihovoj svrsi. Na malim monitorima, baš kao iu filmovima, prikazivale su se višestruke linije koje odražavaju našu državu.

Početkom četvrtog, naša je komora bila puna ljudi u bijelim kaputima. Uoči vikenda, rukovodstvo podružnice provelo je krug. Bio je profesor Truss, dr. Prokofiev, nedavno mlada mršava urologa koji je provodio početni pregled na dan hospitalizacije, i još par ljudi, uključujući medicinsku sestru na dužnosti.

15. rujna 2012. u subotu. Probud je bio brz i odlučan, poput rada skupine posebnih snaga. Nakon što su čuvali svoje "Morgen", sestre su me napale s dvije strane. Dok je jedan dan u ramenu bio raširen "antitrombozom", drugi je uperio termometar, koji je odmah cvilio, dajući optimističan trideset i šest i osam. Doručak je bio poslužen na osam nula. Jutro je obilježio još jedan ugodan događaj. Liječnik koji je bio na dužnosti, nakon ispitivanja mene, dao je zapovijed za uklanjanje mojih ručnih i cervikalnih katetera, kao i za uklanjanje drenaže: već je imao čistu limfnu čeljust.

17. rujna 2012. ponedjeljak. Termometar u uhu, injekcija "antitromboze" u ramenu: započeo je novi dan, započeo je novi tjedan. Ostavivši "sestre za brzu reakciju" kako bih popravio krevet, otišao sam koracima vjetra duž hodnika. Nakon doručka, vrijeme je da očistite sobu. Svaki dan u određeno vrijeme, naša kuća prolazi ovaj postupak. Postupak ciljanja (ili još uvijek održavanja?) Čistoća je ukupno. Za početak, sve vodoravne i okomite površine stolova, stolica, police, bočnih zidova i naslona kreveta, noćnih stola, svjetiljki, pa čak i slikanja visi na zidovima se brišu iz prašine. Nakon toga slijedi mokro čišćenje poda nakon čega se briše kako bi se uklonila suvišna vlažnost. Na kraju, središte bitke za čistoću se premješta u kupaonicu nekoliko minuta, a nakon mirne "fiderzein" vrata u komoru su zatvorena s leđa.

Kad sam saznao da je za čišćenje podova u odjeljku za svaku komoru koristio svoju vlastitu odijeljenu krpe, koja se nakon čišćenja prostorije prepusti za pranje, činilo mi se da sam upravo stavio po strani jedan od sovjetskih popularnih znanstvenih časopisa.

18. rujna 2012. Utorak. Ne, dečki, nakon svega, sjedenje je ukusnije! Došao sam do takvog dubokog zaključka za doručak. Danas sam pojeo po prvi put sjediti.

Doktor Prokofiev se pojavio u odjelu.

- Dobro si! Tumor je potpuno uklonjen. Nije prošla kapsulu. Sada ste zdrava osoba! Čestitam.

Bio sam zapanjen i pokušao sam pronaći nešto za reći. Vjerojatno je to bio stupor izazvan akutnim osjećajem sreće.

22. rujna 2012. Subota. Čak i vikendom, život odjeljenja bio je u tijeku: "anti-thrombotic" ubrizgavanje ramena, termometar u uhu i dovođenje kreveta u red. Nakon šetnje niz hodnik, kavu i doručak - odmorite se u vodoravnom položaju.

U komori se borba za čistoću u punom zamahu. Ja sam gledao. Luda je došla i otišli smo na šetnju. Danas ću proširiti prostor do granica parka koji okružuje kliniku!

23. rujna 2012. Nedjelja. Čini se da nedjeljom u Dortmundu zvuče posebno lijepo. Ugodan zvuk duše prolijeva kroz otvoreni prozor bolničkog odjela. Čini se da se zvona čuju iz različitih dijelova grada.

25. rujna 2012. Utorak.

Tijekom jutarnjeg obilaska, u nedostatku profesora, prijavio sam dr. Prokofievu da se osjećam dobro. Denis Anatolyevich je rekao da je sretan zbog mene i da se sada mogu odmarati i pripremiti.

Na stazi mi je dodijeljena određena količina materijalnih vrijednosti u obliku paketa brtvila, mjehurića od Obstinola M, lijekova protiv bolova, antibiotskih ploča i već prethodno nosjenih elastičnih čarapa i vlaknastih gaćica. Preporuča se da ne skidate čarape do kraja leta.

Na kraju radnog dana, čak je i profesor Truss došao, što je prilično iznenađujuće i zadovoljno. Htio sam brzo oporavak i dobar put kući.

Recenzije nakon uklanjanja prostate

Muško zdravlje važan je aspekt ne samo za fizičko stanje, već i za psihu. Promjene u funkcioniranju genitalnih organa uočenih urološkim bolestima. Najčešći od ovih su patologije prostate. Prostata pruža normalnu ejakulaciju kod muškaraca i doprinosi blokiranju izlaza iz mjehura tijekom ejakulacije. Bolesti prostate mogu biti povezane s upalnim, hiperplastičnim i onkološkim procesima. Često je metoda liječenja uklanjanje prostate. Unatoč radikalizmu metode, u nekim slučajevima, operacija se smatra jedinom opcijom.

