Search

LiveInternetLiveInternet

Gotovo svaka žena pati od bilo kakvih poremećaja genitourinarnog sustava barem jednom tijekom njezinog roka dojenja. Najčešći poremećaji su urinarna inkontinencija i upala mokraćnog mjehura.

inkontinencija

Nemogućnost da se zaustavi protok urina naziva se inkontinencija, i nije važno je li to djelomično ili potpuno. Ukupni gubitak kontrole je manje uobičajen, a pojavljuje se samo kod vrlo starih žena ili onih koji su oštećivali živčani sustav. Djelomična inkontinencija je češća kod žena u postmenopauzi. Ali se to može dogoditi u bilo kojoj dobi.

Ona se manifestira na dva načina:

1. Hitna inkontinencija: vrlo kratko vrijeme između osjećaja želeći urinirati i osjećaja da osoba mora odmah urinirati i ne može više zadržati.
2. Stresna inkontinencija: Mala količina mokraće se oslobađa kada se žena nasmije, kašlja ili ukruči. To se događa čak i ako je mjehur gotovo prazan.

razlozi

Može postojati nekoliko razloga za ovu slabost, uključujući oštećenje živaca zbog traume, oštećenja raka, bolesti mjehura i kronične napetosti živaca.

Glavni razlog je slabost mišića koji otvaraju mjehur. Tijekom rada, mišići zdjelice se protežu i postaju slabi, ponekad mogu biti oštećeni tijekom operacije. Ako svjesni napor ne nadoknadi to, ti mišići nikada neće vratiti svoj normalan ton. Ponovljene infekcije mokraćnog mjehura mogu imati sličan učinak. Postupno, osjetljivost i svjesnost osobe na ovom području postaje lijen, a mišići polako reagiraju na kontrolu živaca.

Jogijska terapija

Uz operaciju, ne postoji medicinski tretman za ovaj problem, ali se lako može ukloniti vježbanjem joge. Najvažnije su: Mula Bandha, Vajroli Mudra, Nawsana i Uddiyana Bandha. Mula bandha i vajroli mudra treba prakticirati u jednostavnom obliku (brzom kompresiju) i disanju. Vježbanje dva puta dnevno, u roku od nekoliko tjedana, donijet će izvanredne rezultate (vidi praktični program na kraju poglavlja).

cistitis

Strogi govoreći, cistitis je upala mokraćnog mjehura, a ne upala uretre (uretre). Pojam "cistitis" sada se koristi za definiranje konstelacije simptoma koji se javljaju kod upale i infekcije mjehura.

Znakovi i simptomi

Glavna karakteristika je da morate urinirati svakih nekoliko minuta, ali ne postoji urin ili samo nekoliko kapi. Kada urin prolazi kroz uretru, postoji užasna peckanje. Također možete osjetiti dosadnu bol u donjem dijelu trbuha, točno preko pubisa ili nemirna senzacija oko otvora mokraćnog mjehura. Ponekad urin ima neugodan miris i može sadržavati krv i gnoj.

razlog

Ovi simptomi nastaju kada postoji upala mokraćnog mjehura, što je obično reakcija na infekciju. Općenito, to se događa kada bakterija normalno prisutna u crijevu, kada se opere, ulazi u uretru i odatle se diže u mjehur. Vaginalna infekcija na sličan način može se prenijeti u urinarni sustav. Iako je rijetka, prijenos bubrega do mokraćnog mjehura moguć je, kao u slučaju tuberkuloze.

Predisponirajući čimbenici

Fibrioza i prolapsi maternice mogu pritisnuti vanjski urinarni trakt, uzrokujući začepljenje urina, ponekad se događa tijekom trudnoće. Iritacija ili oštećenje uretre od operacije u blizini ili tijekom porođaja može vas učiniti osjetljivim na infekciju. Nadražaj tkiva može se pojaviti iz prečestog ili grubog koitosa, vaginalnih dezodoransa i određenih kreme za kontracepciju. Neke žene koje koriste pilule za kontrolu rađanja, posljednje predispozicije za infekcije, kao i dijabetes. Određena vrsta hrane također može uzrokovati alergijske reakcije u mokraćnom sustavu.

Liječenje

Ako ste razvili cistitis, vrlo je važno da vidite liječnika jer kronične infekcije mogu dovesti do razgradnje bubrega i drugih ozbiljnih komplikacija. Liječenje sadrži sulfate i antibiotike, iako se također može naznačiti operacija (na primjer, uklanjanje prolapsa). Simptomi obično nestaju za dan ili dva, ali puni tretman može trajati dva tjedna ili dulje. Vrlo je važno završiti cijeli tijek liječenja.

Nažalost, lijekovi (lijekovi) koji uklanjaju infekcije mokraćnog sustava imaju neizbježnu nuspojavu na druge sustave tijela. To je gotovo uvijek neka vrsta crijevnih poremećaja, ponekad mučnina. Upala vagine i šupljine - ove su infekcije vagine također česte. Ovo ponekad dovodi do ponovne infekcije kada se vaginalna infekcija usisava natrag u mjehur. Čak i ako je mjehur bez infekcije, liječenje se ne smije zaustaviti kako bi se spriječilo novo izbijanje infekcije.

Žene su osjetljivije

Cistitis je vrlo čest među ženama. Procjenjuje se da 50% žena ima najmanje jedan napad bolesti u životu. Žene su ranjivije od muškaraca, jer ženski uretra je kraći i omogućuje bakterijama da lako dođu do visokih dijelova trakta. U žena, blizina anusa, vagine i uretre čini prolazak bakterija između njih lako. Ista bakterija koja je neophodna i pozitivna u crijevima uzrokuje toliko pustoš u mokraćnom sustavu. Ove bakterije često se nalaze na koži između anusa i genitalija, a osobna higijena ili supružnik nepažljivost može biti alat pri transportu do vulve i mokraćnog trakta. Iz toga slijedi da je poželjno da oba partnera urinirati nakon odnosa, tj. brišite mokraćnu stranu urinom kroz nju.

Često je teško iskorijeniti cistitis, jer postoji mogućnost infekcije s drugim sustavima i rizik ponovne infekcije nakon liječenja. Promjene u uretru nakon menopauze mogu nastaviti ovaj ciklus. Kronični cistitis kasnije može dovesti do infekcije bubrega kada bakterije dospiju iz mjehura. U ovom slučaju neće biti samo česte mokrenje, već oštra bol u leđima i groznica.

Za većinu žena, emocionalni razoran učinak kroničnog cistitisa je još gore. Akutno djelovanje cistitisa obično donosi ekstremnu tjelesnu i emocionalnu anksioznost. Kada su napadi česti, to može dovesti do panike ili uroniti u ozbiljnu depresiju, jer može čak dovesti do puknuća bračnog odnosa. Kao rezultat toga, kućni život i karijera su prekinuti.

Glavni čimbenik

Općenito govoreći, urin nije samo sterilna otopina (ne pruža hranu bakterijama), već je i aktivna antiseptik (zapravo ubijanje infekcije). Većina bakterija koje ulaze u urinarni sustav izvana, umiru u urinu. Međutim, kada je vitalnost niska, mnoge su tanke ravnoteže tijela poremećene, a to se odražava u sastavu urina. Iz tog razloga, mi smo u opasnosti od infekcije kad je naša otpornost niska.