Uklanjanje prostate provodi se u slučajevima kada je konzervativna terapija nemoćna. U većini slučajeva, ovo je proces raka. Ponekad se izvodi prostatektomija za benignu hiperplaziju prostate. Povećanje u tijelu zbog upale ne odnosi se na razloge operacije. Istaknute su sljedeće indikacije za uklanjanje prostate:

  1. Početne faze raka prostate.
  2. Kalkulirani prostatitis je praćen poremećajima urinacije i hematurija.
  3. Benigna hiperplazija organa - adenoma.

Rak se smatra glavnim znakom za uklanjanje organa. Prostatectomija se provodi samo u fazi 1 i 2 bolesti. U tim je slučajevima onkološki proces ograničen na tkivo prostate. Ako ne uklonite prostatu pravodobno, rak se može proširiti po tijelu. Operacija se obavlja muškarcima mlađoj od 70 godina, jer su somatske patologije kontraindikacije u njegovoj provedbi.

Adenomi prostate dovode do porasta organa. Kao rezultat ove bolesti, zapaženo je seksualna slabost i oštećenje mokrenja. S progresijom benigne hiperplazije i nedostatkom učinkovitosti terapijskih tretmana, provodi se prostatektomija.

Postoji nekoliko načina uklanjanja prostate. Izbor metode ovisi o prevalenciji patologije. Uklanjanje organa može biti potpuna i djelomična. Opcije kirurške intervencije uključuju:

  1. Transuretralna resekcija prostate. Karakterizira ga djelomično uklanjanje tkiva, koje se proizvodi kroz uretru. Razdvajanje se izvodi laparoskopski. To se provodi s benignom hiperplazijom prostate.
  2. Incizija prostate. Takva kirurška intervencija uključuje disekciju tkiva u tijelu. To vam omogućuje širenje lumena uretre i sprečavanje kompresije uretre. Urezana je u prsištu prostate, ali organ se ne uklanja.
  3. Radikalna prostatektomija. To se provodi s tumorskim oblikovanjem i teškom benignom hiperplazijom. Žlijezda se uklanja zajedno s limfnim čvorovima. Pristup tijelu može biti drugačiji - perinealni, supra - i retinal. Otvorena operacija je opasni razvoj komplikacija.
  4. Laserska intervencija. Smatra se poželjnim jer smanjuje rizik od krvarenja. Uklanjanje prostate laserom provodi se benignom hiperplazijom žlijezde. Postoji nekoliko tehnika za ovu manipulaciju. Među njima su isparavanje (isparavanje), enukleacija i laserska resekcija adenoma.

Trenutačno se preferiraju manje traumatski kirurški postupci. To uključuje lasersko uklanjanje adenoma, transuretralna resekcija. Međutim, u nekim slučajevima nije moguće zamijeniti otvorenu operaciju s drugim metodama.

Uklanjanje prostate je radikalni tretman koji je popraćen brojnim zdravstvenim rizicima. To uključuje komplikacije ranog i kasnog postoperativnog razdoblja. Među njima - kršenje procesa mokrenja i ejakulacije. Nakon uklanjanja adenoma prostate s laserom i transuretralnom resekcijom, rizik od ovih komplikacija je smanjen u usporedbi s otvorenom operacijom.

Ova operacija je stres za cijelo tijelo. Stoga, nakon toga postoje kršenja funkcioniranja urogenitalnog sustava. Normalno, oni postupno prolaze. U 2-10% slučajeva prekršaji ostaju. Negativni učinci prostatectomije uključuju:

  1. Mokraćna inkontinencija.
  2. Nedostatak ejakulacije tijekom spolnog odnosa.
  3. Neplodnost.
  4. Disfunkcija erekcije.
  5. Upalni procesi u zdjelici.

Kako bi se spriječile razvoj ovih komplikacija, stanje pacijenta prati se u prvim danima nakon uklanjanja prostate. Prilikom pražnjenja treba se pridržavati preporuka urologa. To će pomoći smanjiti rizik kasnih komplikacija.

Tijekom prvih dana nakon prostatectomije stanje pacijenata je ozbiljno. To je zbog gubitka krvi i promjena u radu urinarnih organa. U ovom trenutku postoji opasnost od razvoja sljedećih komplikacija:

  1. Infekcija rana i prodiranje klica. Stanje pacijenta je ozbiljna, groznica, lokalna upala i znakovi peritonealne iritacije.
  2. Krvarenje - javlja se u 2,5% slučajeva.
  3. Obturiranje uretre krvnim ugrušcima, pojava stenova.
  4. Opuštanje sfinktera mjehura. Normalno, ovaj simptom prolazi sam po sebi. Opuštanje mišića dovodi do inkontinencije.

Dijagnoza ranih komplikacija provodi medicinsko osoblje u bolnici. U slučaju razvoja akutnih stanja potrebna je pomoć kirurga.

Rani postoperativni period je nekoliko dana (5-7 dana). Tijekom tog vremena, pacijentovo stanje se vraća na normalno, pojavljuje se samo uriniranje. Međutim, potpuni oporavak nakon uklanjanja raka prostate ili adenoma može doći samo za nekoliko mjeseci. Ovisno o dobi pacijenta, karakteristikama njegovog tijela i načinu operacije. Kako bi se ubrzao rehabilitacija i smanjio rizik od kasnih komplikacija, treba slijediti sljedeće smjernice:

  1. Da li gimnastika za jačanje mišića zdjelice. Kegelove vježbe pomoći će vratiti proces mokrenja u normalu. Gimnastika je izmjena napetosti i opuštanja pubičnog mišića.
  2. Vibroterapija i masaža.
  3. Upotreba elektrostimulatora ili usisavača vakuuma.

Nakon prostatectomije, teške predmete težine više od 3 kg ne smiju se podići. Također se ne preporučuje da se uključe u sjedeći rad i voze automobil. Hrana bi trebala biti frakcijska, s prevladavanjem lako probavljivih ugljikohidrata i proteina.

Uklanjanje prostate često dovodi do poremećaja mokrenja. U prvih dana nakon operacije, kateter se umetne u uretru. Potrebno je za evakuaciju tekućine iz mjehura. Nakon nekoliko dana ili tjedana, kateter je uklonjen. Zbog slabosti mišića zdjelice, mokrenje je teško kontrolirati. No, postupno se proces poboljšava. Kako bi se ubrzala rehabilitacija, potrebno je napraviti gimnastiku, spa tretman je koristan.

3 mjeseca nakon prostatectomije pacijent može početi seksati. Po ovom trenutku mišići zdjelice trebali bi se oporaviti. U nekim slučajevima pacijenti imaju retrogradnu ejakulaciju. Seminalna tekućina se izlučuje, ali ulazi u lumen mjehura. Ovaj fenomen nije opasan, ali sprečava začeće. Da biste se riješili ovog simptoma, primijenite vibrirajuće i vakuumske erekcije. Kada je erektilna disfunkcija propisala lijekove koji sadrže sildenafil. To uključuje lijekove "Cialis", "Viagra".

Liječnici kažu da je prostatectomija složena operacija koja bi trebala biti izvedena samo kada je to potrebno. Kada se adenom prostate ne preporučuje potpuno uklanjanje organa, bolje je izvršiti resekciju ili lasersku isparavanja. Oporavak od prostatectomije postupno se javlja, pa je potrebno slijediti upute urologa i biti strpljivi.

Dobro došli! Zainteresirani su za pitanje - tko je ikada odlučio ukloniti prostatu prostatom. Već sam očajna zbog palačinke, a neplodnost i urinarna inkontinencija nekako se uopće ne plaše. Obično sam iz ovog stanja, ne mogu raditi. Mislim da bi bilo bolje hodati u pelene, ali ne mučiti. U medicinskim krugovima vjeruje se da nije učinkovit. Zainteresirani ste za pitanje - može li se doista ozlijediti nakon uklanjanja? Ja osobno pijem cijelo vrijeme, nikad želju za mokrenjem prolazi - to samo čini vam nešto posve bezvrijedno. Potrebno je raditi i hraniti obitelj, ne znam kako to učiniti s tako žilavim. Nakon sutra idem u neurolog, možda se i smiriti. Tko još ima tu ideju? ili sam ja jedini? Bilo je 4 urologa - dijagnoza kao i uvijek CPPS, Hron cistitis. Bilo bi bolje da je pas umro od nebudu. Općenito, pitanje - tko je prakticirao radikalne metode liječenja?

Povijest kirurških intervencija u muškom genitalnom sustavu za vraćanje normalnog uriniranja je oko dvije tisuće godina, ali prvi je alat za prostatu, tj. Za formiranje tunela u prostati, razvijen 1926. godine. Instrument se naziva resektoskop i djeluje na temelju visokofrekventnih struja. Ovaj je alat, naravno, značajno poboljšan i trenutno se koristi za transuretralnu resekciju adenoma prostate (operacija TUR), koja se smatra "zlatnim standardom" kirurgije s gledišta moderne urologije. Odgovori na ovu operaciju obično su dobri, unatoč činjenici da je cijena u privatnim klinikama vrlo visoka. No unatoč činjenici da TUR s adenomima prostate smatra minimalno traumatičnom operacijom, a taktika je dobro razvijena, postoperativno razdoblje može ponekad imati određene komplikacije. Adenoma prostate, što možete očekivati ​​od operacije?

U 90% muškaraca, postoperativno razdoblje nakon TUR s adenomom prostate nastavlja bez ikakvih komplikacija, ova operacija ima dobre preglede bolesnika. Nakon uklanjanja katetera iz mokraćnog mjehura, koji se obično javlja 2-4 dana nakon operacije, pacijent može sami urinirati i otpustiti iz bolnice. Prije iscjednje, liječnici upozoravaju pacijenta da će TUR s vremenom nakon adenoma prostate imati određene negativne osjećaje, poput čestih i bolnih mokrenja. Ali ti simptomi, s gledišta kirurga, nisu povezani s prostatom, već su posljedice instrumentalnog utjecaja na njega. U području operacije postoji rana koja uzrokuje teške postoperativne nelagode. Neugodni učinci transuretralne resekcije također su zbog prisutnosti katetera u uretre dosta dugo vremena. Ti osjećaji, uključujući urinarnu inkontinenciju, prilično brzo prolaze. Kako bi se ubrzao proces rehabilitacije, koristi se fizioterapeutski tretman koji koristi metodu akupunkture. Ali treba imati na umu da je svaka operacija, uključujući transuretralnu resekciju adenoma prostate, stres za tijelo muškaraca, jer uzrokuje promjene mikrokriženja u bubrezima. U postoperativnom razdoblju pacijentu je propisano niz lijekova koji sprečavaju pojavu upalnih procesa prostate u smislu općih odredbi:

  • Antibiotici.
  • Alfa-blokatore.
  • Protuupalni lijekovi.