Opća slabost, koja se osjeća u stalnom umoru i depresiji, uzrok je infekcije mokraćnog mjehura. Ako razbijete destruktivni ciklus infekcije i reinfekcije, tada će se obnoviti tjelesna i emocionalna vitalnost.

Jogijska terapija

Yoga praksa je idealna za rješavanje frustriranih hormona tijela i održavanje obilnih fizičkih energija i visokog optimizma. Prevencija infekcije mokraćom kroz jogu temelji se na blagoj prehrani s obiljem cjelovitih žitarica i povrća. Preporučuje se vegetarijanska prehrana, kao i uravnoteženi program asane, pranayame i meditacije.

Dijeta i upozorenje

Ako pate od cistitisa, koristite uravnoteženu prehranu s obiljem cjelovitih žitarica i povrća. Vegetarijanska prehrana je poželjna jer pomaže u izbjegavanju pretjerane kiselosti koju dijetna hrana daje, čisti tijelo i čuva energiju.

1. Pijte puno vode, tako da ćete urinirati obilno nekoliko puta dnevno (žene s manjom količinom mokraće su osjetljive na infekcije).
2. Izbjegavajte piti čaj, kavu, alkohol, previše papra i začinjenu hranu. Sve to nastoji iritirati mjehur, au nekim ljudima uzrokuje alergijsku reakciju mokraćnog sustava.
3. Ako se ispostavlja da je urin nizak, unatoč adekvatnoj količini unosa tekućine, piti čašu vode od limuna i ječma ili kokosovog vode dva puta dnevno.
4. Pobrinite se da imate obilje vitamina C u prehrani. Pomaže u borbi protiv infekcije. Ovaj vitamin se nalazi u zelenim povrćem i rajčicama, posebno sirovo (vitamin C je uništen tijekom dugotrajne vrenja). Voće bogate vitaminom C: limun, naranče, ogrozd, grejp, ananas, guava i sve vrste plodova.

Dnevna sadhana

Dnevna sadhana u određenom vremenu, kao samodisciplina, napunit će vas obiljem energije i stvoriti dovoljno vitalnosti. Ne morate mnogo raditi, ali redovito ih morate obavljati.

Shankaprakshalan u kratkom obliku treba prakticirati tjedno dva ili tri mjeseca. Ova bi praksa trebala olakšati bilo kakav stres na bubrege i pomoći u ispiranju cijelog urinarnog sustava.

Asanas: Asane s povratnim udarom stimuliraju bubrege, a suprotno, s nagibom prema naprijed, također masažu mjehura i izvlače akumulacije ustajala urina. U tom smislu, surya namaskar je idealna kombinacija važnih asana svih vrsta, vodeći, nadalje, na ravnotežu u živčanom sustavu. Ostale korisne asane su: supta vajrasana, vojrasana, dhanurasana, marjariasana, bhujangasana. Matsiasana, Ustrasana i Dhanurasana također imaju učinak na timus žlijezda, žlijezda u središtu prsnog koša. Ova žlijezda igra ulogu u zaštiti našeg tijela od infekcije.

Većina žena smatra da praksa asane potiče mokrenje i da moraju iscrpiti mjehur nakon prakticiranja asana, čak i ako su to učinili prije prakse. Ovaj učinak je poboljšan kada se uvija obrisi kao što je sarvangasana.

Pranayama: Ovo nije prikladan način za kontrolu disanja, već je prvenstveno sredstvo vraćanja vitalnosti kroz otvaranje izvora suptilnih energija. Sitkari i nadi shodhana pranayama su ovdje najvažniji.

Meditacija: Kada ste preopterećeni, oba tijela i um zahtijevaju pravi opuštanje, ne samo ometanje knjige, filma ili šetnji, nego istinska tišina i mir. Redovita praksa meditacije uklanja sve vrste blokova u sustavu i potiče nas da dodirnemo prirodne iscjeliteljske energije tijela. Ona nas vodi u mirno mjesto gdje možemo biti doista zadovoljni sobom.

Praktični program:

inkontinencija

asane:
nauchsana 5 rundi, zadržati što je dulje moguće

Mudras - Bandhas:
uddiyana bandha 7 rundi stojeći ili sjedeći
Mula bandha brz kompresija 100 puta, odmor, 100 puta,
zatim vježbajte disanje 10 puta
vajroli mudra brz kompresije 100 puta ostalo 100 puta,
zatim vježbajte disanje 10 puta

Ponovite cijeli program navečer

cistitis

asane:
surya namaskar 6 rundi
Savasana
vojrasana ili bhujangasana 15 breaths
Marjariasana 15 breaths
Matsiasana 30 breaths
sarvangasana 3-5 minuta slijedi shavasana

Pranayama:
shitkari pranayama 9 rundi
nadi shodhana pranayama 10 rundi

Shatkarmas:
Šankhaprakshalana lago 1 puta tjedno

Ostalo:
Ajapa japa meditacija

Nava Yogini Tantra

Naukasana (pozicija broda)

Naukasana | Pješačenje broda

Naukasana ili pozicija broda je vrlo dobra asana za opuštanje mišića i zglobova tijela. Ona pomaže u postizanju trenutnog olakšanja za osobe koje pate od nervoze i napetosti.

Neuspjeh tehnike

 • Lezite na deku s licem prema gore (na leđima). Stavite ruke ravno na pod kraj vas, dlanove dolje.
 • Duboko udahnite i zadržite dah.
 • Istodobno podignite noge, ruke i ramena. Držite ruke i noge ravno. Povucite ruke prema nogama.
 • Pokušajte ne odsijecati noge ili ramena s poda više od 15 cm.
 • Procijedite cijelo tijelo. Osjetite koliko je naporan svaki mišić.

Nemojte pretjerati, ali pokušajte je zadržati.

Joga za bubrežnu bolest

Liječnička praksa pokazuje da redovitim vježbama specijalno dizajniranih asana, značajno poboljšava zdravstveno stanje liječnika s bubrežnim bolestima. Yoga u raznim oblicima bubrega provodi glavni koncept yoga prakse: pomoću fizičke vježbe kako bi se uskladilo unutarnje raspoloženje osobe.

Značajke yoga prakse

Bubrezi su odgovorni za reproduktivnu funkciju tijela, kretanje tekućine u ljudskom tijelu, formiranje krvi, razvoj mozga i čvrstoću kostiju, rast kose i sluh. Medicinske studije pokazuju da pravi bubreg u žena vodi proces trudnoće i mjesečnog ciklusa, au muškaraca proizvodnja sperme i njihova kvaliteta. Lijevo bubrega pohranjuje nasljednu memoriju, upravlja manifestacijom nasljednih bolesti bubrežnih i urogenitalnih sustava.