Određena ograničenja moraju se promatrati barem mjesec dana nakon TUR za adenom prostate, budući da stres može uzrokovati posljedice kao što je krvarenje iz postoperativne rane i urinarne inkontinencije. Uobičajena mokrenja u bolesnika obično se obnavlja u roku od dva mjeseca.

U gotovo svim ljudima dolazi do retrogradne ejakulacije nakon operacije, tj. Tijekom spolnog odnosa, sperma ulazi u mjehur i ne izlazi. S gledišta urologije, to je rezultat TUR s adenomom prostate, ali se ne smatra njezinom komplikacijom. Liječenje retrogradne ejakulacije provodi se metodom akupunkture i elektrostimulacije, u nekim slučajevima se koristi plastična uretra.

Tijekom TUR kod adenoma prostate uklanja se samo tumor prostate, a sama prostata ostaje i nastavlja funkcionirati normalno, pa čak i ako je operacija uspješna, preporučuje se redovito pregledavanje bolesnika za standardne bolesti prostate. Povremeno je potrebno:

  1. Podvrgnuti rektalnom pregledu prostate.
  2. Uzmite test za PSA.
  3. Napravite ultrazvuk.

U nekim slučajevima potrebno je napraviti biopsiju prostate, zbog toga, pod kontrolom ultrazvuka, odabiru se točke za uzimanje uzoraka tkiva i provodi se histološki pregled. Trošak operacije varira ovisno o regiji, raspon polazi od 20.000 rubalja.

Unatoč činjenici da najčešće operacija za resekciju prostate je dobro i postoperativno razdoblje nema komplikacija, oko 10% pacijenata nakon uklanjanja tumora i dalje suočava s nekim poteškoćama u rehabilitaciji. Na primjer, neki muškarci mogu doživjeti pogoršanje kroničnog pijelonefritisa, a približno 30% pacijenata nakon operacije može iskusiti azotemiju u vezi s BPH. Također je moguća infekcija mokraćnog mjehura, što uzrokuje neugodne posljedice u obliku urinarne inkontinencije i drugih problema s mokrenjem u postoperativnom razdoblju, raste temperatura pacijenta. Moguće su i druge komplikacije.

S gledišta težine komplikacija nakon transuretralne resekcije prostate, masivan krvarenje nakon operacije najopasniji je slučaj. Ponekad krvarenje nakon TURP prostate može biti tako teško da je potrebna transfuzija krvi. Te komplikacije rezultat su oštećenja velikih krvnih žila koje su kirurga nevidljive kroz žlijezda tkiva. Krvarenje također može uzrokovati ugrušak krvi koji se odvojio od koagulirane posude. Ove komplikacije liječe se konzervativno pomoću hemostatičkih lijekova. Ponekad je potrebna operacija za pranje šupljine mokraćnog mjehura kako bi se uklonila krvne ugruške. Ako se krvarenje ne zaustavi, potrebna je cauterizacija plovila.

  • Sindrom vode intoksikacije.

Postoperativno razdoblje nakon TUR s adenomom može biti popraćeno takvom rijetkom, ali neugodnom komplikacijom kao i TUR sindromom, kada se nakon operacije mokraćnog mjehura tijekom operacije ulazi voda u krvotok kroz lumen plovila. Ova posljedica se također naziva sindrom vodene intoksikacije i javlja se u oko 1% pacijenata. Simptomi TUR sindroma su mučnina, povraćanje, neka zbunjenost, tahikardija, pacijent je stalno skakanje, temperatura može porasti. Ako se pacijent ne liječi na vrijeme, sindrom može dovesti do zatajenja bubrega i šoka. Da bi se uklonio sindrom, potrebno je normalizirati ravnotežu vode i elektrolita u tijelu, u tu svrhu propisani su diuretici (furosemid) ili lasix se dodaje u kapanje slanim otopinama.

Unatoč svim antiseptičkim mjerama koje se koriste tijekom operacije TURP prostate za adenom i u postoperativnom razdoblju, približno jedna petina bolesnika nakon operacije može doživjeti zarazne upalne komplikacije. Posljedice se mogu manifestirati kao prostatitis, akutni pijelonefritis, cistitis, akutnu upalu testisa i dodataka (orchiepididimitis) i drugih. Pacijent ima groznicu. Upala može biti uzrokovana i vlastitom mikroflora, čija je aktivacija promaknuta kirurškim zahvatom, kao i infekcijom koja je tijekom operacije ušla u tijelo izvana. Takve komplikacije se obično tretiraju antimikrobnim i protuupalnim lijekovima, ali može biti neophodno provesti kirurške mjere, kao što je urinarno preusmjeravanje ili disekcija gnojnih formacija.