Kada je bubreg oštećen, osoba razvije neke abnormalnosti u mozgu, nesanicu, vrtoglavicu, osjećaj stalnog umora, zvonjenja i tinitusa, povlačenje boli u lumbalnu regiju, djelomičnu ćelavost, zdravstvene probleme zuba, oštro pogoršanje pamćenja i sam proces razmišljanja. S tim u vezi, čak iu početnim stadijima bolesti, važno je učiniti sve što je moguće na vrijeme kako bi povratio izgubljeno zdravlje.

Stručnjaci koji godinama proučavaju yoga znanost slažu se da je moguće vježbati jogu s odstupanjima u funkcioniranju bubrežnog sustava. Na početku prakse važno je isključiti pojavu upalnog procesa. Ako se dijagnosticira, yoga za akutnu bubrežnu bolest treba privremeno prekinuti. Yoga za bubrege i mjehur temelji se na redovitoj izmjeni određenih položaja tijela. Kada se ove bolesti preporučaju za izmjenu:

 • konkavne posture - u kojima postoji aktivna apsorpcija krvi u organima i tkivima;
 • zakrivljene poze - koje se karakteriziraju stiskanjem krvi iz tkiva i organa.

Nakon izmjene ovih položaja tijela trebalo bi uzeti neugodne zavoje na strane, što pomaže u poboljšanju pružanja krvi bubrega.

Važno je napomenuti da se pacijent može provesti joga klase s jakim padom bubrega nakon što se provede kombinirana terapija i isključujući mogući period akutne egzacerbacije. Prije početka vježbe, preporučuje se podrobni tečaj o čišćenju tih organa od pijeska i kamenja.

Preporučeni set vježbi

Prije početka izvođenja asana za liječenje bubrega, preporučljivo je malo leći na leđima i opustiti mišiće. Ako postoji bilo kakav nelagodnost, umor ili bol, aktivnost treba odgoditi na drugo vrijeme. Za tečajeve joge iz bubrežnih kamenaca preporučuje se kupnja posebnog uređaja: oslonac. Takozvani mali valjak, koji pridonosi uklanjanju prekomjernog opterećenja koja se pada na leđa i trbušne orgulje.

Joga za izostanak bubrega uključuje isti skup vježbi kao i kod drugih bubrežnih bolesti. Ova bolest tretira se korištenjem posebno oblikovanih korzeta, koji doprinose usvajanju pravilnog položaja organa bubrežnog sustava. Jaka tjelesna napor tijekom odlaska bubrega se ne preporuča, yoga praksa je najbolji izbor za pacijente s ovom bolešću.

Praksa za bubrege i nadbubrežne žlijezde uključuje sljedeći skup zadataka:

 1. Pješačenje zvijezde koja nestaje ili Baddha Konasana. Za obavljanje yoga asana za bubrege i nadbubrežne žlijezde, zauzmite sjedeći položaj na ravnoj horizontalnoj površini. Noge bi trebale biti savijene na koljenima, noge lako dodiruju jedna drugu. Skupite punu prsa zraka, dok izdahnete, popnite padinu prema nogama. Ruke kopaju stopalo. Koljena bi trebala dodirnuti pod što je više moguće, što doprinosi istezanju tjelesnih mišića. U prihvatljivom položaju mora biti najmanje 20 minuta, zatim se ispravite i potpuno opustite.
 2. Yoga za bubrežnu bolest uključuje redovno izvršenje položaja rata ili Dhanurasana. Ova asana ima poticajni učinak na rad organa donjeg trbuha, pomaže u poboljšanju probave. Polazna pozicija: leži na trbuhu. Ruke uhvatiti podignute i blago savijene noge. Povucite vrat, oči gledaju na strop. Kako bi asana imala najučinkovitiji učinak, preporučljivo je da se klizi na tom položaju, nagnuto naprijed ili natrag.
 3. Ako se u liječniku pronađe bubrežni kamen, treba obratiti pažnju na uzorak fleksibilne zvijeri zmija ili Bhujangasana. Zbog redovitog izvršenja ove asane, pijesak i kamenje počinju izlaziti iz bubrega. Da biste to učinili, ležite na trbuhu, dlanovi su na prsima, usmjereni prema dolje. Liječnik okuplja punu prsa zraka, koja je puna. Tijelo bi se trebalo dobro saviti u lumbalnom području, glava se proteže na strop. Disanje se preporuča držati oko četvrtine minute, a izdisanje polako vraća tijelo u prvobitni položaj.
 4. Yoga za bubrege uključuje stav čvrstog osoblja. Liječnik preuzima mjesto za sjedenje, noge se drže zajedno. Morate duboko udahnuti punim prsima i napraviti snažnu naprijed. Savijanje ne bi trebalo biti u području lumbalnog krava, niti u području zdjelice. U tom položaju biti 30 sekundi, a zatim uzeti polaznu poziciju.
 5. Pružite osoblje. Lezi na leđima, ruke su na razini praktičarske glave. Skupite punu prsa zraka i podignite tijelo koliko god je moguće, držeći se rukama i nogama. Glava bi trebala dotaknuti vodoravnu površinu. Držite se na ovom mjestu minutu. Zatim vratite tijelo u početni položaj.
 6. Za sljedeću poziciju joge, trebat će vam potpora za liječenje bubrega. Sjedite sjedeći položaj, tako da se napeta potpora počiva na sakramentu praktikanta. Savijte noge i pridružite se nogama zajedno. Vrlo je važno biti u mogućnosti premjestiti noge na zdjelicu što je više moguće. Zatim se polako spuštamo na oslonac bez da se zdjelica izvadi s vodoravne površine.
 7. Učinkovito je poza, koja se zove Uddiyana Bandha ili podizanje abdomen. Ovaj zadatak mora biti izveden bez iznenadnih, hitan pokreta. Polazni položaj: stoji, noge postavljene oko širine ramena liječnika. Skupi punu grudi zraka, podignite ruke prema suncu. Polako izdišite, pokušavajući se potpuno riješiti zraka u plućima. Kad izdahnete, polako spustite ruke prema bokovima. Zaustaviti se nakon izdaha. Trbuh što je više moguće da se povučete natrag do kralježnice, spustite se do prsa. Ispravite vrat i polako dišite. Asana se ponavlja nekoliko puta.
 8. Joga poza za bubrežnu bolest. Jer njezina izvedba leži na leđima na gimnastiku. Kada udahnete, podignite nogu i polagano ih spustite za ramena. Lezite oko 15 sekundi, zatim izdahnite i stavite noge na mat.

Ako redovito obavljate ove vježbe za bubrege i mokraćni mjehur, stanje liječnika bit će značajno poboljšano. Ali važno je zapamtiti da se savjetuje vježbati yoga za bolesti bubrega barem 20 minuta svaki dan, a tek nakon mjesec dana treninga može se promatrati trenutni terapeutski učinak.

Liječenje yoga prostatitisa. Osnovne asane i tehnika.

Jedan od uzroka prostatisa je stagnacija krvi u prostati, uzrokovana sjedećim načinom života. Yoga je najučinkovitija fizioterapeutska metoda za liječenje i prevenciju prostatisa. Koja je učinkovitost liječenja yoga prostatitisa? Koje yoga vježbe pomažu kod prostate?