U većini pacijenata koji su prošli kroz TUR s adenomom prostate, disurija nastavi otprilike šest mjeseci nakon operacije, što je teško liječiti konzervativnim liječenjem. S gledišta urologa, ove su komplikacije najčešće posljedica neodgovarajućih kirurških taktika, budući da je najčešće disurija uzrokovana ostacima tkiva hiperplazije prostate, što narušava normalni protok mokraće. Ponekad se eliminira posljedice operacije TUR.

U znanstvenoj literaturi nema pouzdanih podataka o odnosu kirurškog zahvata TUR s adenomom prostate i kasnijoj impotenciji, međutim, te komplikacije se vide kod malog postotka muškaraca. S gledišta liječnika, ova komplikacija najčešće je uzrokovana psiho-emocionalnim stanjem pacijenta, kao i neke hormonske promjene u postoperativnom razdoblju. Ozbiljan čimbenik u pojavi impotencije je dob za pacijenta. Također, impotencija se češće primjećuje kod bolesnika koji su podvrgnuti nekoliko operacija osim TURP za BPH.

  • Kontrakcija uretre.

Stroga uretre je stabilna komplikacija nakon resekcije prostate s adenomom, koji se, uz sklerozu grla mjehura, u prosjeku vidi u 2-10% bolesnika. Ove komplikacije najčešće su uzrokovane mehaničkim ozljedama tijekom operacije, kao i nepotpuno uklanjanje patoloških tkiva. Cijena takve medicinske pogreške može biti visoka. Liječenje se može provesti s protuupalnim lijekovima, au slučaju njihove nedovoljne učinkovitosti preporučuje se ponoviti endoskopski zahvat.

  • Problemi s uriniranjem.

Unatoč pozitivnoj povratnoj informaciji pacijenata o obavljenoj operaciji TUR za adenom prostate i dobrobiti, liječnici upozoravaju da konačna rehabilitacija traje prilično dugo, tijekom kojih se preporučuju stroge mjere:

  1. Dijeta. S gledišta pravilne prehrane, potrebno je u potpunosti ukloniti pikantne, slane i dimljene proizvode iz prehrane koja, uz iritaciju želuca, može uzrokovati potiskivanje na pritisak. Dijeta treba biti što je više moguće benigna, potpuno zabrana obuhvaća bilo koji alkohol, uključujući pivo.
  2. Tjelesna aktivnost. Često, pacijenti koji su oduševljeni dobrobiti nakon operacije, u najkraćem mogućem roku uče u normalnom ritmu života i počnu igrati sport. Cijena takve težnje može biti vrlo visoka. Liječnici strogo upozoravaju da postoperativno razdoblje u potpunosti eliminira bilo kakvu fizičku aktivnost, uključujući i sport. Ograničenja se primjenjuju na težine podizanja, ne možete se učitati više od jednog i pol kilograma.
  3. Unos tekućine. Nakon operacije tijelo treba dovoljno tekućine. Liječnici preporučuju piti najmanje dvije litre čiste vode dnevno tijekom razdoblja rehabilitacije, a također se mogu koristiti i diuretski napitci na temelju ljekovitog bilja.
  4. Seksualni život. Liječnici snažno savjetuju da će započeti seksualni život ranije od šest tjedana nakon operacije, jer to može uzrokovati negativne posljedice.

Unatoč pozitivnim povratnim informacijama liječnika i pacijenata, operacija TUR za adenom prostate može uzrokovati određene komplikacije. Trenutačno ova operacija dobro vlada urologima i provodi se u javnim i privatnim klinikama. Trošak TUR s adenomom prostate varira od 20.000 do 150.000 rubalja. S gledišta liječnika, ovo nije najstrašnija operacija u urologiji. Glavno pitanje pri odabiru klinike je cijena operacije i tehničke opreme bolnice.

Koje su nijanse vrijedne znanja o operaciji uklanjanja adenoma prostate i koja je složenost postupka? Što kažu recenzije onih ljudi koji su ga prenijeli?

Adenoma prostate, ili, kako bi se to znanstveno nazvali, hiperplazije prostate u posljednjim desetljećima postala je jedna od najpopularnijih bolesti muškog genitourinarnog sustava. Ova patologija se nalazi u približno petoj muškaraca starijih od 40 godina, pola u dobi od 50 godina, au 9 od 10 slučajeva pronađen je kod muškaraca starijih od 80 godina. Ova bolest poprima popis slučajeva upućivanja urologu, koji su povezani ne samo sa problemima urinacije, već i sa problemima "seksualnog zdravlja".

Prostata je jedan od najznačajnijih unutarnjih organa, koji sudjeluje u reproduktivnoj funkciji muškaraca. S godinama se u tom tijelu mogu formirati pečati, ugrušci materije i kuglice vlakana. Ovi tumori se nazivaju hiperplazija.

Danas se ova patologija uspješno tretira i lijekovima i izravnom kirurškom intervencijom. Najvažnije je pravodobno odrediti prisutnost bolesti i započeti terapiju, a zatim se pozitivni rezultati mogu postići čak i bez intervencije kirurga.

Budući da uretra prolazi kroz prostatu, zbog porasta veličine organa, ovaj kanal je stisnut. To uzrokuje glavni simptom ove bolesti - kašnjenje u mokrenju. Obično, to postaje vidljivo kada se manje urina izlučuje u isto vrijeme, povećava se broj poticaja, a mlaz će se "nestajati" s vremenom.