Liječenje yoga prostate: kako je djelotvorno

Prema yogi, uzroci bolesti su mnogi čimbenici, ali glavni problemi su u psiho-emocionalnoj sferi neke osobe.

Za yogije, hipotermija, infekcija, bolesti genitourinarnog sustava, koje dovode do pojave prostatisa, sekundarni je uzrok patologije. Učinkovitost ove nastave leži u složenom učinku na mentalnu, energetsku i fizičku strukturu osobe, pod uvjetom da se vježbe provode ispravno.

No s gledišta moderne medicine yoga je djelotvorna samo kao dodatak liječenju bolesti i prevenciji. Vježbe imaju pozitivan učinak na živčani i kardiovaskularni sustav, mogu poboljšati proces cirkulacije krvi, ukloniti preostale učinke upale. Ojačavaju tijelo i brzo se oporavljaju nakon terapije.

Yoga vježbe za prostatu

Liječenje yoga prostate je prilično dug i težak proces. Tijekom nastave, ne smije se nadvladati i izvoditi asane ako izazivaju fiziološke poteškoće.

Prvo morate dobiti dozvolu liječnika, jer se neke vježbe ne mogu izvesti tijekom pogoršanja prostatitisa. Iskusni instruktor joge će vam pokazati kako ih ispravno, ispraviti i olakšati asanu, ako postoje kontraindikacije.

Glavne asane za liječenje prostatisa:

 • Sarvangaana;
 • Sirshasana (ili Shirshasana);
 • Viparita Karani;
 • Baddha-Konasana.

Takve vježbe poboljšat će venski odljev i ublažiti venski sustav zdjelice, čiji plamenovi su najizloženije prelijevanju i teškom opterećenju. Oslobađanje venskih pleksusa koji okružuju prostatu, rektum, mjehur, obrnuti asanasi olakšavaju odljevi limfne, venske krvi, poboljšavaju nutricionistički sustav i pristup kisiku u tkivo.

Asana Sarvangana (nosač ramena)

Tehnika asana:

 1. Lezi na leđima, pruži noge, pokupi koljena. Ruke bi trebale leći uz tijelo, palmama odbijene. Uzmi nekoliko dubokih udisaja, izdahni.
 2. Na izdisaj, savijte koljena, zategnite noge na trbuh, pritisnite trbuhu na bedrima. Dva udisaja, izdisaj.
 3. Dok izdišete, savijte laktove u svoje ruke, podignite zdjelicu, stavite ga u dlan. Dva udisaja, izdisaj.
 4. Na izdahnuti, podignite torzo gore. Trebao bi biti okomit na pod. Podržite ga rukama. Prsa dodiruju bradu. Na podu su vrata, vrata, ramena, podlaktice. Četke koje leže u sredini leđa podupiru kralježnicu. Dva udisaja, izdisaj.
 5. Na izdisaj, izravnajte noge, usmjerite prste gore.
 6. Ostanite u asani na 5 minuta, disati ravnomjerno i duboko.
 7. Izdahnite, lagano niže, ležite na leđima, opustite se.

Tijekom izvršenja apsolutno je nemoguće:

 • postavite laktove šire od ramena;
 • okrenite glavu, pogledajte oko sebe;
 • premjestiti težinu oko vrata (težina pada samo na ramena);
 • skrenite noge i torzo s okomite crte.

Asana kontraindikacije uključuju visoki krvni tlak, traumu do cervikalnih kralješaka, poremećaj intervertebralnog diska, otitis media, glavobolje i druge bolesti.

Asana Sirshasana (headstand)

Postoji nekoliko varijanti asane. Razmislite o jednom od njih.

tehnika izvedbe:

 1. Podlaktice se trebaju nalaziti u sredini stijenke. Udaljenost između laktova jednaka je širini ramena.
 2. Prekrižite prste ruku, stvarajući šalicu s dlanovima. Spustite rubove dlanova na pod.
 3. Spustite gornji dio glave (a ne stražnja strana glave, a ne čelo) na podu, dlanovima dodirnite stražnji dio glave. Kako bi glava bila u pokretu, koljena će vam se približiti rukama.
 4. Pritisnite vrh glave na pokrivač ili sag, srušite koljena s poda, približite prstima na glavi.
 5. Izdahnite, malo gurnite s poda, podignite stopalo. Noge se još ne mogu izravnati. Prilikom guranja, obje noge moraju istovremeno skinuti s poda.
 6. Povucite noge, poravnajte tijelo okomito na pod.
 7. Ostanite u položaju do 5 minuta. Asana može izaći prije.
 8. Savijte koljena, polako kleknite.
 9. Prilikom izvođenja asane na zid ili u kut, udaljenost između zida i glave treba biti 5-7 centimetara. Ne manje.

Nepravilna izvedba može uzrokovati glavobolje, nelagodu u vratu, ramenima i leđima. Izvođenje asane u kutu jamčit će sigurnost. Ako postoje problemi u vratnoj kralježnici, osteohondrozu, trebali biste se posavjetovati s instruktorom joge koji će odabrati laganu verziju.

Asana Viparita Karani (savijena pozicija svijeća)

tehnika izvedbe:

 1. Lezi na leđima. Stavite ruke na pod, protežu se uz tijelo, okreću dlanove. Noge se protežu naprijed, opustite se.
 2. Kod udisanja, podignite noge, formirajući kut od 90 stupnjeva od poda. Pri podizanju zdjelice, noge bi trebale biti lagano iza glave. Nemojte ih savijati na koljena. Ruke se mogu poduprijeti laktovima na podu, zdjelične kosti poduprte dlanovima.
 3. Udahni duboko, opušteno. Popravite asanu na 2 minute. Vrijeme se može postupno povećavati.
 4. Kada napuštate položaj, spustite struk na pod, spustite noge ravno. Nemoguće je oštro uskrsnuti nakon asane, morate malo leći.

Umjesto toga možete izvršiti Sirshasana, ako ima kontraindikacije. Glavna stvar - osigurati položaj u kojem će zdjelica biti iznad grudi.

Asana Baddha-konasana (pozadina leptira)

Leptirska poza vrlo je korisna u poremećajima mokraćnog sustava. Poboljšava cirkulaciju krvi u zdjelici, trbuhu i leđima. Potaknuti bubrega, prostate, mjehura.

Za obavljanje ove asane trebate saviti koljena dok sjedite. Stopala se kreću prema prepone. Spojite potplati i pete. Donesite pete do prepone, pomažući dlanovima. Kukovi bi trebali ležati na podu, a koljena bi trebala dodirnuti pod. U tom položaju trebali biste sjediti oko minutu, postupno povećavajući vrijeme. Disanje je glatko.

Leđa bi se trebala protezati na krunu. Trbuh i prsa trebaju biti podignuti. Donji brada, koljena natrag. Ramena se šire do strane, noževi za ramena se povlače. Istezanje inguinalnog ligamenta na obje strane mora biti ravnomjerno.

Ne možete saviti leđa, podići ramena do ušiju i stavljati pritisak na bokove rukama. U tom položaju možete dugo sjediti tijekom dana.