Među razlozima može se utvrditi uglavnom nasljedna sklonost i dob. Dob je ključni faktor, naime kod muškaraca starijih od četrdeset godina, adenoma je češća. Ne vjerujte mitovima koji spolno prenosivih bolesti, koje su ranije prenesene, mogu uzrokovati razvoj tumora. Niti je to nepravilan seksualni život.

Neki od simptoma su već imenovani, ali, osim gore navedenog, vrijedno je spomenuti sljedeće:

  • Čini se da nakon mokrenja mjehura nije bila potpuno prazna;
  • erektilna disfunkcija;
  • noćni nagon za mokrenjem;
  • Taj se postupak može prekinuti.

Obično, u početnoj fazi bolesti, kada se simptomi ne smetaju puno i izražavaju se u manjoj mjeri, pacijenti su propisani lijekovi za hiperplaziju prostate.

Ali kada bolest dostigne razinu kada nije moguće liječiti lijekove, koristite metodu kirurške intervencije. Ova metoda je učinkovitija od droga, ali ima svoje nedostatke i određene rizike, liječenje se može nazvati riskantnim.

Najpopularnije vrste adenoma prostate su:

  1. Transuretralna resekcija prostate (TUR).

Dno crta je da se specijalni uređaj, nazvan resektoskop, umetne u uretru pacijenta. Tijekom intervencije pacijent je u ležećem položaju, s razmaknutim nogama, koji su savijeni na koljenima. Pomoću ovog uređaja, umetnutog kroz vanjski otvor uretre, provodi se kirurška intervencija.

Jedna od potrebnih točaka je postaviti kateter u vanjski uretru koja vodi do mokraćnog mjehura. Ova epruveta će biti uklonjena tjedan dana nakon operacije.

Transuretralna resekcija prostate (TUR) odnosi se na visoko tehnološke metode medicine koja postoji ne tako davno, ali je uspješno korištena u modernoj medicini za uklanjanje hiperplazije prostate.

Sve radnje najčešće se izvode pod općom anestezijom. Ponekad se u takvim slučajevima može koristiti spinalna anestezija.

Očigledna prednost je da se disekcija pokrivnih tkiva tijela ne koristi, što znači da će postoperativna rehabilitacija biti brža i oporavak će biti učinkovitiji, liječenje neće dugo trajati. Štoviše, nakon njega nema ožiljaka, budući da nije bilo rezova na ravnini.

Također se svodi na minimalnu dužinu boravka pacijenta u bolnici nakon operacije:

  1. Transvektni (trans-vezikularni) adenomatektomija.

Prednosti uključuju činjenicu da je postupak često učinkovitiji od TOUR-a. Nedostatci uključuju dulje razdoblje oporavka i ostati u postoperativnom promatranju u bolnici.

Što bi moglo biti posljedica transuteralne resekcije prostate (TUR) i transvecijskog adenomektomije?

Rizik od otvaranja unutarnjeg krvarenja. Među posljedicama je možda i najopasniji. Kao i kod bilo kakve druge intervencije, uvijek postoji rizik od krvarenja nakon uklanjanja adenoma prostate. Taj rizik ovisi o kvaliteti kirurške intervencije, kao io koagulacijskim svojstvima organizma, odnosno djelovanju funkcije koagulacije krvi.

Ako se tijekom postupka pojavi krvarenje, može se upotrijebiti transfuzijska krv koja često može biti jedini način da se životni vijek pacijenta spasi tijekom teških krvarenja zbog opasnog gubitka krvi. Postoji i rizik od začepljenja krvnih žila u zgrušanim krvnim ugrušcima, što također predstavlja rizik za život pacijenta nakon transuretralne resekcije prostate (TUR) i transvektne adenomektomije.

Statistike pokazuju da su takvi slučajevi vrlo česti, osobito kod starijih muškaraca koji su preživjeli rad kirurga.

Gidrointoksikatsiya. To je također jedna od najpopularnijih posljedica nakon uklanjanja adenoma prostate i, pored toga, jedan od najtežih. Također, ova patologija može se nazvati u medicinskoj literaturi kao TUR sindrom. Čimbenik u razvoju sindroma je otpuštanje tekućine u krv koja se koristi za čišćenje vanjske mokraćne cijevi tijekom intervencije radi uklanjanja hiperplazije prostate. Statistike o takvim komplikacijama mogu varirati u različitim izvorima, ali obično sve brojke kreću se od 0,1 do 6,7 posto. Kao što vidite, ovaj postotak je mali.

Osim toga, najmodernije tehnologije koje se koriste tijekom operacije kirurga omogućuju smanjenje nulte vjerojatnosti takve posljedice.

Zadržavanje mokraće Još jedna popularna posljedica je zadržavanje mokraće nakon intervencije, a mnogi recenzenti to kažu. Posebno je izrazito osjetio muškarci u dobi od 60 godina. Čimbenici koji izazivaju ovu posljedicu najčešće su blokada mokraćnog kanala krvnim ugrušcima. Također može biti uzrokovana kirurškom pogreškom tijekom postupka. Da biste izbjegli ozbiljne zdravstvene probleme, pacijent se mora posavjetovati s liječnikom kako bi riješio taj problem. U uvjetima moderne medicine to je lako učiniti, ali kašnjenja u rješavanju ovog problema mogu biti ozbiljnija nego što se čini. Nemojte se ustručavati rješavati hitne probleme kako biste izbjegli dodatne neugodne posljedice.

U 1-2 od 100 slučajeva kod muškaraca, urinarna inkontinencija može se promatrati kao posljedica kirurškog zahvata za uklanjanje adenoma prostate. Rijetko, ovaj fenomen ima trajnu osnovu, najčešće se javlja u slučaju jakog prenapona (psihološki ili fizički u istom stupnju). Također u češćim slučajevima, ovaj fenomen se javlja u prvih nekoliko dana nakon operacije. To je najčešća posljedica privremenog opuštanja mišića sfingera uretre. Kateter se koristi za to. Također može biti prikladno koristiti uretralne jastučiće. Mogu se liječiti drugim metodama. Ostali problemi s mokrenjem.

Ovi problemi najčešće uključuju sljedeće:

  • curenje urina;
  • bolna senzacija;
  • poteškoće u procesu.

Naravno, u osnovi takvi problemi nestaju s vremenom bez dodatne medicinske intervencije. Ako ne prođu, najvjerojatnije je kirurg napravio pogrešku tijekom operacije, i bit će nužno ponovno otići u bolnicu radi ispravljanja problema.

Opasnost leži u činjenici da se upalni procesi mogu razviti u kroničnu i povremeno se osjeća.

Ne ejakulira. Ovaj je problem vjerojatno najčešći. Neke statistike kažu da je brojka 99%. Zašto se to događa? Odgovor na to pitanje leži u činjenici da se sjeme nakon orgazma oslobađa u mjehur. U medicinskoj literaturi takva se ejakulacija naziva retrogradna. To ne šteti tijelu čovjeka, ali postoje problemi s sposobnošću da imaju djecu.

Kršenje potentnosti Takve komplikacije su razumljive, ali se javljaju u manje od 10% slučajeva. Naravno, ova moguća posljedica izaziva strah kod mnogih bolesnika. Međutim, moderna medicina čini sve što je moguće da se ta vjerojatnost smanji na nulu. Ako je postupak pripremljen i izveden ispravno, nemojte se bojati disfunkcije potencijala.

Nakon bilo kakve operacije, pacijent će morati provesti neko vrijeme u bolnici. To se, prije svega, radi kontrole položaja katetera i reakcije organizma s njom, a drugo, da se promatra opća dobrobit pacijenta nakon bilo koje vrste operacija.

Nakon operacije, liječnicima se savjetuje da piju što je moguće više tekućine kako bi ubrzali proces rehabilitacije i obnove svih funkcija mokraćnog sustava čovjeka. Kod kuće, pacijentu strogo je zabranjeno bilo kakva tjelesna aktivnost, osobito dizanje utega. To se posebno odnosi na prvih tjedana nakon operacije. Morate biti posebno oprezni u vezi s vašim zdravljem. Stalna konzultacija s liječnikom je neophodna.

Očekivano trajanje života za karcinom prostate stupanj 3

Prema statistikama, svaki drugi slučaj raka prostate u Rusiji dijagnosticira se u trećoj fazi. U pravilu, muškarci, čak i osjećajući nelagodu i bol, odgode posjet liječniku na takvu osjetljivu temu i dođu kada je rak već već narastao i da je prešao prostatu. Ova faza karakterizira:

  • metastaze na obližnjim organima - crijevima, mokraćnim ili sjemenim vezikulama;
  • značajno oštećenje snage;
  • krv u urinu i sjemenu;
  • bol u perineumu i donjem dijelu leđa.

Prema različitim izvorima, stopa preživljavanja 5 godina nakon dijagnoze raka prostate 3 uočena je u 50-80% pacijenata. Fatalni slučajevi najčešće nisu povezani s samim rakom, ali s povezanim bolestima. Prisutnost malignog tumora u tijelu, a u 3 faze i pojavnost metastaza raka na drugim organima, oštro pogoršava prilagodljive sposobnosti organizma.

Stoga je toliko važno radikalno promijeniti svoj stil života, riješiti se loših navika, aktivno sudjelovati u tjelovježbi. Sve to, zajedno s liječenjem, može značajno povećati ne samo očekivano trajanje života za rak prostate 3 stupnja nego i njegovu kvalitetu.

Obavezno podvrgnite tijeku liječenja, ako je potrebno - da rade na tumoru. Inače, očekivani životni vijek će biti oštro smanjen na 3 godine, razvoj metastaza će stići na pozornicu kada liječenje više neće pomoći.

Stoga - nema misli iz kategorije "Bolje umrijeti čovjeka!". Tretira se, liječi i liječi opet!

Stručnjaci primjećuju da visok postotak smrtnosti kod onih pacijenata koji su početno pesimistični, ne vjeruju da mogu prevladati bolest. Stoga, trebate dobiti što više pozitivnih emocija, znajte da će sve izaći i vjerovati u vlastitu snagu.

Postoji nekoliko mogućnosti liječenja:

  • radikalna prostatektomija (operacija uklanjanja prostate);
  • zračenje;
  • hormonsko liječenje;
  • aktivno promatranje.