Yoga vježbe za prevenciju prostatisa

Uddiyana Bandha i Nauli imaju blagotvoran učinak koji stvara oštro negativan pritisak u trbušnoj šupljini. Prilikom izvođenja ove asane, venska krv i limfna žurba do srca. Također, takve vježbe normaliziraju utrobu, uklanjaju zatvor. Zatvor ima pritisak u trbušnu šupljinu, ograničava venski odljev, uzrokuje i pogoršava prostatitis i hemoroide.

Prilikom izvedbe asane asane Mudre, dolazi do kompresije i povlačenja anusa. Mišić, pomoću čega se zategne, dobro se uklapa u prostatu, stisne žlijezdu i provodi masažu. Asana je sjajna kao profilaksa prostate, ali ne s pogoršanjem bolesti.

Također pomaže kod prostate i kao profilakse:

 • Trikonasana "trokut";
 • "Zatvoreni prsten";
 • Garudasana (orao položaj);
 • Virasana (držanje junaka);
 • Uttanasana;
 • Bhujangasana i drugi.

Yoga i liječenje prostatitisa

Liječenje prostatisa s vježbama joge može ubrzati proces uklanjanja bolesti, ali to nije glavna metoda borbe. Potrebna je terapija lijekom koju propisuje liječnik. Joga klase su vrlo učinkovite u prevenciji prostatitis.

Obvezatan zahtjev koji prati liječenje prostatisa je poštivanje pravila osobne higijene: kupanje dva puta dnevno u tušu, higijena genitalnih organa, anus, svakodnevno morate promijeniti donje rublje. Neophodno je izbjegavati hipotermiju na svaki način, ne možete sjediti na hladnim predmetima. S prostatitisom, pola sata hoda ujutro će biti od pomoći, sporo trčanje.

Početak poznanstva s yogom treba biti pod vodstvom iskusnog instruktora, jer pogrešna implementacija asane može dovesti do ozljeda i pogoršati tijek bolesti.

Himalajska yoga i zdravlje

Himalajska yoga i zdravlje

Autor Sati Mata Ji (Elena Tarasova)

Himalajska yoga sastoji se od tri glavne komponente: ashtanga yoga, iscjeljivanje tijela, kriya yoga, ugađanje uma na suptilne vibracije i samadha yogu za doživljavanje viših stanja svijesti i sjedinjenja s Bogom.

Mi ćemo u ovom članku razbiti terapeutski učinak asana koje liječe tijelo.

Jednostavne, ali vrlo svjesne vježbe daju se čak i početnicima bez napora i zadovoljstva.

Pitanje: "Zašto je yoga (asanas i pranayama) tako jednostavno i iznenađujuće nam dano samo na Himalaji, jer u Europi imamo status joge može se dobiti samo ako ste postigli stabilnu poziciju u najtežim pozama?" Pilot Babu ga je nasmiješio.

Odgovorio je: "Duh natjecanja cvjeta u Europi! U ovom slučaju, govorimo o yoga natjecanjima. Svjesna yoga se prakticira u Himalaji. Svaka vježba ovdje - bez obzira radi li se o jednostavnim pokretima prstiju ili prstima ili podvodnom pištolju - obavlja se svjesno i razumijevanjem zašto to rade i što vas može dovesti.

Svatko tko počinje prakticirati yogu treba shvatiti da je Hatha Yoga samo jedan od koraka joge koji je odgovoran za zdravlje fizičkog tijela. Osoba ga treba da bi bila očišćena od plinova, toksina, tonusa i ostalih štetnih tvari koje su sadržane u našem tijelu, i kao rezultat toga - od loših navika stečenih iz prethodnih života i u tome, što zajedno tvore našu karmu. Yoga je potrebna kako bi se očistili naši kanali (nadiji, od kojih imamo 72.000), kako bi tijelo bilo fleksibilno i neovisno te da se pripremi za dugo vrijeme u položaju za sjedenje i da postignemo prosvjetljenje. "

Jogi se ponekad šaliti: "Nakon što sjednete u podmisku Sidhasana ili bilo koje drugo sjedenje za više od 6 sati, više ne trebate joge!".

Ali ovo je zapravo samo šala, jer je u današnjoj ekologiji nužna svakodnevna upotreba asana, pranayama i kriya za fizički, mentalni i mentalni oblik.

Nemojte kotrljati bicikl. Držite ga jednostavno i učinite sve svjesno i samo ono što vam donosi užitak. Ako ne uživate u ovoj ili onoj vježbi, ostavite ga i idite na drugu. Nemojte se prisiljavati, osobito u početnoj fazi.

Osim toga, joga je jedan od najmoćnijih lijekova za sve bolesti. Uostalom, svaka asana stimulira jedno ili drugo energetsko središte, a time i organ, pridonoseći zdravoj cirkulaciji krvi, promjenama metabolizma, a time i razmjenom energije u cijelom organizmu.

Zapamtite, naše tijelo je kompletan sustav. Stoga, ako je jedan organ propustio, nemojte se utješiti - to znači da cijelo tijelo nije zdravo!

Loše zdravlje jednog sustava (orgulje) ukazuje na loše zdravlje sustava u cjelini. Ako imate više organa, pokušajte obratiti pozornost na barem jedan od njih i izliječiti samo to. Pogledajte za sebe kako će cijeli sustav biti izliječen.

Sve bolesti imaju istu prirodu ili početak - to je otisak, blok ili strah koji je ušao i živio tamo, množenjem i rastom u stanje tjelesne bolesti.

Trudimo se uz pomoć yoga, dijabetesa, astme, visokog krvnog tlaka, epilepsije, histerije, reumatizma, crijevnih bolesti, čira, bolesti bubrega, slezene i jetre, kao i mnogih drugih bolesti protiv kojih je naš lijek nemoćan.

Dakle, yoga najprije iscjeljuje korijen uzroka bolesti, ispravljajući um, koji naknadno pomaže da se oporavi tijelo.

Lako je dati pilulu, pokušati probuditi osobu dajući mu lijek za sebe...

Započnite vježbati yoga ili poučiti drugoga da prakticira yogu, otkrivajući duhovna područja života za sebe i ne usredotočujući se na fizičku sposobnost. Da biste shvatili da je život igra, a odigrite u kojoj možete propustiti najzanimljiviji put u vašem životu - za sebe - ovo je jedan od prvih i osnovnih koraka za razumijevanje Velikih Istina!

Želite li poboljšati tjelesno zdravlje - poboljšati mentalno! Promijenite svoju prirodu i promijenite prirodu svoje bolesti! Oslobodite se okova svog uma i postanite zdravi i sretni! To je ono što nas uči joga.

U zdravom tijelu - zdravom umu!
ili asane koje vas mogu izliječiti

Krajnji cilj svih koji žive na ovom planetu - prosvjetljenje, unatoč činjenici da mnogi čak i ne razmišljaju o tome - vjerojatnije je prerogativ stare duše.

A kada posao započne na suptilnoj razini (planu), trebali biste biti spremni sjediti u meditativnom položaju od 12 do 18 sati dnevno. Premda, kao što Pilot Baba kaže, ako je vaša svijest već spremna i da ste predodređeni da postanete prosvijetljeni u ovom trenutku, zasigurno ćete postati bez sjedenja u lotusu.

No, osim priprema za duhovno buđenje, joga je velika znanost o zdravlju. Od davnih vremena, yoga je korištena kao lijek za sve bolesti i razne poremećaje u tijelu.

Viparita-Karani-Mudra - hranjive stanice mozga, liječe cijelo tijelo.

Druga najvažnija yogička asana smatra se Viparita-Karani-Mudra (simbol preokrenute akcije). Praksa ove asane čuva mladež cijelog tijela.
Lezi na leđima, noge ispružene, ruke na vašim stranama, dlanovi pritisnuti na pod. Polagano podignite noge oko 30 stupnjeva i ostanite na tom mjestu. Gurajući ruke s poda, podignite noge okomito. Držite ovo nekoliko sekundi. Nastavite svoj uspon naginjanjem nogu "prema sebi", izbacujući zdjelicu s poda. Uhvatite donji dio leđa rukama i laktovima na podu. Držite tijelo u rukama, poravnajte torzo. Glava leži na podu, leđa je ravna, noge se pružaju okomito prema gore. Disanje slobodno i prirodno, po mogućnosti dovoljno duboko, ali ne naprezanje. Ako je teško držati noge okomito, možete ih malo naginjati "prema sebi", ali tako da ravnina očima ne prelazi noge. Nakon izvođenja asane kralježnice iza kralježaka, pažljivo spustite torzo do poda.

Nemojte zaboraviti na istezanje kralježnice u svakom pokretu: zdjelica "ide" s ramena, glava - u vodoravnom smjeru. Okomita osi zdjelice u fazi zadržavanja nastavljaju os kralježnice. Noge su okomite zbog savijanja tijela u zglobovima kuka, a ne u lumbalnoj kralježnici. Ovo je važno!
Voditi uspon na Viparita-Karani treba pažljivo i vrlo postupno. Tijekom vježbe ostaje slaba Mula Bandha. Na kraju Viparit-Karani-Mudre potrebno je opuštanje u ležećem položaju, koje traje barem toliko vremena kao faza pričvršćivanja.

Ova vježba uklanja sve poremećaje gastrointestinalnog trakta, uklanja probavne smetnje, konstipaciju, anemiju, povećava apetit i ukupni ton tijela. Uklanja toksine i toksine. Tijekom izvedbe asane, krv teče do trbušne šupljine i gornjeg dijela tijela - do vrata i glave. Krvne žile nogu se odmaraju, a mozak dobiva dodatnu količinu krvi, štitnjača se obilno isporučuje s krvlju. Kontraindikacije: s visokim krvnim tlakom, s ozbiljnim ozljedama kralježnice.

Sarvangasana - stajati na ramenima - držanje svih dijelova tijela - liječimo cirkulacijske bolesti, varikozne vene, srčane mišiće i štitnjaču

Jedna od asanama, koja ima blagotvoran učinak na naš sustav srca, štitnjače i paratireoidne žlijezde, je sarvangasana. Uklanja tifus, kolere, boginje, pneumonije, gubu, gastrointestinalne bolesti, zatvor, slabo varenje, poremećaji jetre i slezene, stabilizira menstrualni ciklus, uklanja opću slabost, hemoroide i kila.

Ponekad se zove poza svih dijelova tijela, što bi trebalo biti učinjeno barem 2-3 minute dnevno. Sarvangasana se više odnosi na mudre nego na asane.

Ta pozicija tijela povećava protok krvi kroz kralješnicu na okcipitalnu regiju, koja stimulira funkcioniranje svih centara visceralnog reguliranja struktura moždanog stabla, poboljšava rad svih organa i funkcionalnih sustava tijela, pa stoga naziv "držanje svih dijelova tijela". Ovo držanje je učinkovita prevencija varikoznih vena, ima blagotvoran učinak u poremećajima cerebralne cirkulacije. Ali glavna stvar - "breza" poboljšava performanse lijeve klijetke srčanog mišića, što je prevencija srčanih bolesti.

Obavezno napravite podlogu (stezaljku na području štitne žlijezde).

Potrebno je izvesti asanu iz Halasana, s kralješnicom koja se proteže okomito prema gore i prstima isprepletena u bravi, osiguravajući da nema koncentriranog opterećenja na vratnoj kralježnici, inače se mogu pojaviti ozljede. Odmaknite ruke, a ne dopustite da se vaši laktovi raspršuju na strane, podupiru tijelo rukama, kao da povlače kralježnicu - od ramena. Tijelo ne počiva na vratu, već na laktovima. Vrat je slobodan!

Pokušajte spojiti sarvangasana s praksom ashvini mudre.

Ova asana bit će naročito učinkovita u punom mjesecu i na mjesečevom mjesecu - jer "pokreće krv" prema glavi.

Kontraindicirana je kod osoba s bolestima srca, visokog krvnog tlaka i ozljeda kralježnice.

Halasana, ili plug - liječimo jetru, prostatitis i podupiru životinjske instinkte

Važno je zapamtiti da je plug poza jedna od glavnih asana koje liječe hormonske abnormalnosti, jer ima aktivan učinak na štitnjaču, paratiroid i gušteraču i utječe na razvoj kralježnice. Stoga se djeca do 12 godina ne preporučuju.

Plug ili halasana (noge nagnute unatrag s rukama i čarapama protezale su se po tijelu i odmaraju se na podu), liječi jetru i razne varijante njezine bolesti. Osim toga, ista asana pomaže u liječenju prostatitisa i raznih staza u genitalnom području, dok "pacifira" naše životinjske seksualne instinkte. Naravno, kao i mnoge druge asane, stimulira cirkulaciju krvi.

Asana jača mišiće trbuha, bokova, zdjelice.

Važno je obratiti pažnju na pravilnu primjenu asane: tijekom cijelog vježbanja nemojte se usredotočiti na vrat, već na ramena: kada su noge potpuno spuštene iza glave, vrat se mora odvući s ramena. Kralježnice se podižu vrlo postupno, podižući kralježnicu iza kralježaka od poda. U završnom položaju možete učiniti Mula Bandhu.

Matsiasana - držanje ribe: liječimo disfunkciju štitnjače

Za one koji imaju bolest štitne žlijezde, vrlo je korisno odmah nakon što je stablo od breze učinilo matsiasana (riba poza). Posejna riba je ojačana skretanja koja se temelje na laktovima i zdjelici. Noge su slobodno ispružene. Ramena do granice leže. Stražnja strana glave ne primjenjuje se. Glava se naginje, kao rezultat toga, područje prednjeg grla je rastegnuto. Krv intenzivno pranje štitnjače, hormoni štitnjače, koji su "sjedili" prije toga u posebnim vezikulama (folikuli), oslobođeni su. Pravilnu izvedbu prati povećano tremor cijelog tijela, groznica.

Dhanurasana - brod koji liječi bubrege i dijabetes

Potrebno je podsjetiti na djetinjstvo - upravo je to ono što su mnogi od nas podučavali u tjelesnom odgoju. Kako biste izbjegli ozljede, budite oprezni i obavite sve svjesno.