Budući da sve onkološke bolesti karakteriziraju mogućnost recidiva, kombinirani tretman se koristi za njihovo isključivanje - koriste se nekoliko tretmana. Ovo povećava očekivano trajanje života pacijenta i poboljšava njegovu kvalitetu.

Najčešći tretman za rak prostate. Rak prostate je polagano u razvoju bolesti, međutim, operacija se ne smije odgađati dugo. Ako nema kontraindikacija za kirurško uklanjanje raka, bolje je odlučiti o uklanjanju u najkraćem mogućem roku - 3-4 tjedna. S uspješnom operacijom, očekivano trajanje života od 80% pacijenata je 5 godina.

Tijekom operacije, prostata je potpuno uklonjena. Ponekad to utječe na živčane završetke koji su odgovorni za erekciju. Ali možete i izvršiti operaciju bez rezanja živčanih vlakana, čime zadržavate mušku silu. Najbolje je razgovarati o ovom pitanju s liječnikom prije operacije (ili, ako je moguće, samom kirurgu) kako biste nastavili uživati ​​u seksu nakon operacije. Sposobnost očuvanja erektilne funkcije muškaraca prvenstveno utječe dob i opće stanje tijela prije operacije. Stručnjaci primjećuju da 90% muškaraca koji su imali prostatectomiju, u roku od 12-24 mjeseca, ima sposobnost vraćanja erekcije.

Da biste se vratili na bivšu moć, trebali biste pokušati seksati što je češće moguće.

Kontraindikacije za uklanjanje prostate:

  • razine prostate specifične antigene (PSA) su iznad 20;
  • očekivani vijek trajanja manji od 10 godina;
  • prisutnost dekompenziranih bolesti srca ili krvi;
  • preko 85 godina.

Ponekad se operacija ne izvodi zbog velikog broja metastaza u drugim organima - čak i ako je prostata uklonjena, u ovom slučaju se ne može izbjeći ponovni nastanak raka.

Ako iz nekog razloga nije moguće kirurške intervencije, onkolog može propisati druge oblike liječenja.

Radioterapija se odabire pojedinačno za svakog bolesnika. I doza zračenja i vrsta zračenja (rendgenska, radioaktivna ili ionizirajuća) ovise o dobi, općem zdravlju i stadiju raka. Trajanje terapije zračenjem određuje se pojedinačno, ali obično se provodi u 5 sesija svaki tjedan za 2 do 3 mjeseca.

Kod terapije zračenjem, posebno je važno znati točnu lokalizaciju tumora, pa je prije nego što ga provede liječnik će definitivno propisati studiju koja točno određuje mjesto tumora.

Kao i svaki drugi tretman, terapija zračenjem ima kontraindikacije - prisutnost cijevi u mokraćnom mjehuru, pogoršanje cistitisa, bubrežni kamen, upala u rektumu.

Liječenje hormonom rijetko je jedina metoda liječenja raka prostate. U pravilu dolazi s dodatnim tretmanom. Glavni cilj hormonske terapije je smanjiti količinu muških hormona u tijelu koji stimuliraju rast kancerogenog tumora. Ova metoda se najčešće kombinira s kirurškim uklanjanjem prostate (s ponavljanjem bolesti) ili terapijom zračenjem.

Hormonska terapija je također indicirana za one pacijente koji iz bilo kojeg razloga odbiju operaciju ili starosna ograničenja sprječavaju korištenje agresivnih metoda liječenja.

Jedna od mogućnosti za smanjenje broja muških hormona je operacija uklanjanja testisa - orchitectomy. Nažalost, muškarci često to više odbijaju iz emocionalnih razloga nego od stvarnih kontraindikacija. Iako su oni koji su se još odlučili na takvu radikalnu metodu, imajte na umu da je mjesec dana nakon operacije nemoguće vizualno odrediti postoje li testisi u skrotumu.

Pravilno izvedena hormonska terapija može smanjiti veličinu prostate i uvelike olakšati rad ili terapiju zračenjem.

Ova metoda liječenja se koristi kada dob ili opće stanje pacijenta ne dopušta korištenje drugih metoda. U tom slučaju, pacijentu se propisuju prilično česti pregledi i preglede, koji omogućuju zaključke o tijeku bolesti i pravodobno liječenje.

Vratite se na "veliki seks" što je prije moguće. Dulje nakon operacije odgađaju se seksualni užici, to je teže prevladati psihološka prepreka u budućnosti.

Nemojte se udaljiti od svog prijatelja (supruga, djevojka, ljubavnica). To je podrška žene koju voli, što mu pomaže da brzo stekne oblik, a ne limp u teškom vremenu.

Ako je nakon operacije odmah zastrašujuće imati seks, pogotovo jer nije poznato kako će se tijelo ponašati - uključiti se u masturbaciju. To će vam omogućiti bolje ispitivanje reakcija i povjerenje da će sve biti u pravom trenutku. Nije loša pomoć i lijekovi kao što je Viagra, ali njihova uporaba mora biti koordinirana s liječnikom.

Zdravi stil života, pravilna prehrana i redovni seks - to je ono što vam je potrebno da biste dobili osloboditi od bolesti zauvijek!