Ova asana potiče solarni pleksus, organe probave, izolacije i reprodukcije. Iscjeljuje bubrege, nadbubrežne žlijezde, jetru. Proizvodi prevenciju bolesti gušterače, i stoga je osnova za liječenje dijabetesa. Zvuči endokrini, štitnjače, paratireoidne žlijezde. Pomaže kod reumatizma, menstrualnih poremećaja i neplodnosti.

Kontraindicirana je kod ljudi s ozljedama kralješnice koji su podvrgnuti operaciji, s bolestima srca i visokim krvnim tlakom.

Bhujangasana, ili kobra, riješite se stresa i bolesti bubrega

Bhujangasana, ili kobra, - leži na trbuhu, podignite prsa i glavu.

Ova asana je osobito važna za one koji se još nisu riješili navike ljutnje i uvrede! Zapamtite, u jesen, "vrućina gnjeva" je posebno vruća i reakcija na njega različitih organa može biti potpuno nepredvidljiva.

Kobra vas samo mobilizira. Uostalom, ova asana vam može pomoći u uklanjanju stresa. No, važno je ispravno izvršiti: ležemo na trbuhu, protežemo noge, prekrijemo stražnjicu, čelo na podu, dlanovi također leže na podu, a laktovi se drže naprijed s leđa. Zatim se morate usporediti s kobrom, koja se priprema za skok. Polagano podignite glavu - do položaja dok se leđa glave ne oslanja na gornji dio leđa (u vratu). U ovom trenutku aktivira se štitnjača. Trbuh - od pupka i dolje - ne smije se udaljiti od poda. Zatim počinjemo savijati torakalnu kralježnicu. Prsa se polako podižu s poda, s njim možete podignuti i ruke.

Ovo držanje utječe na rad bubrega i nadbubrežne žlijezde, kao i poboljšava funkcioniranje srčanog mišića, potičući anahata čakru i manipura centar.

Simhasana - poza lav. Liječimo se upaljeno grlo.

Ova asana je jedna od najvažnijih yogic asana.

Izvršeno sjedi na krilu. Prsima naprijed, lopatice su komprimirane. Polako i naprezanje svakog mišića, stavili smo jezik što je više moguće (možete gurnuti pupak gore, ako fiziologija dopušta), a mi kažemo dugi zvuk "ahhhh". Brada je spuštena u prsima. Gledajući u treće oko.

Ruke na koljenima.

Vrijeme izvršenja jednog ciklusa je 30-60 sekundi.

Priljev limfama liječe upalu grla i stimuliraju vishudha čakru. Iscjeljuje od bolesti usta, nosa, ušiju. Tonizira grlo i izbacuje mucanje.

Bolje je izvršiti ovu asanu prije izlaska sunca.

Garudasana - Eagle Pose - Heals genitourinarni sustav

Pozadina koja ne samo da pomaže uklanjanju bolesti genitourinarnog sustava, već i vraćanju energije shakti koje smo izgubili, koji se nalazi u muladhara čakri.

Stojeći na lijevoj nozi, s desnom nogom ("zmija"), zaokružite potporu. Ruke okreću dlanove, stavljaju lakat jedne ruke na desno koljeno, stavljaju drugi lakat u jamu koljenastog kraka prve ruke; prsti pokrivaju lice; ne zatvaramo oči, gledamo zamišljenu točku "fiksiranu" 2-3 metra ispred nas. Nalazimo se 1-2 minute, ali možete i više ako dopustite silu. Napetost mišića je ista kao kod uriniranja. Tada se ruke i noge moraju mijenjati - u smislu "desno na lijevo" - i ponovite vježbu.

I Garudasan se prvenstveno prikazuje za novi mjesec i za "rastući mjesec" - tijekom tog razdoblja može se izvesti do 3 puta na svakoj nozi, mijenjajući noge (desno na lijevo) bez prekida. Dok je u punom mjesecu i "na waning mjesec" - samo 1 put.

Napomena: Asana se ne izvodi tijekom razdoblja pogoršanja tih bolesti. Čak i ako odlučite vježbati jogu, trebate raditi s instruktorom joge u početnim fazama, kao i konzultirajte liječnika.

Sirshasana (headstand) - "liječimo glavu".

Kao što svi znamo, sve bolesti "izlaze iz glave". Prema tome, vrlo je važno da stanice našeg mozga redovito primaju kisik i glukozu, koji dolaze s krvlju. Ova asana na najbolji način pruža opskrbu krvlju, prehranu i rad moždanih stanica, a time i kroz mozak koji utječu na bilo koji organ našeg tijela.

Kontraindikacije. U ovoj asani postoje ozbiljne kontraindikacije za ljude koji su pretrpjeli ozljede glave i ozljede cervikalnih kralješaka. Pa ipak - ujutro i nakon velike doze alkohola koji se konzumira u ovoj asani, ne vrijedi!

Osim toga, zanimljivo je da se glava za glavu ne smije raditi više od 5 minuta na dan punog mjeseca i na mjesečevom mjesecu. U danima rastućeg mjeseca - ne više od 1 minute (tijekom punog mjeseca Mjesec je bliži nama, "krvari" krv, i danas je korisno aktivirati gornji dio tijela. I na novom mjesecu, krv "osjeća se bolje" u području zdjelice, koja i bit će potrebno učitati).

Ugrasana - toniranje središnjeg živčanog sustava

Na prvi pogled - vrlo jednostavna držanje: sjesti ravno i ispravno naginjati tijelo naprijed, pričvrstite prstima prstima, ali to se mora učiniti vrlo pažljivo, postupno se protežući leđa mišića. Pokušajte ne saviti koljena, držati kralježnicu ravno, bez da ga povrijedite prekomjernim opružnim padinama.

U ovoj asani prana se uzdiže duž sushumne, aktivira se manipuraška ćakra i središnji živčani sustav je najaktivniji. Djeluje na gušteraču, slezenu, bubrege, jetru, nadbubrežne žlijezde. Tonirani mišići trbuha i bedara - dobri za gubitak težine. Dijabetes, konstipacija, nadutost, gastrointestinalne bolesti uklanjaju se. Dobar učinak na liječenje dijabetesa.

Kontraindicirana kod osoba s visokim krvnim tlakom, ljudi s ozljedama kralježnice i intervertebralna kila.

Matsyendrasana - zavoj koji povećava vatru probave

Himalajski jogiji čine pletiva - sparing i vrlo lijep.

Takav potez stimulira probavne organe, povećavajući vatru probave, što uklanja sve bolesti. U trenutku asane, vrlo je važno prenositi svu pozornost na područje trećeg oka - tako stimulirate Muladhara čakru. Zato ova asana budi kundalini.

Iscjeljuje probleme gušterače, bubrega, jetre, slezene. Aktivira rad želuca i debelog crijeva. Uklanja dijabetes, konstipaciju i reumatizam.

Kontraindicirana je kod osoba s premještanjem kralježaka i ostalih problema kralježnice.

Važno je da shvatite da vježbe joge ne samo da liječe vaše bolesti, oni doprinose iscjeljenju vašeg tijela u cjelini, skladno djelujući na njemu, kao i pružaju ravnotežu i zdravlje vašem živčanom sustavu. Preokrenuti položaji treniraju svijest.

Yogic asane za žensku zdjelicu

Yoga vježbe za zdjelicu otkrivaju ženstvenost, poboljšavaju funkcioniranje ženskog reproduktivnog sustava, razvijaju seksualni centar i povećavaju senzualnost. Sve to pomaže u borbi s mnogim bolestima.

Utjecaj asana u mali bazen na zdravlje žene

Ako u području zdjelice normalna cirkulacija krvi je znak dobrog zdravlja kod žena. Ne postoje samo genitalije, već i crijeva, endokrine žlijezde, mjehur. Nedovoljan dotok ili protjecanje krvi može se očitovati neplodnost, bol i težina u donjem trbuhu, lumbalnoj regiji, hemoroidi i seksualnim poremećajima. Joga je dobar pomagač za rješavanje tih problema.

Dakle, asane za malu zdjelicu koriste se u sljedećim situacijama:

 • inkontinencija kod žena;
 • s prolapsom kada su zdjelični organi spušteni;
 • poboljšati rad ženske seksualne sfere (hormonalni proces je normaliziran);
 • s menstrualnim sindromom;
 • sa štipaljivanjem živčanih završetaka zgloba kuka;
 • za poboljšanje probave.

Ruski opstetričar-terapeut Marina Kruglova, praktičar joge i njezine kolege proveli su eksperiment. Istraživali su učinak joge za ženski reproduktivni sustav kao rezultat promjena u cirkulaciji krvi u zdjelici. Za to je korišten ultrazvuk s Dopplerom, koji kontrolira protok krvi. Kod žena koje su počele prakticirati određene joge, protok krvi u malim uterinskim arterijama je znatno poboljšan. To je uvelike pojačalo rast endometrija (unutarnja membrana maternice). To je endometrij koji će dati ishranu za embrij na početku svog razvoja.

Stoga su asane za malu zdjelicu važne za normalno funkcioniranje reproduktivnog sustava žena i liječenje bolesti ženskih organa.

Vježbe zdjelice

Kako bi se poboljšala cirkulacija krvi u zdjelici, nude se posebne asane koje jačaju mišiće dna zdjelice.

Jana Shirshasana (sjedi)

 1. Sjednite, poravnajte donje udove, usmjerite čarape prema sebi, opustite ruke i spustite ih na koljena.
 2. Napravite malu zavoj prema naprijed, povlačite zdjelicu i podignite se, povucite os okrenutu kralježnicu prema gore.
 3. Udahnite, dok izdišete, savijte lijevu nogu, postavljajući stopalo na površinu, peta dodiruje površinu.
 4. Udahnite i izdahnite bedro savijenu nogu kako biste ih postavili i postavili na površinu.
 5. Okrenite potplat na svojoj strani.
 6. S lijevom rukom, odmarajte se na lijevom bedru i podignite stražnjicu, zakrećite leđa, okrećući se ravnom nogom.
 7. Spustite stražnjicu na površinu, protežući kralježnicu, savijte se do uspravljene noge, zahvaćajući stopalo.
 8. Ispravite se i ponovite na drugi način.

Za terapeutsko djelovanje, preporučljivo je ostati u položaju dulje.

Jana Shirshasana u potpunosti aktivira probavni trakt, poboljšava probavu, pomaže uklanjanju masnih naslaga.

Baddha Konasana (leptirska poza)

 1. U sjedećem položaju obje su noge savijene, s nogama blizu prepone.
 2. Kombinirajte potplate, uhvatite ruke stopala, približavajući ih do perineuma do maksimuma.
 3. Hip postavite u različitim smjerovima, stavljajući ih na površinu (koljena dodirujući pod).
 4. Ostanite u položaju od 30 do 60 minuta, postupno povećavajući vrijeme.
 5. Spine se podiže. Koljena su pritisnuta na površinu.

Konasana posture vrhunski povećava cirkulaciju krvi u području zdjelice i naročito je korisna za zdravlje ženskih genitalnih organa, što je blagotvorno djelovanje na mokraćni sustav. Asana se preporučuje za trudnoću, disfunkciju jajnika, varikozne vene, menstruacijsku bol.

Upavishta Konasana (Blunt kut)

 1. Sjednite, raširite noge, ruke na bokovima.
 2. Udišite, podignite i ispravite prednji dio tijela, izvucite želudac. Povucite kralježnicu i savijte donji dio leđa.
 3. Izlazak se polako krene naprijed, brada i ruke također naprijed. Pokušajte trbuh dodirnuti površinu.
 4. Zadržite se u pozi, disanje je ravno. Svakim izdisajem, savijte se niže i niže, čineći kralježnicu povlačenjem.
 5. Vratite se u početnu poziciju.

Između poza, preporučljivo je raditi vinarije - to su vježbe ligamenta koje poboljšavaju cirkulaciju krvi.

Uzrok cirkulacijskih poremećaja u zdjelici kod žena može biti varikozne vene. Kada dođe do venske zagušenja, bol je moguć u donjem dijelu abdomena, u području lumbalne regije.

Ovdje su korisni asanasti u položaju naopačke, tako da se protok krvi poboljšava. Osim toga, na tim pozicijama, zdjelica se nalazi iznad područja srca, što omogućuje korištenje kompenzatornih mehanizama koji smanjuju količinu venske krvi. Preokrenute asane izvode se uglavnom iz sklonog položaja.

Viparita Karani Mudra (položaj obrnutog protoka)

 1. Leži na leđima, proteže noge i pridružite se, stavite ruke po tijelu, dlanove gore.
 2. Opustite se
 3. Udišite duboko i podignite uspravljene donje udove prije nego što su okomite na površinu.
 4. Polako podignite zdjelicu, pomažući svojim rukama (poduprite zdjelicu dlanovima). Noge malo glave.
 5. Biti u položaju da duboko diše, uglavnom u želucu.

Snažno držanje tijela i uma.

Halasana (Plough poza)

 1. Polazna pozicija je prethodna.
 2. Dok izdahnete, povucite koljena prema prsima.
 3. Glatkim omotom pomaknite stopala iza glave, dodirujući površinu prstima.
 4. Stavite masu na lopatice ramena.
 5. Polako se pomaknite na početni položaj.

Ostanite u položaju za 1-3 minute.

Ako su preokrenuti položaji kontraindicirani, preporučljivo je da ležite na leđima, postavite noge na bilo koju visinu (stolica, zid); stavite jastuk ispod crteža. To će povećati odljevi krvi u zdjelici.

Plug poza proteže mišiće zdjelice, aktivira bubrege, smanjuje težinu.

preporuke

Da biste poboljšali učinkovitost izvedbe asana, morate se pridržavati ovih preporuka:

 1. Pravilnosti. Učinite najmanje 2-3 puta tjedno.
 2. Izvođenje složenih, obrnutih položaja na kraju.
 3. Ako nemate vremena za obavljanje cijelog kompleksa, trebate obaviti barem neke vježbe.
 4. Nakon što je odlučio napraviti samo obrnuti poza, preporučuje se odabir večernjih sati.